Επιτρέπεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών κατά την εγκυμοσύνη;

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών, αν γίνεται με μέτρο και τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφαλείας, μπορεί να είναι μια ακόμα απόλαυση της ζωής. Όμως η κύηση αποτελεί μια ειδική κατάσταση.

Το μωράκι, που μεγαλώνει μέσα σας, εξαρτά την ανάπτυξή του από τα στοιχεία, που θα του παρέχετε εσείς. Ο πλακούντας είναι το «σημείο» επαφής της κυκλοφορίας του αίματός σας με την κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας. Υπάρχουν ουσίες, που, αν καταναλωθούν από εσάς, «περνάνε» – όπως λέμε – από τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό. Μεταξύ των ουσιών, που διέρχονται τον πλακούντα περιλαμβάνεται και το αλκοόλ.

Το αλκοόλ ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενέστατα τόσο τη σωματική, όσο και τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού.

Δηλαδή δεν υπάρχει «ασφαλές» όριο κατανάλωσης οινοπνευματωδών;

Αν και φαίνεται, πως περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να μην προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε, ότι ακόμα και αυτή η περιστασιακή κατανάλωση είναι ασφαλής!

Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να καταδεικνύουν, πως υφίσταται ένα «ασφαλές όριο κατανάλωσης οινοπνευματωδών», κάτω του οποίου δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Επομένως, κατά την κύηση η κατανάλωση αλκοόλ δε συστήνεται, όσο μικρή και να είναι η προσληφθείσα ποσότητα.

Τι κινδύνους «εγκυμονεί» η κατανάλωση αλκοόλ για το έμβρυο;

Η κατανάλωση αλκοόλ από την έγκυο, ειδικά αν αυτή γίνεται σε μεγάλες ποσότητες ή – ακόμα χειρότερα – αν συνδυάζεται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τα μωρά, που γεννιούνται από μητέρες, που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της κύησης σημαντικές ποσότητες οινοπνευματωδών εμφανίζουν συχνά το λεγόμενο Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (Fetal Alcohol Syndrome ή Fetal Alcohol Spectrum Disorder).

Τα νεογνά με το σύνδρομο αυτό εμφανίζουν μεταξύ άλλων:

•    Χαμηλό σωματικό βάρος
•    Διαταραχή στο σχηματισμό του προσώπου
•    Διαταραχές στο σχηματισμό διαφόρων οργάνων
•    Διανοητική καθυστέρηση

Στα πλαίσια του συνδρόμου αυτού το μωρό ενδέχεται να παρουσιάσει ενός βαθμού εξάρτηση από το αλκοόλ, θα μπορούσε να πει κανείς, πως – υπό μίαν έννοια – παρουσιάζει ένα βαθμό αλκοολισμού.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ένα «αλκοολικό» μωρό;

Τα συμπτώματα αυτά, θα λέγαμε, πως προσομοιάζουν ενός είδους συνδρόμου στέρησης και περιλαμβάνουν:

•    Τρόμο (δηλαδή ανεξέλεγκτο τρέμουλο)
•    Ευερεθιστότητα (υπερβολικό κλάμα)
•    Υψίσυχνο (τσιριχτό) κλάμα
•    Υπερβολικό μυϊκό τόνο (οι μύες είναι πολύ «σφιχτοί» και τα άκρα δύσκαμπτα)
•    Αυξημένα αντανακλαστικά στη νευρολογική εξέταση
•    Επιληπτικές κρίσεις
•    Προβλήματα στη λήψη τροφής
•    Έμετο
•    Διάρροια
•    Αφυδάτωση
•    Δυσκολίες στη θερμορύθμιση (πυρετό ή ασταθή θερμοκρασία σώματος)

Πώς γίνεται η διάγνωση του «αλκοολισμού» σε ένα νεογνό;

Η διάγνωση γίνεται επί τη βάσει της συμπτωματολογίας, της κλινικής εξέτασης, αλλά και του ιστορικού της μητέρας. Την εικόνα συμπληρώνει ο σχετικός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζεται ο «αλκοολισμός» στα νεογνά;

Ανάλογα με τη συμπτωματολογία χορηγείται και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εδώ όμως θα πρέπει να τονιστεί, πως αν και το «σύνδρομο στέρησης» αντιμετωπίζεται επαρκώς, δεν έχουμε τρόπο να αναστρέψουμε τη φθορά στο σώμα και στο νευρικό σύστημα του μωρού, που έχει προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ  από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας