Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επωφελής για την ψυχολογία του ζευγαριού, καθότι ενισχύει το αίσθημα συντροφικότητας και βοηθάει στην εκτόνωση της ψυχικής έντασης, που συχνά τόσο η γυναίκα, όσο και ο σύντροφός της βιώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προϋπόθεση όμως για την σεξουαλική επαφή είναι η ύπαρξη σεξουαλικής επιθυμίας. Η εγκυμοσύνη φαίνεται πως έχει ισχυρή επιρροή πάνω στη σεξουαλική επιθυμία του ζευγαριού. Η δε επιρροή αυτή μάλιστα μεταβάλλεται ανάλογα με το στάδιο της κύησης.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη και φαίνεται πως συνδέεται με τη σωματική και ψυχολογική κόπωση, οι οποίες συχνά εμφανίζονται στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες, οι οποίοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία είναι η μαστοδυνία, η ναυτία, το αυξημένο άγχος, αλλά και ο φόβος για αποβολή.

Ειδικά όσον αφορά το φόβο για αποβολή, δεν υφίστανται στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στοιχεία, τα οποία να συνδέουν τη σεξουαλική επαφή με το ενδεχόμενο απώλειας του κυήματος, αρκεί να μην υπάρχουν παράγοντες, που να καθιστούν την κύηση υψηλού κινδύνου.

Στο δεύτερο τρίμηνο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι κατατείνουν στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υποχώρηση των σωματικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, τα οποία είναι έντονα στο πρώτο τρίμηνο, η αυξημένη ύγρανση του κόλπου, καθώς και ο κατευνασμός του φόβου για αποβολή.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου εξάλλου, αυξάνεται και η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Έτσι η έγκυος μπορεί να φθάσει πιο εύκολα σε οργασμό ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.

Όσο η κύηση βαίνει προς την περάτωσή της επανέρχονται σταδιακά τα διάφορα σωματικά προσκόμματα, αφού η μήτρα είναι πλέον ευμεγέθης, ενώ εμφανίζονται και διάφορα άλγη. Επομένως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι σεξουαλικές επαφές γίνονται και πάλι πιο δυσχερείς, ενώ το ζευγάρι τείνει να μειώσει και τη συχνότητά τους.

Όμως μερικά ζευγάρια αντιμετωπίζουν τα προσκόμματα αυτά του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ως μία πρόκληση και ως μία ευκαιρία, για να ανακαλύψουν νέους τρόπους επίτευξης σεξουαλικής απόλαυσης και ικανοποίησης.

Φυσικά ο τρόπος, που η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει τελικά τη σεξουαλική επιθυμία του ζευγαριού δεν είναι απολύτως προβλέψιμος. Η σεξουαλική επιθυμία εξαρτάται από διάφορους ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η σύντομη περιγραφή σε αυτό το πόνημα είναι εν πολλοίς σχηματική και στόχο έχει να δώσει μία ιδέα του τι μπορεί το ζευγάρι να αναμένει όσον αφορά τη σεξουαλική του ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας