Τι είναι ο οργασμός με λίγα λόγια;

Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, πως ως οργασμό ορίζουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.

Ο οργασμός στη γυναίκα χαρακτηρίζεται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις της περιοχής της λεκάνης και του κόλπου και στον άνδρα από την εκσπερμάτωση, ενώ κατά κανόνα ακολουθείται από αίσθημα ευφορίας.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε, πως δεν υπάρχει αυτό, που θα ονομάζαμε καθολικά αποδεκτός ορισμός του οργασμού, αφού οι ιατροί κατά κάποιο τρόπο επικεντρώνονται στις αλλαγές, που συμβαίνουν στο σώμα κατά την κορύφωση, ενώ οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας επικεντρώνονται στις ψυχολογικές αλλαγές.

Πάντως ο οργασμός έχει ενταχθεί σε διάφορα μοντέλα της σεξουαλικής απόκρισης και των δύο φύλων. Τα μοντέλα αυτά περιγράφουν τον τρόπο απόκρισης ενός ατόμου στα ερωτικά ερεθίσματα.

Ένα τέτοιο μοντέλο απεικονίζεται παρακάτω. Όπως φαίνεται, σύμφωνα με το μοντέλο αυτό η απόκριση ενός ατόμου στα ερωτικά ερεθίσματα χωρίζεται σχηματικά σε τέσσερις φάσεις:

•    τη Διέγερση

•    τη Σταθεροποίηση (αυτό, που ονομάζουμε plateau)

•    τον Οργασμό

•    τη Λύση (την ηρεμία, που ακολουθεί την ερωτική πράξη)

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το αν μία γυναίκα θα έχει ή όχι οργασμό;

Το αν μία γυναίκα έχει ή όχι οργασμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Αξίζει να αναφέρουμε τα αποτελέσματα Φιλανδικής μελέτης του 2016. Στην πραγματικότητα  η μελέτη αυτή διήρκεσε πάνω από 4 δεκαετίες!

Μέσω συνεντεύξεων ή της διάθεσης ερωτηματολογίων Φιλανδοί επιστήμονες θέλησαν να αναλύσουν τα κίνητρα, θα μπορούσαμε να πούμε, της ερωτικής δραστηριότητας.

Η μελέτη έγινε σε 5 φάσεις από το 1971 έως το 2015, οπότε οι ερευνητές ανέλυσαν και τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά στο χρόνο.

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε, πως το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των γυναικών ως προς την ικανότητά τους να έρθουν σε οργασμό, ενώ οι κατακτήσεις σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, αλλά και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μπορούμε να πούμε, ότι βοήθησε τις γυναίκες να γίνουν πιο «οργασμικές».

Κάποια ενδιαφέροντα επιμέρους συμπεράσματα της μελέτης ήταν:

•    η αυξημένη σεξουαλική εμπειρία, η συνήθεια της αυτοϊκανοποίησης, αλλά και οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι δεν βελτιώνουν την ικανότητα της γυναίκας να έρθει σε οργασμό

•    τα κλειδιά του οργασμού εξαρτώνται τόσο από πνευματικούς παράγοντες, όσο και από τα χαρακτηριστικά της σχέσης με το σύντροφο.

Οι πνευματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

•    τη σημασία δηλαδή το βάρος, που η κάθε γυναίκα δίνει στον οργασμό

•    την ερωτική επιθυμία

•    την εμπιστοσύνη, θα μπορούσαμε να πούμε, που η κάθε γυναίκα αισθάνεται για την σεξουαλικότητά της

•    το πόσο ανοικτή είναι η γυναίκα σε αυτό, που θα ονομάζαμε ερωτική επικοινωνία με το σύντροφό της, δηλαδή πόσο εύκολα εκφράζει τις επιθυμίες της

Σε ό,τι αφορά τώρα τα χαρακτηριστικά της σχέσης, αν η γυναίκα αισθάνεται – όπως λέμε – «καλά» μέσα στη σχέση και αυτή της δίνει «συναισθηματική ασφάλεια», αν το σεξ αντιμετωπίζεται ανοικτά και ως μέσο απόλαυσης και όχι «διαδικαστικά», τότε η πιθανότητες για οργασμό αυξάνονται σημαντικά.

Ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι και το ότι πολλές γυναίκες εκτιμούν περισσότερο τον οργασμό του συντρόφου τους από το δικό τους οργασμό.

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το πόσο εύκολα έρχεται μία γυναίκα σε οργασμό εξαρτάται και από κοινωνικούς παράγοντες, αλλά και από τον τρόπο, που έχει ανατραφεί και γενικά αντιμετωπίζει τη ζωή.

Ο ερχομός των παιδιών επηρεάζει την ικανότητα μίας γυναίκας να έρθει σε οργασμό;

Τώρα όσον αφορά το κατά πόσον ο ερχομός των παιδιών επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να έρθει σε οργασμό, θα πρέπει να πούμε, πως σε κάποιο – μάλλον σημαντικό – βαθμό αυτός επηρεάζει και τη σχέση του ζευγαριού. Οι συναισθηματικές ισορροπίες μετατοπίζονται, ενώ και ο χρόνος, που οι σύντροφοι έχουν μεταξύ τους μειώνεται. Επομένως, η ικανότητα της γυναίκας να έρθει σε οργασμό επηρεάζεται, τουλάχιστον μέχρι μαζί με το σύντροφό τους να βρουν τα νέα τους πατήματα.

Έχουν γίνει μελέτες, πάνω στο πόσο αλλάζει η σεξουαλική συμπεριφορά του ζευγαριού μετά τον ερχομό των παιδιών. Τα συμπεράσματά τους είναι λίγο – πολύ αναμενόμενα…

Όπως φαίνεται από στοιχεία, τόσο μελέτης του 1998, όσο και μελέτης του 2019. Το ζευγάρι για να επανέλθει στην προ τοκετού σεξουαλική δραστηριότητα χρειάζεται περίπου 3 με 4 ή και 5 μερικές φορές μήνες. Φαίνεται, πως αν το ζευγάρι είχε σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι πιθανότερο να ξεκινήσει νωρίτερα.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Δείτε ΕΔΩ πώς η Ιατρική Κλινική Υπνοθεραπεία (Ύπνωση) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανοργασμίαςς και στη δική σας περίπτωση!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Η σεξουαλική δυσλειτουργία μεταξύ των διαβητικών γυναικών

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:31624. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.31624

Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct;47(4):305-8. PMID: 9789517

Zhuang C, Li T, Li L. Resumption of sexual intercourse post partum and the utilisation of contraceptive methods in China: a cross-sectional study. BMJ Open. 2019;9(3):e026132. Published 2019 Mar 12. doi:10.1136/bmjopen-2018-026132