Τι είναι οργασμός;

Η προσπάθεια να περιγράψουμε μια εμπειρία, που οι περισσότεροι άνθρωποί χαρακτηρίζουν ως συγκλονιστική καταλήγει σε έναν μάλλον «πεζό» ορισμό.

Ως οργασμό ορίζουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.

Ο οργασμός χαρακτηρίζεται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις της περιοχής της λεκάνης, ενώ κατά κανόνα ακολουθείται από αίσθημα ευφορίας.

Υπάρχουν κατά την κύηση αντενδείξεις, για να έρθει μια γυναίκα σε οργασμό;

Οι αντενδείξεις είναι οι ίδιες με αυτές, που αφορούν τη σεξουαλική επαφή στην κύηση και περιλαμβάνουν:

•    Την κολπική αιμόρροια
•    Το ιστορικό πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
•    Την ανεπάρκεια του τραχήλου
•    Τον πρόδρομο (επιχείλιο) πλακούντα
•    Την έναρξη πρόωρων συσπάσεων

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να έρθει σε οργασμό;

Στην εγκυμοσύνη και ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο ο κόλπος, εξαιτίας των ορμονικών ερεθισμάτων είναι συχνά πιο υγρός και η σεξουαλική επαφή πιο «εύκολη».

Η αύξηση εξάλλου της ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου και ιδιαίτερα η αύξηση στης αιμάτωσης των γεννητικών οργάνων, φαίνεται πως συνδέονται με «διευκόλυνση» της γυναίκας να φθάσει σε οργασμό ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.

Κάποιες γυναίκες βέβαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δυσκολεύονται να φθάσουν σε οργασμό. Αν ανήκετε και εσείς στις γυναίκες αυτές, μην ανησυχείτε!

Ο μηχανισμός, που επιτρέπει σε μια γυναίκα να έρθει σε οργασμό, είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και η «αποτελεσματικότητά» του επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Συνεπώς, το ενδεχόμενο άγχος, που πολλές γυναίκες αισθάνονται κατά την εγκυμοσύνη, σε αρκετές περιπτώσεις δρα ανασταλτικά σε ό,τι αφορά την ερωτική τους διάθεση αφενός, αλλά και τη δυνατότητά τους να φθάσουν σε οργασμό αφετέρου.

Κατά τον οργασμό συσπάται και η μήτρα. Όσο η μήτρα μεγαλώνει, οι συνδεόμενες με τον οργασμό συσπάσεις της γίνονται πιο έντονα αντιληπτές από τη γυναίκα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις και η ένταση των οργασμών αυξάνεται.

Όταν όμως το μέγεθος της μήτρας αυξηθεί σημαντικά, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, αυτή δεν δύναται να συσπαστεί με την ίδια ένταση, όπως και πριν. Έτσι η ένταση των οργασμών μειώνεται, ενώ συχνά γίνεται πιο δύσκολο για τη γυναίκα ακόμα και να φθάσει σε οργασμό.

Ένα άλλο εμπόδιο στην επίτευξη οργασμό, το οποίο συνδέεται με την προχωρημένη εγκυμοσύνη, είναι η πιθανότητα το μέγεθος της κοιλιάς να μην επιτρέπει τη λήψη κάποιων στάσεων κατά την ερωτική επαφή. Δεν αποκλείεται οι στάσεις, που «παρεμποδίζονται» να είναι οι αυτές, που η γυναίκα προτιμά, προκειμένου να έρθει σε οργασμό.

Όταν έρχομαι σε οργασμό στην εγκυμοσύνη, η κοιλιά μου γίνεται πιο «μυτερή». Είναι φυσιολογικό;

Ο οργασμός εκτός από συσπάσεις της μήτρας και των γεννητικών οργάνων, προκαλεί και σύσπαση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος.

Στην εγκυμοσύνη και ειδικά όταν η μήτρα έχει μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος, η διάταξη αυτών των μυών μεταβάλλεται. Η μετακίνηση αυτή των μυών στην προχωρημένη εγκυμοσύνη έχει ως αποτέλεσμα, όταν αυτοί συσπώνται στον οργασμό, η κοιλιά να γίνεται μυτερή κατά μήκος της μέσης γραμμής συνήθως.

Αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και δεν συνδέεται με κάποιο κίνδυνο για το έμβρυο.

Ποια τα οφέλη του οργασμού κατά την εγκυμοσύνη;

Ο οργασμός τόσο εκτός εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκειά της δρα ως ένα φυσικό αγχολυτικό. Έτσι βοηθά τη γυναίκα να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, σε μια περίοδο μάλιστα – όπως είναι αυτή της κύησης – κατά την οποία είναι σύνηθες να αισθάνεται ιδιαίτερα φορτισμένη ψυχολογικά.

Επιπλέον, ο οργασμός βοηθά τη σύσφιξη της σχέσης της γυναίκας με το σύντροφό της. Η σχέση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ζευγάρι κατά την ευαίσθητη περίοδο της κύησης.

Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Ο οργασμός συνδέεται με συσπάσεις της μήτρας. Είναι λοιπόν φυσικό να υπάρχει η ανησυχία μήπως οι συσπάσεις αυτές οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν το φόβο αυτό. Οι συσπάσεις της μήτρας εξάλλου, που συνδέονται με τον οργασμό είναι διαφορετικές από τις συσπάσεις του τοκετού.

Φυσικά, αυτό ισχύει μόνο για κυήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και ειδικά αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό.

Μπορεί ο οργασμός να χρησιμοποιηθεί ως ένα «φυσικό» μέσο πρόκλησης τοκετού;

Η αποτελεσματικότητα του οργασμού, αλλά και της σεξουαλικής επαφής εν γένει ως «φυσικού» μέσου πρόκλησης τοκετού σε τελειόμηνη κύηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία.

Αντί επιλόγου…

Ο οργασμός είναι μια απόλαυση, που η γυναίκα δεν χρειάζεται να χάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να μη συντρέχουν ιατρικές αντενδείξεις.

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο mothersblog.gr