Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας, που εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού.

Οι ορμόνες, που εκκρίνονται από τον αδένα αυτό ρυθμίζουν κατά κύριο λόγο τον τρόπο, που το σώμα μας καταναλώνει την ενέργεια. Όμως οι δράσεις τους επεκτείνονται και πολύ πέραν αυτού, αφού εμπλέκονται στη ρύθμιση πλήθους λειτουργειών του σώματος.

Μεταξύ των συστημάτων του σώματος, που επηρεάζουν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι και το αναπαραγωγικό σύστημα. Στη διεθνή βιβλιογραφία μπορεί κανείς να εντοπίσει πλήθος στοιχείων, που καταδεικνύουν, πως διαταραχές στη λειτουργιά του θυρεοειδούς συνδέονται με υπογονιμότητα στη γυναίκα.

Πώς οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα εμπλέκονται στη γυναικεία γονιμότητα;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες σε συνέργεια με την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, που παράγονται από τις ωοθήκες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών, την ωρίμανση του ωαρίου και την ωοθυλακιορρηξία.

Πώς ο υπερθυρεοειδισμός παρεμποδίζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Όταν ο θυρεοειδής αδένας «υπερλειτουργεί», παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών, από αυτήν, που έχει ανάγκη το σώμα, για να λειτουργήσει σωστά. Τότε μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι 10 φορές πιο συχνός στης γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του 2015 κατέγραψε υψηλότερη συχνότητα της κατάστασης αυτής μεταξύ των γυναικών, που δυσκολεύονται να συλλάβουν σε σχέση με τη συχνότητα, που καταγράφεται στο γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, περίπου το 2,3% των υπογόνιμων γυναικών παρουσίαζαν υπερθυρεοειδισμό, ενώ η αντίστοιχη συχνότητα στο γενικό πληθυσμό είναι 1,5%.

Η υψηλότερη συχνότητα του υπερθυρεοειδισμού μεταξύ των γυναικών, που δυσκολεύονται να συλλάβουν, καταδεικνύει μια συσχέτιση της κατάστασης αυτής με την υπογονιμότητα.

Ο ακριβής μηχανισμός, δια του οποίου ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί υπογονιμότητα στη γυναίκα δεν έχει διασαφηνισθεί.

Αν και είναι γνωστό, πως ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην περίοδο, φαίνεται πως οι γυναίκες, που εμφανίζουν την παθολογία αυτή, έχουν συνήθως ωοθυλακιορρηξία, δηλαδή οι ωοθήκες τους παράγουν ωάρια.

Στα πλαίσια της προστασίας της υγείας της γυναίκας, συστήνεται πριν από την απόφαση να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη, να έχει λάβει την κατάλληλη θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό. Η θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) ή συνδυασμό των δύο.

Εντούτοις, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί δια των επιστημονικών στοιχείων, που διαθέτουμε, πως η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνεπάγεται απαραίτητα και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας της γυναίκας.

Πώς ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας;

Όταν ο θυρεοειδής αδένας «υπολειτουργεί», δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ορμονών, που το σώμα έχει ανάγκη. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για υποθυρεοειδισμό.

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με σοβαρές διαταραχές στην περίοδο της γυναίκας. Παράλληλα, όταν οι παραγόμενες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών είναι ανεπαρκείς, τότε προκαλείται μια γενικότερη διαταραχή στην «ισορροπία» των ορμονών, που ελέγχουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, η οποία οδηγεί στην ανωοθυλακιορρηξία, δηλαδή οι ωοθήκες αδυνατούν να παράξουν ωάρια. Εξού και η εμφάνιση προβλημάτων γονιμότητας.

Η χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης, δηλαδή η από του στόματος χορήγηση δισκίων, που περιέχουν την ορμόνη, την οποία ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράξει, σε σημαντικό βαθμό οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα;

Σε μερικές περιπτώσεις το σύστημα άμυνας του οργανισμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία από εξωτερικές απειλές, όπως είναι τα μικρόβια και οι ιοί, αλλά και από εσωτερικές απειλές, όπως είναι καρκινικά κύτταρα, ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα. Το σύστημα αυτό, όταν «εντοπίσει» κάποια απειλή, αντιδρά παράγοντας αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες, οι οποίες σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν την όποια απειλή.

Σε μερικές περιπτώσεις, για λόγους, που εν πολλοίς δεν είναι ξεκάθαροι, το σύστημα αυτό στρέφεται εναντίον δομών του ίδιου του οργανισμού. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις παράγονται αντισώματα, που στρέφονται κατά του θυρεοειδούς αδένα (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), τον οποίον και βλάπτουν. Κατά συνέπεια διαταράσσεται η λειτουργία του αδένα αυτού.

Πώς η ύπαρξη αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η ύπαρξη των αντισωμάτων αυτών έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση υπογονιμότητας στη γυναίκα, αλλά και με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Αν εντοπισθούν τέτοιου είδους αντισώματα, τότε συνιστάται η χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης. Με τον τρόπο αυτόν εν πολλοίς αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα αφενός, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος αποβολής αφετέρου.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Τα αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας

 

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας