Δεν φτάνει, που η γυναίκα, η οποία διανύει την ευαίσθητη περίοδο της λοχείας, έχει να αντιμετωπίσει την ευθύνη της φροντίδας του νέου μέλους της οικογένειας, ενώ μάλιστα η συχνά μελαγχολική της διάθεση δεν τη διευκολύνει, κάνει την εμφάνισή της και αυτή η ενοχλητική τριχόπτωση!
Η τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται κατά τη λοχεία είναι μια επιπλέον πηγή συναισθηματικής πίεσης και άγχους. Πολλές γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, ειδικά αν μόλις έγιναν μητέρες για πρώτη φορά, αναρωτιούνται: «μήπως χάσω όλα μου τα μαλλιά;».
Ευτυχώς όμως το πρόβλημα αυτό είναι παροδικό και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 2 έως 6 εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η τριχόπτωση μπορεί να κορυφωθεί τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό. Όμως συνήθως το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο αυτοπεριορίζεται και η κόμη επανέρχεται στην προτέρα της κατάσταση πριν το μωράκι σβήσει το πρώτο του κεράκι. Επομένως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και πανικό. Δεν πρόκειται να χάσετε τα μαλλιά σας!
Η απώλεια μαλλιών είναι μεν μία συνηθισμένη καίτοι ενοχλητική κατάσταση, η οποία επιλύεται από μόνη της, αλλά αν η τριχόπτωση εμμείνει για περισσότερο από ένα έτος, καλό είναι να αναζητηθεί και ιατρική συμβουλή, διότι ίσως η απώλεια αυτή να συνδέεται και με κάποια υποφώσκουσα παθολογία, όπως η θυρεοειδίτις. Ο έγκαιρος εντοπισμός της ενδεχόμενης παθολογίας θα επιτρέψει και την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Για να γίνει κατανοητό το αίτιο του φαινομένου αυτού χρήσιμο είναι να δούμε ποιος είναι ο κύκλος ζωής της τρίχας. Οι τρίχες διανύουν τρεις βασικές φάσεις ανάπτυξης. Η πρώτη φάση ονομάζεται αναγενής και διαρκεί από δύο μέχρι οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, η τρίχα μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Ακολουθεί η καταγενής φάση, η οποία διαρκεί από δύο μέχρι τρεις μήνες. Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος ανάπαυσης. Στο τέλος της καταγενούς φάσης η τρίχα εισέρχεται στην τελογενή φάση και πέφτει. Ακολουθεί η αντικατάστασή της από νέα τρίχα, η οποία ακολουθεί τον ίδιο κύκλο.
Συνήθως το 85% με 95% των τριχών της κεφαλής στη γυναίκα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αναγενή φάση (αναπτύσσονται) και μόλις το 5% με 15% των τριχών βρίσκονται στην καταγενή φάση (αναπαύονται), στο τέλος της οποίας πέφτουν συνήθως στο χτένισμα ή το λούσιμο. Μία γυναίκα χάνει κατά μέσο όρο περίπου 100 τρίχες την ημέρα.
Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της λοχείας και εμφανίζεται το φαινόμενο της τριχόπτωσης;
Ο κύκλος ζωής της τρίχας, τον οποίον περιγράψαμε επηρεάζεται από τις ορμόνες, που κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας. Τα οιστρογόνα, των οποίων τα επίπεδα στο αίμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα υψηλά, παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης των τριχών. Συνεπώς περισσότερες τρίχες βρίσκονται συγχρόνως στη φάση ανάπτυξης και τα μαλλιά της εγκύου δείχνουν πιο πυκνά και υγιή.
Μετά τον τοκετό όμως τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας εμφανίζουν δραματική πτώση. Η μεταβολή αυτή των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την απότομη είσοδο μεγάλου ποσοστού των τριχών στην καταγενή φάση και στη συνέχεια στην τελογενή φάση και την πτώση τους. Έτσι η γυναίκα παρατηρεί μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο.
Τι μπορεί να γίνει όμως;
Όπως προείπαμε η τριχόπτωση μετά τη λοχεία είναι ένα φαινόμενο παροδικό και αναστρέφεται χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση. Εντούτοις, δεν παύει η απώλεια μαλλιών να είναι ενοχλητική και να επηρεάζει δυσμενώς την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της, κάτι που επιβαρύνει την ήδη δοκιμαζόμενη ψυχολογία της.
Επομένως καλόν είναι να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση αυτή. Καταρχήν καλόν είναι να αποφεύγονται παρεμβάσεις, οι οποίες «ταλαιπωρούν» τα μαλλιά. Συνιστάται να μην προτιμούνται χτενίσματα, όπως η πλεξούδες ή τα ράστα, διότι τέτοιες κομμώσεις ασκούν τάση (τραβάνε δηλαδή) στις τρίχες και μπορεί το φαινόμενο της τριχόπτωσης να χειροτερεύσει.
Τα μαλλιά ταλαιπωρούνται και όταν χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του καλλωπισμού συσκευές, οι οποίες θερμαίνουν το μαλλί. Τέτοιες συσκευές είναι το σεσουάρ και οι διάφορες συσκευές, που χρησιμοποιούνται προκειμένου να σχηματιστούν μπούκλες. Η χρήση τέτοιων συσκευών επιδεινώνουν την τριχόπτωση και καλόν είναι αυτή να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν.
Εξάλλου, προκειμένου να μειωθεί η τάση, που ασκείται στις τρίχες κατά το χτένισμα, μπορείτε αντί να χρησιμοποιείτε βούρτσα ή χτένα με πυκνά δόντια, να προτιμάτε χτένες με αραιά δόντια.
Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχει η σωστή διατροφή. Φαίνεται πως μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός προστατεύει του θύλακες των τριχών, αφετέρου προάγει τη δημιουργία νέων τριχών στη θέση αυτών, που έπεσαν. Επίσης χρήσιμα είναι και συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, αλλά και σίδηρο.
Η περιορισμένη έστω τριχόπτωση μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και με τη σωστή επιλογή προϊόντων περιποίησης των μαλλιών. Επιλέξτε σαμπουάν, τα οποία δίνουν όγκο στα μαλλιά. Τα σαμπουάν αυτά συνήθως περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες καλύπτουν την τρίχα και κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «γεμάτα».
Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων, τα οποία κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «βαριά», γιατί έτσι θα μειωθεί ο όγκος και θα τονιστεί η μικρή αραίωση της κώμης σας. Τέτοια προϊόντα είναι σαμπουάν, τα οποία συνδυάζονται με μαλακτικό (conditioner), καθώς και μαλακτικά, που έχουν «έντονη» δράση (intense conditioners). Προκειμένου τα μαλλιά σας να μη φαίνονται βαριά χρησιμοποιείτε μαλακτικά για λεπτά και χωρίς όγκο μαλλιά. Επίσης προτιμάτε να απλώνετε το μαλακτικό κυρίως στην άκρη της τρίχας, διότι αν το απλώνετε μέχρι τη ρίζα, τα μαλλιά φαίνονται πιο βαριά.
Ο όγκος των μαλλιών τονίζεται και με μία αλλαγή στο χτένισμά σας. Σε γενικές γραμμές όταν τα μαλλιά είναι κοντά, τονίζεται ο όγκος τους, ενώ γίνεται και πιο εύκολη η περιποίησή τους, ειδικά τώρα που το μωράκι σας χρειάζεται όλη την προσοχή σας. Φυσικά ο κομμωτής σας στο σημείο αυτό μπορεί να σας δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές σχετικές όχι μόνο με το χτένισμα, που ταιριάζει στο πρόσωπό σας, αλλά και με διάφορα αξεσουάρ, όπως κορδέλες, κοκαλάκια ή μπαντάνες, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν πολύ την εμφάνισή σας!
Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι λοιπόν ένα σύνηθες και ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση και αντιμετωπίζεται μόνο με αισθητικές παρεμβάσεις.
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας