Έχουμε αρκετά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του κινητού για το έμβρυο;

Το κινητό τηλέφωνο μετρά ήδη πάνω από 20 χρόνια, από τότε, που «μπήκε» δυναμικά στη ζωή μας. Έκτοτε έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της κοινωνικής, όσο και της επαγγελματικής μας ζωής.

Μάλιστα, χάρη στην εκτενή πλέον χρήση των «έξυπνων» κινητών (smartphones) και του πλήθους εφαρμογών, που μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε αυτά και φυσικά του διαδικτύου, έχουμε πλέον στην τσάντα, στην τσέπη και στο χέρι μας ένα πραγματικό «πολυεργαλείο». Η συσκευή αυτή μπορεί να μας ψυχαγωγήσει, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να έχουμε επαγγελματικά ή άλλα αρχεία άμεσα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, καθώς και χρήσιμα προγράμματα.

Φυσικά, κατά την εγκυμοσύνη η κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας δεν «παγώνει». Έτσι δεν «παγώνει» και η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Μπορεί οι δύο και πλέον δεκαετίες της ενσωμάτωσης του κινητού στη ζωή μας να φαίνονται μεγάλο διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως επαρκές, προκειμένου να εξάγουμε πλήρως εμπεριστατωμένα συμπεράσματα, όσον αφορά την ασφάλειά του για το έμβρυο.

Μα υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που να καταδεικνύουν, πως τα κινητά ενδέχεται να βλάψουν το μωρό;

Στη διεθνή βιβλιογραφία μπορεί κάποιος να εντοπίσει μελέτες, που συνδέουν την εκτεταμένη χρήση κινητού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα στο παιδί.

Όμως η εκδήλωση τέτοιου είδους προβλημάτων σε ένα παιδί είναι ένα φαινόμενο «πολυπαραγοντικό». Με άλλα λόγια πολλοί είναι οι λόγοι (παράγοντες), που εν δυνάμει θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού και να την καταστήσουν «προβληματική». Για παράδειγμα, είναι γνωστό, πως τα παιδιά επηρεάζονται από τη συμπεριφορά των γονέων τους.

Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση «προβληματικής» συμπεριφοράς φαίνεται, πως είναι μία αντίδραση του παιδιού στο άγχος, που ίσως να του προκαλεί η ψυχολογική πίεση, την οποία συχνά αισθάνονται οι γονείς του. Πολλοί από τους ανθρώπους, που είναι συνεχώς «κολλημένοι» στο κινητό τους, εμφανίζουν «αγχώδη» συμπεριφορά.

Συνεπώς, θα μπορούσε να τεθεί το εύλογο ερώτημα: «το παιδί εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά, γιατί η μητέρα του χρησιμοποιούσε πολύ το κινητό της όσο ήταν έγκυος, ή γιατί η μητέρα του χρησιμοποιεί πολύ το κινητό της μετά την εγκυμοσύνη, διότι έχει άγχος και η προβληματική συμπεριφορά του παιδιού είναι αντίδραση στο άγχος της μαμάς του;».

Η σύνδεση της προβληματικής συμπεριφοράς του παιδιού με την εκτενή χρήση κινητού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει σε καμία περίπτωση επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Άλλωστε, όπως υπάρχουν μελέτες, τα στοιχεία των οποίων υποστηρίζουν τη σχέση αυτή, αναλόγως, υπάρχουν και μελέτες, που την καταρρίπτουν.

Μα τα κινητά δεν εκπέμπου ακτινοβολία; Οι ακτινοβολία δεν είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;

Υπάρχουν πολλά είδη ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία δεν είναι μόνο τεχνητή (ανθρωπογενής), αλλά και φυσική. Εμείς είμαστε συνεχώς και αδιαλείπτως εκτεθειμένοι σε κάποια από τα είδη αυτά ακτινοβολίας και το σώμα μας έχει προσαρμοστεί κατάλληλα.

Τα κινητά όντως εκπέμπουν ένα είδος ακτινοβολίας, που ονομάζεται μη – ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή δεν είναι ίδια με την ακτινοβολία, που εκπέμπεται για παράδειγμα από τα μηχανήματα, που λαμβάνουν ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες, και ονομάζεται ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη για το έμβρυο, ενώ σε υψηλές δόσεις (δεν εκπέμπεται μόνον από τα ακτινολογικά μηχανήματα) ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και σε ενήλικες.

Η μη – ιονίζουσα ακτινοβολία δεν φαίνεται, από τα διαθέσιμα στοιχεία, να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Εξάλλου, η ακτινοβολία αυτή δεν δύναται να διεισδύσει στου ιστούς σε μεγάλο βάθος. Επομένως, είναι μάλλον απίθανο να φθάσει στο μωράκι σας, το οποίο μεγαλώνει προστατευμένο μέσα στο κλειστό περιβάλλον της μήτρας.

Δηλαδή το κινητό είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη ή όχι;

Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτουν λόγοι, που  θα καθιστούσαν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από την έγκυο μη ασφαλή για το μωρό.

Όμως καλά θα ήταν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να λαμβάνετε κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας:

•    Προσπαθήστε τα τηλεφωνήματά σας να είναι κατά το δυνατόν σύντομα.
•    Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε το καλύτερο δυνατό σήμα. Αν το σήμα δεν είναι καλό, η ένταση της ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από το κινητό είναι αυξημένη.
•    Μην κρατάτε το κινητό σας κοντά στην κοιλιά σας, ή σε επαφή με το σώμα γενικότερα. Το κινητό εκπέμπει εκτός από μη – ιονίζουσα ακτινοβολία και θερμότητα – ειδικά όταν μιλάτε ή χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή. Έχει παρατηρηθεί, πως η έκθεση του εμβρύου σε ζέστη στο πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να του προκαλέσει ανατομικές ανωμαλίες στον νευρικό σύστημα ή στην καρδιά.
•    Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε handsfree (τόσο στην κύηση, όσο και εκτός αυτής).

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

 

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!


 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας