1.    Καθυστέρηση στην περίοδο: Το βασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης

Αναμφίβολα, το πρώτο ενδεχόμενο, που έρχεται στο μυαλό, όταν διαπιστωθεί, πως η έμμηνος ρύση (η περίοδος δηλαδή) δεν ήρθε την αναμενόμενη ημερομηνία, είναι η εγκυμοσύνη.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αναστολή της απόπτωσης (της απομάκρυνσης) του επιφανειακού στρώματος του ενδομητρίου (του ειδικού ιστού), που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Η διατήρηση του στρώματος αυτού εξαρτάται από την έκκριση ορμονών από τις ωοθήκες (αρχικά) και από τους εμβρυϊκούς ιστούς (στη συνέχεια), η οποία έπεται της της εμφύτευσης του εμβρύου.

2.    Δηλαδή αν δω περίοδο αποκλείεται να είμαι έγκυος;

Υπάρχει η περίπτωση να είστε έγκυος και παρ’ όλα αυτά να παρατηρήσετε την εκροή μικρής ποσότητας αίματος από τον κόλπο κοντά στις ημέρες, που κανονικά θα περιμένατε περίοδο. Ίσως να πρόκειται για τη λεγόμενη «αιμόρροια εμφύτευσης», η οποία – όπως άλλωστε και το όνομά της υποδηλώνει – συνδέεται με την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Η αιμόρροια εμφύτευσης κατά κανόνα διαρκεί λιγότερο από μια «κανονική» περίοδο, ενώ και η ποσότητα αίματος είναι σαφώς μικρότερη.

Εξάλλου, η εκροή αίματος από τον κόλπο ενδέχεται να συνδέεται και με την απώλεια μιας αρχόμενης κύησης. Αυτό είναι, που ονομάζουμε παλίνδρομη κύηση. Αν η παλινδρόμηση λάβει χώρα κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης έμμηνου ρύσης, ενδέχεται να μη διαφέρει ουσιαστικά από μια συνήθη έμμηνο ρύση. Εντούτοις, συχνά η αιμόρροια αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, ίσως και μακρύτερη διάρκεια.

Γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς, πως μια περίοδος, η οποία φαίνεται «διαφορετική» από τη συνηθισμένη περίοδο, ίσως να είναι σημείο αρχόμενης εγκυμοσύνης.

3.    Αλλαγές στους μαστούς.

Οι ορμόνες, που εκκρίνονται κατά την κύηση ήδη από τα πρώτα της στάδια, δρουν και πάνω στους μαστούς. Πολλές γυναίκες αναφέρουν, πως αισθάνονται τους μαστούς οιδηματώδεις («πρησμένους») και «βαρείς».

Συχνά μάλιστα εμφανίζεται και μαστωδυνία και ευαισθησία των μαστών στην αφή.

4.    Αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση

Πολλές γυναίκες, ήδη από τα αρχικά στάδια της κύησης αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στην όσφρηση, αλλά και στη γεύση.

Χαρακτηριστικά, μυρωδιές και αρώματα, που πριν ήταν ευχάριστα, καθίστανται δυσάρεστα και συχνά απωθητικά, ενώ μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και στομαχικές διαταραχές, αναγούλα ή έμετο.

Ομοίως και φαγητά ή εδέσματα, που πριν ήταν αρεστά, τώρα μπορεί να προκαλέσουν απέχθεια. Ενδέχεται μάλιστα στο στόμα να υπάρχει μια «συνεχής» δυσάρεστη γεύση.

Το αίτιο, των αλλαγών αυτών στην όσφρηση και τη γεύση δεν είναι γνωστό. Εντούτοις, έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως και σε ό,τι αφορά το σύμπτωμα αυτό «ευθύνονται» οι ορμόνες της κύησης.

5.    Αλλαγές στη διάθεση και τις αντοχές

Δεν είναι σπάνιο, μια γυναίκα ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης να αναφέρει μεταπτώσεις στη διάθεσή της, οι οποίες μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις δεν αποκλείεται αν είναι και έντονες.

Και το σύμπτωμα αυτό τείνουμε να το συνδέουμε με τις ορμόνες της κύησης. Όμως δεν αποκλείεται να υφίσταται και ψυχολογικό υπόβαθρο συνδεδεμένο με ψυχολογική πίεση. Η ψυχολογική αυτή πίεση σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνυφασμένη με το άγχος της γυναίκας για την εξέλιξη της κύησης («ανησυχώ μήπως κάτι συμβεί στο μωρό μου»), ειδικά αν έχει βιώσει κάποια αποβολή ή άλλη μαιευτική επιπλοκή σε προηγούμενη κύηση.

Οι μεταπτώσεις αυτές στη διάθεση ίσως να προκαλέσουν και αίσθημα κόπωσης. Το αίσθημα κόπωσης είναι σύνηθες ακόμα και στα αρχικά στάδια της κύησης και μπορεί να είναι ανεξάρτητο από την ψυχολογία της γυναίκας. Πολλές έγκυοι, των οποίων η διάθεση δεν χαρακτηρίζεται από έντονες μεταπτώσεις, αναφέρουν παρ’ όλα αυτά, πως αισθάνονται συνεχώς κουρασμένες, ακόμα και πριν η κύηση επιβεβαιωθεί με τη μέτρηση της β – χοριακής.

6.    Αλλαγές σε σχέση με τις «επισκέψεις» στην τουαλέτα

Ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης κάποιες φορές εμφανίζεται δυσκοιλιότητα ή συχνουρία. Η «πρώτη γραμμή αντιμετώπισης» και των δύο αυτών συμπτωμάτων είναι η επαρκής ενυδάτωση. Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τη συχνουρία, καλόν είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας και το ενδεχόμενο της ουρολοίμωξης.

7.    Ναυτία και έμετος

Η ναυτία με ή χωρίς εμέτους είναι το σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, που περισσότερο με οποιοδήποτε άλλο – πλην φυσικά της καθυστέρησης – έχει συνδεθεί στο κοινό θυμικό με την εγκυμοσύνη.

Το σύμπτωμα αυτό ενδέχεται να έχει τέτοια ένταση, που να καθιστά τη ζωή της γυναίκας ιδιαίτερα δύσκολη και να την εμποδίζει να συνεχίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η ναυτία συνήθως περιορίζεται στο πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει συνδεθεί και με την ομαλή πρόοδο της κύησης. Δηλαδή, έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως η εμφάνιση ναυτίας, ίσως να είναι «καλό σημάδι» για το καλώς έχειν της κατάστασης του εμβρύου.

8.    Κολπικά υγρά

Πολύ συχνά οι ορμόνες τις κύησης, λόγω της δράσης τους πάνω στους ιστούς του τοιχώματος του κόλπου και του τραχήλου προκαλούν την αύξηση της παραγωγής κολπικών υγρών, τα οποία εκρέουν με τη μορφή βλέννης. Η βλέννη αυτή ενδέχεται να είναι διαφανής, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να έχουν ερυθρωπή ή καφέ απόχρωση

Δηλαδή, αν έχω αυτά τα συμπτώματα, τότε είμαι έγκυος;

Τα συμπτώματα αυτά είναι μεν δηλωτικά κύησης, σε καμία όμως περίπτωση δεν την επιβεβαιώνουν, καθότι ενδέχεται να συνδέονται και με καταστάσεις διάφορες της κύησης.

Ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί η έναρξη ή όχι της κύησης είναι η μέτρηση της β – χοριακής.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 

Δείτε το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας