Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Υπάρχει μόνον ένας ιός της γρίπης;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ιών της γρίπης: Τύπος Α και Τύπος Β, ενώ υπάρχουν και διάφοροι υπό – τύποι. Τα χαρακτηριστικά των ιών αυτών δεν είναι σταθερά, αλλά μεταλλάσσονται μέσα στο χρόνο. Έτσι συνήθως ο ιός, που «κυριάρχησε» μία εποχική περίοδο είναι διαφορετικός από τον ιό, που θα «κυριαρχήσει» την επόμενη περίοδο.
Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης (δηλαδή το εμβόλιο εναντίον του ιού) «ανανεώνεται», ώστε να περιλάβει τους «κυριαρχούντες» τύπος της κάθε εποχικής περιόδου, ενώ και η νόσηση από γρίπη δεν προσφέρει ανοσία. Έτσι αν κολλήσατε γρίπη μία χρονιά, δεν σημαίνει, πως έχετε «προστασία» για την επόμενη χρονιά.
Υπάρχει δε η πιθανότητα να νοσήσετε ακόμα και από τον ίδιο τύπο ιού, αφού είναι πιθανόν αυτός μεταξύ δύο εποχικών περιόδων της γρίπης να έχει «μεταλλαχθεί». Στην περίπτωση, που νοσήσετε από τον ίδιο ιό είναι πιο πιθανό τα συμπτώματα να είναι πιο ελαφρά, αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν είναι βέβαιο.
Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων σιέλου κάποιου, που νοσεί. Έτσι, αν ένας ασθενής πταρνιστεί ή βήξει μικρά τέτοια σταγονίδια περιέχοντα τον ιό «εκτοξεύονται» από το στόμα του ακόμα και σε απόσταση 2 μέτρων. Τα σταγονίδια αυτά δεν αποκλείεται να «καθίσουν» στο στόμα ή τη μύτη ανθρώπων, που βρίσκονται στον περίγυρο, οι οποίοι θα τα εισπνεύσουν. Κατά συνέπεια ο ιός θα εισέλθει στους πνεύμονες των ανθρώπων αυτών και θα προκαλέσουν τη νόσο.
Ο ιός της γρίπης εντοπίζεται εκτός του ανθρώπου και στα πτηνά και στους χοίρους. Η μετάδοση του ιού από τα ζώα αυτά στον άνθρωπο είναι πιθανή. Για το λόγο αυτό άλλωστε θα έχετε ακούσει για τη «γρίπη των πτηνών» και τη «γρίπη των χοίρων». Με τους όρους αυτούς περιγράφουμε ακριβώς αυτήν τη μετάδοση του ιού από τα εν λόγω ζώα στον άνθρωπο.
Τι είναι ο ιός Η1Ν1;
Την άνοιξη του 2009 επιστήμονες αναγνώρισαν το είδος αυτό ιού της γρίπης, που ονομάζεται Η1Ν1. Κατά την περίοδο εποχικής γρίπης 2009 – 2010 ο ιός αυτός ήταν ο κυρίαρχος ιός, που προκάλεσε πανδημία γρίπης, με πολλά θύματα σε όλον τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη λήξη της πανδημίας αυτής τον Αύγουστο του 2010.
Ο ιός Η1Ν1 όμως επανήλθε και για την περίοδο 2018 – 2019, οπότε και συμπεριελήφθη στο εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο αυτή.
Πότε είναι η περίοδος της γρίπης στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Σε γενικές γραμμές η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητάς της λαμβάνει χώρα κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Κατά την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης παρατηρείται μία γενικότερη αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Υπέρμετρη είναι συχνά άλλωστε κατά την περίοδο αυτή και η αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων, ενώ όχι σπάνια παρατηρείται και αύξηση της θνησιμότητας.
Η έγκυος κινδυνεύει περισσότερο από τη μη έγκυο από τη γρίπη, ακόμα και αν είναι μια υγιής και σχετικά νέα γυναίκα;
Η έγκυος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει βαρύτερη συμπτωματολογία, αν νοσήσει από τη γρίπη, από τη μη έγκυο. Η «ευαισθησία» αυτή της εγκύου οφείλεται στις αλλαγές, που αυτή καθαυτή η κύηση προκαλεί τόσο στο ανοσοποιητικό της σύστημα, όσο και στην καρδιά και στους πνεύμονές της. Η «ροπή» αυτή μάλιστα προς την ανάπτυξη βαρύτερης νόσου επεκτείνεται και κατά την περίοδο της λοχείας.
Αν κολλήσω γρίπη στην εγκυμοσύνη, κινδυνεύει το έμβρυο;
Ο ιός της γρίπης είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες και στο έμβρυο. Υπάρχουν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι η γρίπη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων για αποβολή, πρόωρο τοκετό και γέννηση νεογνού με χαμηλό σωματικό βάρος.
Διαβάστε ακόμα:
– Γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) και εγκυμοσύνη: Υπάρχει προστασία; Πώς αντιμετωπίζεται;
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας