Σιγά – σιγά το κίνημα για τον περιορισμό του καπνίσματος, αρχίζει και παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή. Έτσι πρόσφατα τόσο η Κοζάνη, όσο και τα Τρίκαλα έγιναν οι πρώτες πόλεις στην Ελλάδα, που θέλουν να «κόψουν» το κάπνισμα.

Επίσης, στο διαδίκτυο άρχισαν να εμφανίζονται ιστοσελίδες, στις οποίες συγκεντρώνονται καταστήματα και χώροι εστίασης, όπου απαγορεύεται κατ’ απόλυτο τρόπο το κάπνισμα.

Όταν αρχίζουμε να απαριθμούμε τα προβλήματα, που το κάπνισμα επιφέρει φαινόμαστε συχνά «ακραίοι» και «κινδυνολόγοι».

Στο σημείο αυτό ας αντιπαρέλθουμε το γεγονός πως το κάπνισμα δυσκολεύει αυτήν καθεαυτήν τη σύλληψη – η οποία είναι και η «αφετηρία» του «ταξιδιού της εγκυμοσύνης» και ας επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις του αφού επιτευχθεί τελικά εγκυμοσύνη.

Πριν την απαρίθμηση των επιπλοκών του καπνίσματος για την εξέλιξη της κύησης, σε μία προσωπική σημείωση, θα ήθελα να ζητήσω εκ προοιμίου συγγνώμη, διότι πραγματικά δεν μπόρεσα να βρω τρόπο να τις παρουσιάσω με τρόπο «καθησυχαστικό».

•    Μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Ο καπνός από το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων το μονοξείδιο του άνθρακος. Το μονοξείδιο του άνθρακος παρεμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, άρα και στον πλακούντα. Έτσι το έμβρυο λαμβάνει μικρότερη ποσότητα οξυγόνου.

Η νικοτίνη εξάλλου, η οποία επίσης περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου εμποδίζει και αυτή με τη σειρά της την ορθή λειτουργία του πλακούντα, μειώνοντας έτι περαιτέρω την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

•    Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του μυϊκού και το νευρικού συστήματος του μωρού

 Η μειωμένη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινήσεών του. Οι εμβρυϊκές κινήσεις όμως είναι σημαντικές για την ορθή ανάπτυξη τόσο του νευρικού όσο και του μυϊκού συστήματος του εμβρύου.

•    Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος μωρού

Μεταξύ των κινήσεων, που περιορίζονται είναι και οι λεγόμενες «αναπνευστικές κινήσεις». Πρόκειται για κινήσεις του θώρακα του μωρού, οι οποίες ομοιάζουν με τις κινήσεις, που κάνει ο δικός μας θώρακας, όταν αναπνέουμε, εξού και το όνομά τους.

Οι «αναπνευστικές κινήσεις» όμως είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου. Έτσι, η εκ του καπνίσματος μείωση των κινήσεων αυτών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματός του.

•    Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου

Το ανοσοποιητικό σύστημα παιδιών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σε γενικές γραμμές πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των παιδιών, των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, καθιστώντας τα, πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, ενώ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και άσθμα.

•    Ναυτία

Έχει παρατηρηθεί, πως το κάπνισμα επιτείνει τη ναυτία, που συνδέεται με την εγκυμοσύνη.

Πρόωρος τοκετός

    Γέννηση λιποβαρών νεογνών

Τα λιποβαρή νεογνά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν, όταν ενηλικιωθούν καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία.  

•    Αύξηση των πιθανοτήτων για εξωμήτριο κύηση

•    Αύξηση των πιθανοτήτων για ενδομήτριο θάνατο

•    Αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας

•    Αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Πρόκειται για μία τρομακτική επιπλοκή, που μπορεί να εμφανιστεί στους πρώτους δύο με τρεις μήνες ζωής του μωρού. Χαρακτηρίζεται από τον αιφνίδιο θάνατο του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

Διαβάστε ακόμη:

– Μύθοι και αλήθειες για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

– Πώς θα κόψω το κάπνισμα, τώρα που είμαι έγκυος;

– Μα ποιοι είναι τελικά οι κίνδυνοι του καπνίσματος κατά την κύηση;

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας