Καταρχήν να τονίσουμε, πως ο θεράπων ιατρός πρέπει να ενημερώνεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύμπτωμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει εστία ανησυχίας για την γυναίκα και για το σύντροφό της. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να περιγραφούν κάποια σχετιζόμενα με το κοιλιακό άλγος σημεία, τα οποία είναι λιγότερο ανησυχητικά, τα οποία φυσικά και θα πρέπει να αναφερθούν στον θεράποντα ιατρό, για να τα εκτιμήσει, και κάποια άλλα, που υπαγορεύουν την άμεση αναζήτηση ιατρικής αρωγής.

Ένα από τα συνηθέστερα αίτια κοιλιακού άλγους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η σεξουαλική επαφή. Το σπέρμα περιέχει κάποιες ουσίες, που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες μετά από εκσπερμάτωση εντός του κόλπου είναι δυνατόν να «ενεργοποιήσουν» τρόπον τινά τη μήτρα και να προκαλέσουν ήπιες συσπάσεις της, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο αισθητές μετά από οργασμό. Σε γενικές γραμμές οι συσπάσεις αυτές δεν είναι ίδιες με τις συσπάσεις του τοκετού και συνήθως δεν αποτελούν προάγγελο πρόωρου τοκετού. Επομένως, από τη στιγμή που η σεξουαλική επαφή κατά την κύηση δεν απαγορεύεται, εκτός φυσικά αν υπάρχουν αντενδείξεις, να είστε προετοιμασμένη να αισθανθείτε κάποια ήπια «τσιμπίματα» χαμηλά στην κοιλιά μετά από την πράξη.

Ένα ακόμα σημείο, που σημαίνει πως το κοιλιακό άλγος δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα είναι και η μεταβολή του ανάλογα με το αν «περνάτε» αέρια ή όχι. Με άλλα λόγια, αν το κοιλιακό άλγος μειωθεί μόλις περάσετε αέρια, μάλλον συνδέεται με ένα συνηθισμένο και ενοχλητικό φαινόμενο, που απαντάται κατά τη διάρκεια της κύησης: το «φούσκωμα» και τη δυσκοιλιότητα. Φυσικά καλό είναι να ενημερωθεί σχετικά ο θεράπων ιατρός, ώστε να σας δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση.

Αν η ένταση του κοιλιακού άλγους μειώνεται με την αλλαγή θέσης, τότε είναι πιθανό να συνδέεται με την άσκηση τάσης στους συνδέσμους, που στηρίζουν τη μήτρα και τη συγκρατούν στη θέση της. Η σύνδεσμοι αυτοί «δοκιμάζονται» όλο και περισσότερο με την πρόοδο της κύησης, καθότι το μέγεθος τόσο της μήτρας, όσο και του εμβρύου αυξάνεται και καλούνται να στηρίξουν μεγαλύτερο βάρος. Αυτό είναι επίσης ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν εμπνέει ανησυχία.

Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία συνδυαζόμενα με κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτελούν ένα είδος «συναγερμού» και καλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα με το θεράποντα ιατρό. Καταρχήν αν αισθανθείτε 5 ή περισσότερες συσπάσεις της μήτρας μέσα σε διάστημα μίας ώρας, τότε υπάρχει η πιθανότητα να επίκειται πρόωρος τοκετός και να είναι απαραίτητο να σας χορηγηθεί η ανάλογη ανασταλτική του τοκετού θεραπεία. Οι συσπάσεις αυτές γίνονται αντιληπτές, ως «πετρώματα» όσο είστε ξαπλωμένη, των οποίων η ένταση αυξομειώνεται, δηλαδή «έρχονται και φεύγουν».

Ο συνδυασμός κοιλιακού άλγους και κολπικής αιμόρροιας σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης είναι ένα σημείο, που προκαλεί ανησυχία. Όταν μιλάμε για κολπική αιμόρροια, αναφερόμαστε στην έξοδο από τον κόλπο «ζωντανού» κόκκινου αίματος, όπως είναι το αίμα που ρέει από ένα θλαστικό τραύμα, από ένα κόψιμο δηλαδή, στο χέρι. Η κολπική αιμόρροια σε συνδυασμό με το κοιλιακό άλγος, ανάλογα και με το στάδιο της κύησης κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρείται, είναι ένα σημείο, που μπορεί να υποκρύπτει, αποβολή, πρόωρο τοκετό, εξωμήτριο κύηση ή και αποκόλληση πλακούντα και ο ιατρός πρέπει να ενημερωθεί άμεσα.

Τέλος οποιοδήποτε κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της κύησης, το οποίο έχει μεγάλη ένταση, είναι ανάγκη να αναφέρεται στο θεράποντα ιατρό, διότι ενδέχεται να συνδέεται με παθολογία αυτής καθεαυτής της κύησης ή με παθολογία ανεξάρτητη της κύησης, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Αν μάλιστα το άλγος αυτό συνδέεται με έντονη ναυτία και εμέτους ή και πυρετό, ίσως να υποκρύπτει καταστάσεις, όπως σκωληκοειδίτιδα, νεφρολιθίαση ή χολοκυστίτιδα.

Το κοιλιακό άλγος είναι λοιπόν αρκετά σύνηθες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς δεν συνδέεται πάντα με εν δυνάμει κίνδυνο για την κύηση ή για την υγεία της γυναίκας, αλλά καλόν είναι να ενημερώνεται σχετικώς ο θεράπων ιατρός, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας