Μήπως η υπόταση είναι επικίνδυνη για την έγκυο;

Σε γενικές γραμμές αυτή καθαυτή η συνήθης υπόταση της κύησης δεν συνδέεται άμεσα με ουσιώδεις κινδύνους για την έγκυο. Εντούτοις, υφίσταται το ενδεχόμενο η κατάσταση να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας εμμέσως.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της χαμηλής πίεσης στην εγκυμοσύνη είναι η ζάλη και η λιποθυμικές τάσεις. Τα συμπτώματα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα πτώσης της εγκύου, της οποίας η ισορροπία – ιδιαίτερα σε προχωρημένη κύηση – είναι εν πολλοίς μάλλον «αβέβαιη». Επομένως, η υπόταση αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης και τραυματισμού της εγκύου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε και στην πιθανότητα η υπόταση στην κύηση να συνδέεται με υποφώσκουσα παθολογία. Στην περίπτωση αυτή η χαμηλή πίεση δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα και ο όποιος κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας συνδέεται με τη συγκεκριμένη παθολογία.

Παθολογίες, που προκαλούν υπόταση είναι:

•    η αναιμία
•    η εσωτερική αιμορραγία
•    καρδιοπάθειες
•    ενδοκρινικές παθήσεις (για παράδειγμα θυρεοειδοπάθειες)
•    νεφροπάθειες
•    σοβαρές και γενικευμένες λοιμώξεις
•    αλλεργικές αντιδράσεις

Σε τέτοιες καταστάσεις η όποια ιατρική παρέμβαση δεν αποσκοπεί τόσο στην αντιμετώπιση της χαμηλής πίεσης, όσο της παθολογίας, που την προκαλεί.

Υπόταση εξάλλου προκαλείται και μετά από τη λήψη κάποιων ειδών φαρμακευτικής αγωγής, οπότε και θα χρειαστεί να μεταβληθεί η αγωγή αυτή – πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση – κατά τη δοσολογία ή κατά το είδος της, ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού.

Εξάλλου και κάποιες ελλείψεις στη διατροφή προκαλούν χαμηλή πίεση στην έγκυο. Οι ελλείψεις αυτές εμφανίζονται κάποιες φορές στην κύηση εξαιτίας της ναυτίας, η οποία δεν επιτρέπει σε κάποιες γυναίκες να λάβουν δια της διατροφής τους τα θρεπτικά στοιχεία, που έχουν ανάγκη.

Μήπως η υπόταση είναι επικίνδυνη για το μωρό;

Η ανάπτυξη του μωρού εξαρτάται από την αρτιότητα της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας, δια της οποίας και μέσω του πλακούντα αυτό λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στην περίπτωση της απότομης κάμψης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης της μητέρας, υφίσταται σημαντική πιθανότητα η κυκλοφορία του αίματός της να διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παροχή θρεπτικών συστατικών στο μωρό να καταστεί ανεπαρκής.

Μία εκ των συνηθέστερων καταστάσεων, που συνδέεται με τόσο απότομη πτώση της πίεσης της μητέρας είναι η απότομη απώλεια αίματος, που ενδεχομένως να προκληθεί από κάποιο τραυματισμό. Ο τραυματισμός αυτός ενδέχεται να είναι εμφανής ή και μη εμφανής, οπότε και έχουμε τη λεγόμενη «εσωτερική αιμορραγία», που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία εντός των κλειστών κοιλοτήτων του σώματος της κυοφορούσας, όπως είναι η κοιλιά.

Στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός της μητέρας είναι έτσι «ρυθμισμένος» από τη φύση του, που «εκτρέπει» την κυκλοφορία του αίματός της κατά κύριο λόγο προς τον εγκέφαλο και την καρδιά της. Συνεπώς, η ροή του αίματος προς τον πλακούντα περιορίζεται σημαντικά.

Μία άλλη κατάσταση, που συνδέεται με απότομη πτώση της πίεσης είναι η έντονη αλλεργική αντίδραση και η γενικευμένη λοίμωξη. Η υπόταση τότε προκαλείται από ουσίες, που ο ίδιος ο οργανισμός παράγει.

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι πιθανό η ροή του αίματος προς τον πλακούντα και κατ’ επέκτασιν προς το μωρό να διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό και να κινδυνέψει ακόμα και η ζωή του.

Επομένως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στη διεθνή βιβλιογραφία, που συνδέουν την απότομη εμφάνιση υπότασης με ενδεχόμενους κινδύνους για το μωρό. Όμως η σύνδεση της συνήθους χρόνιας υπότασης με ουσιώδεις κινδύνους για το μωρό δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1960 μελέτες, εκ των στοιχείων των οποίων εξάγεται το συμπέρασμα, πως υφίσταται το ενδεχόμενο ακόμα και η χρόνια υπόταση να μην είναι και τόσο «αθώα», αφού ενδέχεται να συνδέεται με καταστάσεις, όπως είναι η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη ή ακόμα και ο ενδομήτριος θάνατος του μωρού. Όμως φαίνεται, πως οι μελέτες αυτές έχουν στην πλειοψηφία τους αρκετά κενά στη μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε στην κάθε μία. Έτσι τα στοιχεία, που συνδέουν τη χρονίως χαμηλή πίεση στην εγκυμοσύνη με παθολογικές καταστάσεις για το μωρό είναι μάλλον ελλιπή.

Άλλωστε σε μελέτη του 2007, στην οποία ελήφθησαν υπόψιν στοιχεία από πάνω από 40.000 κυήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η χρόνια υπόταση κατά την κύηση δεν αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού.

Επομένως, είναι μάλλον απίθανο να υφίσταται σύνδεση της συνήθους υπότασης της κύησης με κινδύνους για το μωρό.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας