Τι είναι το χρόνιο πυελικό άλγος;
Ως χρόνιο πυελικό άλγος ορίζουμε ένα άλγος στην περιοχή της πυέλου, το οποίο εμμένει για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών (Juganavar & Joshi, 2022), το οποίο άλλοτε «ακολουθεί» την έμμηνο ρύση και άλλοτε όχι, ενίοτε δε συνοδεύεται από δυσμηνόρροια (άλγος στην περίοδο), δυσπαρευνία (άλγος στη σεξουαλική επαφή), δυσουρία (άλγος κατά την ούρηση) ή δυσχεσία (άλγος κατά την αφόδευση). Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση χρονίου πυελικού άλγους τίθεται ακόμα και μετά από την πάροδο τριμήνου, ανάλογα και με το ιστορικό της ασθενούς (Dydyk & Gupta, 2023).
Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας, πως μόνον το ένα τρίτο των γυναικών με χρόνιο πυελικό άλγος απευθύνονται τελικά στον ιατρό για το λόγο αυτό. Επομένως, πρόκειται μεν για μία εξαιρετικά ενοχλητική κλινική οντότητα, υποδιαγνωσμένη δε.
Πού οφείλεται το χρόνιο πυελικό άλγος στη γυναίκα;
Τα αίτια χρονίου πυελικού άλγους στη γυναίκα χωρίζονται σε (Juganavar & Joshi, 2022):
• Γυναικολογικά
• Γαστρεντερολογικά
• Ουρολογικά
• Μυοσκελετικά
Θα πρέπει πάντως να τονισθεί, πως σε έως και το 50% των περιπτώσεων δεν καθίσταται δυνατό να εντοπισθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, οπότε τα αίτια παραμένουν αδιάγνωστα (Dydyk & Gupta, 2023).
Ποια είναι τα γυναικολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους;
Ο κατάλογος με τα γυναικολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους περιλαμβάνει (Juganavar & Joshi, 2022):
• την ενδομητρίωση: χαρακτηρίζεται από τον εντοπισμό εστιών ιστού όμοιο με τον ενδομητρικό ιστό (ιστού δηλαδή, που καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα) εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Ο ιστός αυτός ονομάζεται ενδομητριωσικός ιστός και είναι δυνατόν να εντοπισθεί επί οποιουδήποτε οργάνου της κοιλιάς, αλλά συχνότερα στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες.
• τα ινομυώματα: πρόκειται για καλοήθη μορφώματα, που εντοπίζονται στη μήτρα)
• την αδενομύωση: χαρακτηρίζεται τον εντοπισμό εστιών ιστού όμοιο με τον ενδομητρικό ιστό εντός του τοιχώματος της μήτρας
• την υδροσάλπιγγα: χαρακτηρίζεται από τη συλλογή υγρού εντός μίας ή αμφοτέρων των σαλπίγγων, λόγω απόφραξης του κοιλιακού στομίου.
• τις πυελικές φλεγμονές: πρόκειται για μία φλεγμονή της μήτρας, των σαλπίγγων ή των ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζονται μόνον κάποια από τα όργανα αυτά, αλλά ενίοτε η πυελική φλεγμονή είναι γενικευμένη και επηρεάζει το σύνολο των συγκεκριμένων οργάνων.
• το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης: χαρακτηρίζεται από διόγκωση των αγγείων της πυέλου
Ποια είναι τα γαστρεντερολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους;
Ο κατάλογος με τα γαστρεντερολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους περιλαμβάνει (Juganavar & Joshi, 2022):
• το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: είναι μία διαταραχή του πεπτικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό (τυμπανισμός, «φούσκωμα»), αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου: νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα
• τον καρκίνο του εντέρου
• κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: με τον όρο «κήλη» περιγράφουμε την προβολή ενός σπλάχνου ή τμήματος αυτού, που «προεξέχει» από ένα μη φυσιολογικό σημείο. Όταν αναφερόμαστε στην κοιλιά, τότε πρόκειται για κήλες του εντέρου διαμέσου «αδυνάτων σημείων» του κοιλιακού τοιχώματος.
Ποια είναι τα ουρολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους;
Ο κατάλογος με τα ουρολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους περιλαμβάνει (Juganavar & Joshi, 2022):
• τη διάμεση κυστίτιδα: είναι γνωστό και με τον όρο «σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστεως» και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, η οποία συνδέεται με χρόνιο άλγος και έντονη έπειξη («τάση») για ούρηση
• υποτροπιάζουσες κυστίτιδες: φλεγμονές της ουροδόχου κύστεως μικροβιακής αιτιολογίας
• το ουρηθρικό σύνδρομο: χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσου στην ουρήθρα κατά την ούρηση ειδικά μετά από τη σεξουαλική επαφή
άλλα ουρολογικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους είναι (Dydyk & Gupta, 2023):
• η κυστίτιδα μετά από ακτινοθεραπεία
• η ουρολιθίαση: εντοπισμός λίθων εντός του ουροποιητικού συστήματος, η παρουσία των οποίων αποτελεί εμπόδιο στη ροή των ούρων
• ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως
Ποια είναι τα μυοσκελετικά αίτια του χρονίου πυελικού άλγους;
Πρόκειται για διάφορες παθήσεις συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, που εντοπίζονται στην πύελο, αλλά και για άλγος, που σχετίζεται με χαλάρωση του κόλπου (Juganavar & Joshi, 2022).
Χρήσιμο θα ήταν να σημειωθεί, πως ενίοτε το χρόνιο πυελικό άλγος οφείλεται σε βλάβη των τοπικών νεύρων (Dydyk & Gupta, 2023).
Και τι γίνεται με τις περιπτώσεις χρονίου πυελικού άλγους, που παραμένουν αδιάγνωστες;
Σε αρκετές περιπτώσεις το χρόνιο πυελικό άλγος είναι μία μορφή «κεντρικού άλγους», υπό την έννοια, ότι το ο ουδός του πόνου του ατόμου είναι ιδιαίτερα χαμηλός . Ο όρος «ουδός» είναι συνώνυμος με τον όρο «κατώφλι», όταν μιλάμε για «ουδό του πόνου», αναφερόμαστε στην ελάχιστη ισχύ ενός αλγεινού ερεθίσματος, η οποία απαιτείται προκειμένου το άτομο να αντιληφθεί τον πόνο. Όταν ο ουδός είναι χαμηλός, το άτομο αισθάνεται πόνο ακόμα και παρουσία ερεθισμάτων ιδιαίτερα χαμηλής έντασης. Επομένως, το άτομο είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητο» στον πόνο. Η πτώση του οδού του πόνου ενίοτε συνδέεται με διαταραχές στην ψυχική ισορροπία, όπως άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη, οπότε και η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται ως «ψυχοσωματικό σύμπτωμα» (Juganavar & Joshi, 2022).
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά την κολπική ξηρότητα, χάρη στους υπερήχους HIFU!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!
Διαβάστε ακόμα:
– Χρόνιος πόνος και ψυχική κατάσταση: Τι σχέση έχουν;
– Χρόνιος πόνος στην πύελο: Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης
– Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης και πώς το αντιμετωπίζουμε;
– Πόνοι περιόδου (Δυσμηνόρροια) και Ψυχολογική Κατάσταση
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Dydyk AM, Gupta N. Chronic Pelvic Pain. [Updated 2023 Apr 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554585/
Juganavar A, Joshi KS. Chronic Pelvic Pain: A Comprehensive Review. Cureus. 2022 Oct 26;14(10):e30691. doi: 10.7759/cureus.30691. PMID: 36465795; PMCID: PMC9709590.