Είναι σημαντικό η μητέρα να μάθει πώς θα καθοδηγήσει το μωρό της αποτελεσματικά ώστε να πιάσει σωστά τη θηλή στο στόμα του. Το σωστό πιάσιμο της θηλής αφενός εξασφαλίζει έναν άνετο θηλασμό τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό, αφετέρου προστατεύει τις θηλές από ερεθισμούς, οι οποίοι αποτελούν και ένα από τα συχνότερα προβλήματα, που αναφέρουν οι θηλάζουσες μητέρες.
Το λανθασμένο πιάσιμο της θηλής έχει ως αποτέλεσμα την τριβή της από τη γλώσσα του μωρού κατά τις θηλαστικές κινήσεις και τον ερεθισμό της. Συχνά και μόνο το σωστό πιάσιμο της θηλής είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του ερεθισμού των θηλών.
Αν θέλετε να θηλάσετε με τον αριστερό μαστό, αφού βρείτε τη στάση, που σας βολεύει, βάζετε τον αντίχειρα περίπου 5 εκατοστά πάνω από τη θηλή του αριστερού μαστού και τα υπόλοιπα δάκτυλα 5 εκατοστά κάτω από τη θηλή. Με τη λαβή αυτή εξασφαλίζετε πως η θηλή θα μπει αρκετά βαθιά στο στόμα του μωρού (βλ. φωτογραφία).
Έχει σημασία το στόμα του μωρού να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό, όταν το φέρουμε σε επαφή με τη θηλή. Αυτό που θέλετε να δείτε, είναι το μωράκι να ανοίγει το στόμα, σαν να χασμουριέται. Για να το πετύχετε αυτό ίσως χρειασθεί και λίγη «ενθάρρυνση». Μερικές φορές, προκειμένου το μωρό να ανοίξει αρκετά το στόμα του, βοηθάει να τρίψετε τη θηλή στο πάνω χείλος του. Αυτή η διαδικασία, ειδικά τις πρώτες φορές μπορεί να πάρει μερικά λεπτά.
Όταν το μωράκι ανοίξει το στόμα του το φέρνετε κοντά στη θηλή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ακουμπήσει πρώτα το κάτω χείλος και η γλώσσα (βλ. Εικόνα 1).
Έτσι με το τέλος της διαδικασίας αυτής το πηγούνι του μωρού θα ακουμπά στο στήθος σας, ενώ η μύτη του θα είναι ελεύθερη και το στόμα του θα καλύπτει σχεδόν όλη, αν όχι όλη τη θηλαία άλω και κυρίως το κάτω τμήμα της (βλ Εικόνα 2).
Αν το μωρό έχει πιάσει σωστά τη θηλή στο στόμα του, πέρα από τα αρχικά τσιμπήματα, τα οποία οφείλονται στο γάλα, που κατεβαίνει και δεν έχουν διάρκεια περισσότερη του μισού λεπτού, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Αν ακόμα και μετά από μισό λεπτό ο πόνος εμμένει, τότε μάλλον το μωρό δεν έχει πιάσει καλά τη θηλή. Επομένως με το μικρό δάκτυλο ακουμπάτε τη γωνία του στόματος του μωρού και απαλά βγάζετε τη θηλή και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία σωστού πιασίματος στη θηλής, όπως και πριν.
Αν το μωρό αρχίσει να θηλάζει αμέσως αφού πιάσει τη θηλή αυτό είναι σημάδι, πως μάλλον το πιάσιμο έγινε σωστά. Άλλα «καθησυχαστικά» σημάδια είναι το να βλέπετε η να ακούτε το μωρό να καταπίνει, να βλέπετε τα αυτιά του να κουνιούνται ελαφρά καθώς θηλάζει καθώς και το να έχει τα χείλη του στραμμένα προς τα πάνω, σαν τα «χείλη ψαριού», τόσο, που σε μερικές περιπτώσεις δεν φαίνεται καθόλου το κάτω χείλος.
Αυτό, που εδώ περιγράψαμε σε λίγες γραμμές, φαίνεται απλό και είναι απλό. Η κούραση και η απειρία όμως μερικές φορές το κάνουν και φαίνεται βουνό. Με υπομονή και επιμονή, θα δείτε πως τελικά θα τα καταφέρετε και θα αξίζει τον κόπο!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Εικόνα 2: By BruceBlaus. When using this image in external sources it can be cited as: Blausen.com staff. “Blausen gallery 2014”. Wikiversity Journal of Medicine. DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 20018762. (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο iatropedia.gr