Ποια είναι τα βασικά στάδια της ανάπτυξης των δοντιών;

Ο πρώτος ιστός, ο οποίος θα εξελιχθεί στο δόντι εμφανίζεται, όταν το έμβρυο είναι περίπου 6 εβδομάδων. Στη συνέχεια, όταν η κύηση είναι 3 με 4 μηνών, αρχίζει να σχηματίζεται ο σκληρός ιστός, που περιβάλλει το δόντι.

Το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης των δοντιών ολοκληρώνεται μετά τον τοκετό, οπότε και το δόντι αρχίζει να προβάλλει από το ούλο. Πρόκειται για τα λεγόμενα νεογιλά δόντια, τα οποία θα δώσουν τη θέση τους αργότερα στα μόνιμα δόντια.

Αν και το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, συνήθως τα νεογιλά δόντια κάνουν την εμφάνισή τους, όταν το μωρό είναι μεταξύ των 6 και 12 μηνών. Από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού κι έπειτα συνήθως εμφανίζεται ένα δόντι κάθε μήνα έως ότου συμπληρωθούν 20 νεογιλά δόντια.

Το παιδί αρχίζει να χάνει τα πρώτα του νεογιλά δόντια περίπου στην ηλικία των 6 ετών και τα τελευταία περίπου στην ηλικία των 12 ετών, οπότε και τα νεογιλά δόντια έχουν πλέον αντικατασταθεί από 32 μόνιμα δόντια.

Ας δούμε τα βασικά σημεία της ανατομίας των δοντιών…

Στην παρακάτω εικόνα διακρίνουμε τα βασικά σημεία της ανατομίας των δοντιών.

 

Διακρίνουμε:

•    Το τμήμα του δοντιού, που προβάλλει από τα ούλα, ονομάζεται Μύλη

•    Το τμήμα του δοντιού, που εισέρχεται στο οστό της γνάθου, ονομάζεται Ρίζα

•    Την αδαμαντίνη – είναι η ουσία, που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και αποτελεί την πιο σκληρή ουσία του ανθρωπίνου σώματος

•    Την οδοντίνη – είναι το υποκείμενο της αδαμαντίνης στρώμα και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του δοντιού

•    Τον πολφό – είναι ο μαλακός αγγειοβριθής (δηλαδή περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία) και νευροβριθής (δηλαδή περιέχει νεύρα) μαλακός ιστός, ο οποίος εντοπίζεται μέσα σε μία κοιλότητα του δοντιού στο ύψος της μύλης (μυλικός θάλαμος) και στους ριζικούς σωλήνες

Είναι δυνατόν ένα μωρό να γεννηθεί με δόντια;

Η ύπαρξη δοντιών στο στόμα ενός μωρού, που μόλις ήρθε στον κόσμο είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αφού αφορά 1 στις 2000 γεννήσεις (υπάρχουν και στοιχεία, που «ρίχνουν» την πιθανότητα αυτή στη 1 στις 3000 γεννήσεις).

Γιατί μπορεί ένα μωρό να γεννηθεί με δόντια;

Τα αίτια του φαινομένου αυτού μας διαφεύγουν, αλλά μωρά, που εμφανίζουν κάποιες κλινικές καταστάσεις, είναι πιθανότερο να γεννηθούν με δόντια στο στόμα. Έτσι μωρά με χειλεοσχιστία και υπερωιοσχιστία (λαγόχειλο και λυκόστομα – το άνω χείλος και ο ουρανίσκος του μωρού εμφανίζουν ανοίγματα) είναι πιο πιθανό να γεννηθούν με δόντια στο στόμα. Επίσης μωρά, που εμφανίζουν διαταραχές στην οδοντίνη τους είναι πιθανότερο να γεννηθούν με δόντια στο στόμα.

Υπάρχουν και κάποια σπάνια σύνδρομα, που επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού, η ύπαρξη των οποίων αυξάνει τις πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί με δόντια στο στόμα. Τα σύνδρομα αυτά είναι:

•    Sotos

•    Hallerman-Streiff

•    Pierre Robin

•    Ellis-van Creveld

Ποιοι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες ένα μωρό να γεννηθεί με δόντια στο στόμα;

Το 15% των μωρών, που γεννήθηκαν με δόντια στο στόμα είχαν συγγενείς και κυρίως αδέλφια ή γονείς, που γεννήθηκαν και αυτοί με δόντια στο στόμα.

Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μάλλον αντικρουόμενα, φαίνεται, πως τα περισσότερα μωράκια, που γεννιούνται με δόντια στο στόμα είναι θήλεα.

Ενδεχομένως και ελλείψεις στη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να συμβάλλουν στη γέννηση μωρού με δόντια στο στόμα.

Τα δόντια των μωρών, που γεννήθηκαν με αυτά στο στόμα τους μοιάζουν με τα νεογιλά δόντια;

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια των μωρών, που γεννήθηκαν με αυτά στο στόμα τους, μοιάζουν με τα νεογιλά δόντια. Εντούτοις τα δόντια αυτά συχνά:

•    είναι μικρά

•    είναι χαλαρά (μπορεί να φύγουν εύκολα από τη θέση τους)

•    έχουν καφέ ή κίτρινο χρώμα

Πώς ο ιατρός εντοπίζει την ύπαρξη των δοντιών αυτών;

Ο ιατρός εντοπίζει την ύπαρξη των δοντιών αυτών συχνά με την απλή επισκόπηση της στοματικής κοιλότητα του νεογνού. Εντούτοις, ενδέχεται να ζητηθεί και ακτινογραφία του στόματος του μωρού, στην οποία θα απεικονισθεί και η ρίζα των δοντιών αυτών, που συχνά εμφανίζεται ατελώς αναπτυγμένη.

Ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές από την ύπαρξη δοντιών στο στόμα του νεογνού;

Εδώ θα αναφερθούμε στις επιπλοκές, που συνδέονται με αυτήν καθαυτήν την ύπαρξη δοντιών στο στόμα του νεογνού. Με δεδομένο όμως, πως το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να συνδέεται και με την ύπαρξη συνδρόμων, που επηρεάζουν τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού, η γενικότερη κλινική του εικόνα εξαρτάται κατά βάσιν από την ύπαρξη ή όχι των συνδρόμων αυτών.

Ο κατάλογος με τις επιπλοκές από την ύπαρξη δοντιών στο στόμα του νεογνού περιλαμβάνει:

•    δυσκολίες κατά το θηλασμό, διότι το μωράκι ενδέχεται να δαγκώνει τη θηλή τραυματίζοντάς τη

•    τραυματισμοί στη γλώσσα του μωρού

•    καθότι τα δόντια αυτά είναι συχνά χαλαρά, ενδέχεται να φύγουν από τη θέση τους και να εισέλθουν στις αεροφόρες οδούς (λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι) ή ακόμα και στους πνεύμονες του μωρού, προφανώς δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή του, τα οποία κατά περίπτωση μπορεί αν είναι εξαιρετικά σημαντικά

Πώς οι ιατροί αντιμετωπίζουν τα δόντια, που είναι παρόντα στο στόμα του μωρού κατά τη γέννησή του;

Σε κάποιες περιπτώσεις οι θεράποντες ιατροί κρίνουν, πως δεν συντρέχουν λόγοι να επέμβουν, αν το μωρό γεννήθηκε με δόντια στο στόμα του.

Όμως – ειδικά αν γίνουν ακτινογραφίες, εκ των οποίων προκύψει, ότι η ρίζα των δοντιών αυτών είναι ατελώς σχηματισμένη – είναι πιθανό να συστηθεί αφαίρεσή τους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτά να φύγουν από τη θέση τους και να αποφράξουν τις αεροφόρες οδούς.

Κάποιοι συστήνουν και τρόχισμα των δοντιών αυτών, ώστε να επιτευχθεί λείανση της επιφανείας τους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού της γλώσσας του νεογνού.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας