Στην εγκυμοσύνη το περίνεο καλείται να υποστηρίξει το επιπλέον βάρος της μήτρας και του νεογνού. Έτσι πολύ συχνά μετά τον τοκετό παρουσιάζεται ακράτεια ούρων.

Το περίνεο είναι ένας ανατομικός όρος, που περιγράφει αδρά την περιοχή ανάμεσα από τα πόδια, όπου και συναντάμε το αιδοίο και τον κόλπο. Αποτελείται από μυϊκό ιστό.
Αν φανταστούμε την κοιλιά σαν έναν ασκό, μέσα στον οποίο βρίσκονται τα διάφορα όργανα, τότε το περίνεο είναι το δάπεδό του ασκού αυτού. Έτσι στην εγκυμοσύνη το δάπεδο αυτό καλείται να υποστηρίξει το επιπλέον βάρος της μήτρας και του εμβρύου. Εκτός από τη στήριξη, που το περίνεο παρέχει στα όργανα της κοιλιάς, βοηθάει και την κύστη, η οποία αναπαύεται πάνω σε αυτό, να κρατήσει μέσα τα ούρα. Μετά λοιπόν από τη δοκιμασία στην οποία υποβάλεται το περίνεο κατά την κύηση, συχνά χαλαρώνει και δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει στη συγκράτηση των ούρων. Για το λόγο αυτό μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια ούρων.
Η ακράτεια ούρων αυτή, ονομάζεται «ακράτεια προσπαθείας». Η απώλεια ούρων συμβαίνει, όταν η γυναίκα γελάσει, φταρνιστεί ή προσπαθήσει να σηκώσει βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί το γέλιο, το φτάρνισμα και η άρση του βάρους προκαλούν αύξηση της πίεσης μέσα στον «ασκό» της κοιλιάς και φορτίζουν το ήδη αποδυναμωμένο από την κύηση περίνεο – «δάπεδο» του ασκού αυτού – που δεν μπορεί πλέον να στηρίξει επαρκώς την ουροδόχο κύστη.
Η ακράτεια ούρων μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όμως είναι και σοβαρά υποτιμημένο. Φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη γυναίκα και επηρεάζει τόσο την κοινωνική της ζωή, όσο και τη σεξουαλική της ζωή. Συχνά οι γυναίκες, που μετά τον τοκετό παρουσιάζουν ακράτεια ούρων ντρέπονται ακόμα και να μιλήσουν για το πρόβλημά τους αυτό. Έτσι επιβαρύνεται και ο ήδη δοκιμαζόμενος ψυχισμός τους.
Ευτυχώς η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό λύεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτόματα. Φυσικά η λύση του προβλήματος αυτού μπορεί να επιταχυνθεί αν ακολουθούνται κάποιοι απλοί κανόνες. Καταρχήν καλό είναι να μην προσπαθείτε να κρατάτε τα ούρα σας, μία καλή συνήθεια είναι μάλιστα να ουρείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε την τάση για ούρηση. Επίσης, για όσο διάστημα διαρκεί το πρόβλημα, πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους. Αυτό φυσικά είναι δύσκολο να το προτείνει κανείς σε μια νέα μητέρα, αφού το μωρό της συνέχεια ζητάει αγκαλιά, την οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να του την αρνηθεί. Καλό είναι όμως να αποφεύγετε να έχετε αγκαλιά το μωράκι σας, όταν είστε όρθια. Αν για παράδειγμα κλαίει και θέλει αγκαλία, πάρτε το, αλλά καθίστε σε μία καρέκλα.
Η ενδυνάμωση του περινένου βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό. Η ενδυνάμωση αυτή επιτυγχάνεται με τις λεγόμενες ασκήσεις Kegel (ο γυναικολόγος, που τις εφηύρε ονομαζόταν Dr. Arnold Kegel). Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκουσίων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.
Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό λοιπόν, προκαλείται από την αποδυνάμωση του περινέου και είναι ένα πρόβλημα, για το οποίο πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν. Ευτυχώς είναι παροδικό και δεν χρειάζεται να αποτελεί και αυτό πηγή άγχους και στενοχώριας.

Δείτε ΕΔΩ, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ, τον ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ και την ΑΚΡΑΤΕΙΑ μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή χάρη στους υπερήχους HIFU

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο “Οδηγός για το παιδί 0 – 12