Η 3η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 2 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 2 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Η γονιμοποίηση όμως έλαβε χώρα μόλις στην αρχή της εβδομάδας αυτής. Επομένως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής είναι 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 3η εβδομάδα της κύησης!

Είστε έγκυος αλλά ακόμα δεν το γνωρίζετε!

Αν με το σύντροφό σας βρίσκεστε εν μέσω προσπαθειών για να κάνετε παιδί, ενδέχεται και να μπείτε στον πειρασμό να ελέγξετε, αν αυτή η φορά ήταν και η τυχερή με κάποιο test κύησης. Ίσως μάλιστα στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το test κύησης και να βγει θετικό. Όμως συχνά στο στάδιο αυτό της κύησης τα tests βγαίνουν αρνητικά, ακόμα και αν υφίσταται αρχόμενη κύηση. Για το λόγο αυτό μη βιάζεστε να μεταβείτε στο φαρμακείο ή στο μικροβιολογικό εργαστήριο!

Κατά τα άλλα στη ζωή σας ακόμα δεν θα παρατηρήσετε απτές αλλαγές. Καίτοι οι ορμόνες σας βρίσκονται σε «αναβρασμό», τα επίπεδά τους στο αίμα σας είναι ακόμα σχετικά χαμηλά. Έτσι ακόμα δεν νιώθετε τη δράση τους σε όλο της το «μεγαλείο».

Συχνά τα συμπτώματα της αρχόμενης κύησης συγχέονται μάλιστα με τα αντίστοιχα συμπτώματα, που γίνονται αισθητά πριν την έλευση της επόμενης περιόδου. Έτσι μπορεί να αισθάνεστε τους μαστούς βαρύς, οιδηματώδης και ευαίσθητους στην αφή, ενώ ενδέχεται να νιώθετε και ήπια «τσιμπήματα» χαμηλά στην κοιλιά, όπως αυτά που αισθάνεστε πριν την έλευση της περιόδου.

Μερικές γυναίκες στο στάδιο αυτό της κύησης μπορεί να αισθάνονται τάση προς έμετο και ναυτία και να πιστέψουν, πως βρίσκονται αντιμέτωπες με κάποια ενδεχόμενη γαστρεντερίτιδα. Υπάρχει δε και η περίπτωση και η συχνουρία, που σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης να ωθήσει κάποιες γυναίκες να ζητήσουν εξέταση για ουρολοίμωξη.

Ένα άλλο σύμπτωμα, που αρκετές γυναίκες αναφέρουν με την αρχή της εγκυμοσύνης είναι και το αίσθημα κόπωσης. Φαίνεται πως η ορμόνη προγεστερόνη, της οποίας τα επίπεδα ανεβαίνουν ραγδαία εμπλέκεται στην εμφάνιση του αισθήματος αυτού. Χαρακτηριστικά, αρκετές γυναίκες αναφέρουν, πως ακόμα και οι καθημερινές ασχολίες απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους τους και αναρωτιούνται «τις πταίει;».

Είναι νωρίς λοιπόν για να έχετε συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε κύηση. Όμως μη βιάζεστε! Η ζωή σας σε λίγο θα αλλάξει ριζικά!

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας