Η 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 39 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 39 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.
Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!
Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 37 εβδομάδες και 6 ημέρες!
Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 40η εβδομάδα της κύησης!
Όσο πλησιάζει η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού η αδημονία σας να γνωρίσετε επιτέλους από κοντά το μωράκι σας όλο και μεγαλώνει. Ανάλογα σε μερικές περιπτώσεις μεγαλώνει ενδεχομένως και ο εκνευρισμός τόσο ο δικός σας, όσο και του συντρόφου σας, αφού οι μέρες περνούν και το μωράκι δεν «αποφασίζει» να έρθει!
Αυτό, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι, πως η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, που ο ιατρός σας υπολόγισε με βάση την Τελευταία Έμμηνο Ρύση δεν είναι παρά αυτό, που υποδηλώνει και το όνομά της: ΠΙΘΑΝΗ! Δεν σημαίνει, πως έχετε δώσει κάποιο «ραντεβού» με το μωράκι σας, το οποίο δεν αλλάζει.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ένα 30% των κυήσεων διαρκούν περισσότερο από τις «παραδοσιακές» 40 εβδομάδες, για λόγους, που μας είναι άγνωστοι. Ίσως και η δική σας κύηση να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.
Η παράταση της κύησης πέραν των 40 εβδομάδων δεν σημαίνει, πως υφίσταται κάποιο πρόβλημα. Εντούτοις, από το ορόσημο αυτό και έπειτα η παρακολούθηση της κύησης γίνεται ακόμα πιο εντατική και οι επισκέψεις στον ιατρό σας γίνονται συχνότερες.
Ο λόγος της «στενότερης» παρακολούθησης της κύησης από το σημείο αυτό και ύστερα σχετίζεται με τη σχετική αύξηση των πιθανοτήτων ο πλακούντας να «δυσκολευτεί» να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του μωρού. Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει τόσο τον υπερηχογραφικό έλεγχο, όσο και το καρδιοτοκογράφημα.
Ανάλογα με τα ευρήματα της παρακολούθησης αυτής υπάρχει περίπτωση ο ιατρός σας να σας προτείνει την πρόκληση τοκετού.
Στο στάδιο αυτό της κύησης καθίσταται πιθανότερο και το ενδεχόμενο να έχουμε αυτόματη ρήξη του θυλακίου, αυτό δηλαδή, που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε «σπάσαν τα νερά». Η ρήξη αυτή ενδέχεται να είναι απότομη, οπότε και θα αντιληφθείτε την εκροή ζεστού και υδαρούς υγρού από τον κόλπο σας ή – θα μπορούσαμε να πούμε – «προοδευτική», οπότε και ίσως αντιληφθείτε μόνο το εσώρουχό σας να «μουσκεύει».
Στατιστικά μόνο στο 15% των κυήσεων η ρήξη θυλακίου προηγείται αυτής καθαυτής της έναρξης του τοκετού. Η ρήξη θυλακίου άλλωστε δεν είναι και το απόλυτο σημείο έναρξης τοκετού, αφού αυτός ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμα και 24 ώρες μετά τη ρήξη θηλακίου.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας