Συχνά, όταν πρέπει να πεισθεί η έγκυος να κόψει το κάπνισμα, η αντίστασή της είναι δεδομένη.

Πολλές φορές μάλιστα αντιτείνει κάποιους μύθους, γύρω από τη βλαπτική αυτή συνήθεια, οι οποίοι πρέπει να καταρριφθούν:

Μύθος πρώτος: «Μα αφού και στην (ή στις) προηγούμενη (ή προηγούμενες) εγκυμοσύνη (εγκυμοσύνες) κάπνιζα και όλα πήγαν καλά! Γιατί να το κόψω τώρα;

Αυτό το επιχείρημα είναι ανάλογης αξίας με το: «τόσα χρόνια οδηγώ χωρίς ζώνη ασφαλείας και δεν συνέβη τίποτα, γιατί με πιέζετε να τη φορέσω;».

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι ανεξάρτητη από τις προηγούμενες. Το ότι στις προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν προέκυψαν προβλήματα, παρόλο που καπνίζατε, δεν σημαίνει, πως και η διαδρομή της τρέχουσας κύησης θα είναι «ανέφελη».

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα, αυτό σημαίνει κατ’ ουσίαν, πως στις προηγούμενες κυήσεις ήσασταν μάλλον τυχερή. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει, πως η τύχη θα συνεχίσει να σας βοηθά επ’ αόριστον…

Μύθος δεύτερος: Μα αν το κόψω η ψυχολογία μου θα «καταρρακωθεί»!

Κάποιες έγκυες μάλιστα ισχυρίζονται πως το κάπνισμα τις ηρεμεί και πως αυτό είναι καλό για το μωρό τους!

Η «ηρεμία» όμως αυτή είναι στην πραγματικότητα «επιφανειακή» και «επίπλαστη».

Όσο εσείς «ηρεμείτε» καπνίζοντας το τσιγαράκι σας, τόσο ο δικός σας οργανισμός, όσο και ο κατά πολύ πιο ευαίσθητος οργανισμός του μωρού σας, «πασχίζουν» να αντιμετωπίσουν τις βλαβερές ουσίες, που εισπνέετε και να περιορίσουν – κατά το δυνατόν – τις «ζημιές», που οι ουσίες αυτές προκαλούν.

Το ότι η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι μια πηγή ψυχολογικής πίεσης για τη γυναίκα, έχει κάποια βάση. Όσοι έχουν συναναστραφεί με ανθρώπους, που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, έχουν γίνει μάρτυρες της νευρικότητάς τους και των – όχι σπάνιων – «εκρήξεών» τους δια ασήμαντον αφορμήν.

Όμως από πουθενά δεν προκύπτει, πως η ψυχολογική αυτή πίεση είναι πραγματικά βλαπτική για το μωρό. Αντίθετα, η σύνδεση του καπνίσματος με κινδύνους για μωρό και μητέρα είναι επαρκέστατα τεκμηριωμένη.

Μύθος τρίτος: Μήπως αν το μείωνα;

Και στο σημείο αυτό αρχίζει το «παραδοσιακό παζάρι» μεταξύ εγκύου και θεράποντος ιατρού… «μα γιατρέ θα το μειώσω…»

Η ιατρική όμως συμβουλή πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη. Αυτό σημαίνει, πως είναι απαραίτητο να εδράζεται επί επιστημονικών δεδομένων.

Από καμία μελέτη δεν έχει προκύψει «ασφαλής αριθμός τσιγάρων ανά ημέρα». Αντίθετα, από μελέτες προκύπτει ότι ακόμα και λίγα τσιγάρα ανά ημέρα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο.

Επιπροσθέτως, φαίνεται πως οι γυναίκες, που απλά μείωσαν το ν αριθμό τον τσιγάρων, έχουν την τάση να εισπνέουν περισσότερο τον καπνό των τσιγάρων, που τελικά καπνίζουν. Κατά συνέπεια εισέρχεται στο σύστημά τους η ίδια, αν όχι μεγαλύτερη ποσότητα βλαβερών ουσιών, οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν μέχρι το μωρό. Συνεπώς, ασφάλεια παρέχει μόνον η αποχή από το κάπνισμα!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας