Αυτή η ερώτηση διατυπώνεται συχνά στο ιατρείο, ενώ πολλές φορές στην απορία αυτή δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία.
Η σημασία του πότε θα φανεί η κοιλιά είναι συνυφασμένη με δύο βασικούς παράγοντες. Από αυτό εξαρτά η γυναίκα το πότε θα ανακοινώσει το ευχάριστο γεγονός τόσο στον περίγυρό της, όσο και, διαδικασία συχνά ακόμα πιο δύσκολη, στον εργοδότη και στους συναδέλφους της.
Επίσης η εμφάνιση της κοιλιάς είναι ένα γεγονός καθησυχαστικό για τη γυναίκα, σε ό,τι αφορά την πρόοδο της κύησης. Συχνά η εμφάνιση του μικρού αυτού «εξογκώματος» δίνει στη γυναίκα τη σιγουριά, πως η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται κανονικά. Με δεδομένο δε πως στις περισσότερες περιπτώσεις η κοιλιά εμφανίζεται πριν η έγκυος «ακούσει» το μωρό της για πρώτη φορά, μπορεί κανείς να πει πως η εμφάνιση αυτή είναι και τρόπον τινά η αφετηρία της σχέσης της μέλλουσας μητέρας με το μωράκι, που μεγαλώνει μέσα της!
Το φούσκωμα στην κοιλιά δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες στο ίδιο στάδιο της εγκυμοσύνης. Χρονικά εντοπίζουμε το γεγονός αυτό κάποια στιγμή μεταξύ της 12ης και της 16ης εβδομάδας της κύησης.
Σε μια μη εγκυμονούσα γυναίκα η μήτρα της βρίσκεται εντός της πυέλου, όπου και περιβάλλεται από τα οστά της λεκάνης. Μια μήτρα εκτός κύησης έχει περίπου το μέγεθος ενός λεμονιού. Προκειμένου η μήτρα να αρχίσει να προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης, ώστε να αρχίσει να γίνεται εμφανής κάτω από το κοιλιακό τοίχωμα, φτάνουμε συνήθως στη 12η εβδομάδα της κύησης, οπότε και το μέγεθός της είναι περίπου όσο αυτό ενός μικρού πεπονιού.
Έχουν καταγραφεί διάφοροι παράγοντες, που μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση της φουσκωμένης κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη, οι οποίοι ουδέ μία σχέση έχουν με ενδεχόμενες παθολογίες της κύησης ή υπολειπόμενη ανάπτυξη του μωρού. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις η κοιλιά δεν φαίνεται ακόμα και στην 20η εβδομάδα της κύησης ή ακόμα και αργότερα!
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που καθορίζουν το πότε θα εμφανιστεί για πρώτη φορά η κοιλιά σας.
Καταρχήν φαίνεται πως σημασία έχει το αν πρόκειται για την πρώτη σας κύηση ή όχι. Γενικά στην πρώτη κύηση τα κοιλιακά τοιχώματα τείνουν να είναι πιο «σφιχτά». Έτσι η κοιλίτσα καθυστερεί κάπως να φανεί.
Πιο έντονος είναι συνήθως ο μυϊκός τόνος του κοιλιακού τοιχώματος και σε νεαρότερες γυναίκες ή σε αθλήτριες, με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις η κοιλιά να φουσκώνει λίγο αργότερα.
Η αρχική θέση της μήτρας είναι ένας ακόμη παράγων, που επηρεάζει το πότε θα δείτε το «φούσκωμα». Στις περισσότερες γυναίκες, όταν είναι ξαπλωμένες, η μήτρα τους έχει μια κλίση προς το ταβάνι. Τότε λέμε πως η μήτρα έχει πρόσθια κλίση. Ένα 15% των γυναικών έχει μήτρα με οπίσθια κλίση, δηλαδή, όταν είναι ξαπλωμένες, η μήτρα τους κλίνει προς το πάτωμα. Σε γυναίκες με οπίσθια κλίση της μήτρας η κοιλιά φουσκώνει σε υστερότερα στάδια της κύησης.
Ο σωματότυπος της κάθε γυναίκας σε κάποιο βαθμό καθορίζει επίσης την εμφάνιση της κοιλιάς στην κύηση. Έτσι, όταν η γυναίκα είναι πιο αδύνατη, η εμφάνιση της κοιλιάς έρχεται νωρίτερα. Αντίθετα, κυρίες με περισσότερο λίπος στην κοιλιακή περιοχή, συνήθως χρειάζεται να περιμένουν λίγο περισσότερο, για να δουν την κοιλιά τους να φουσκώνει. Επίσης οι ψηλότερες γυναίκες τείνουν να εμφανίσουν την κοιλιά αργότερα.
Έγκυες με έντονη ναυτία συνοδευόμενη από εμέτους κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνήθως χρειάζεται να αναμείνουν λίγο παραπάνω πριν αρχίσει η κοιλιά τους να φαίνεται.
Φυσικά οι γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα συνήθως βλέπουν την κοιλιά τους να φουσκώνει πιο νωρίς, από αυτές, που έχουν μονήρη κύηση.
Πριν από την ευρεία χρήση της υπερηχογραφικής παρακολούθησης του εμβρύου, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα του ακριβούς καθορισμού της λεγόμενης ηλικίας της κύησης, συχνά οι γυναίκες αισθανόντουσαν, πως καθυστερούσαν να δουν την κοιλιά και αυτό τις ανησυχούσε πολύ. Σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο απλά για εσφαλμένο καθορισμό της ηλικίας κύησης. Η ηλικία του κυήματος ήταν τελικά μικρότερη από αυτή, που υπολογιζόταν με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση.
Είναι όμως μόνο η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα, που ευθύνεται για το φούσκωμα της κοιλιάς κατά την κύηση; Η απάντηση είναι όχι.
Ήδη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης η παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη αυξάνεται εκθετικά. Η ορμόνη αυτή έχει ευεργετική δράση για την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Φεύ, θα λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, η δράση της στο πεπτικό σύστημα δεν είναι το ίδιο «ευεργετική». Η προγεστερόνη μειώνει την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα αερίων, που εγκλωβίζονται, μέσα σε αυτό, εξού και το φούσκωμα στην κοιλιά, ο τυμπανισμός, κατά την ιατρική γλώσσα.
Η μειωμένη κινητικότητα των εντέρων συνδέεται εξάλλου με την εμφάνιση και δυσκοιλιότητας, ή επιδείνωση αυτής. Το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα εμφάνισης φουσκώματος στην κοιλιά.
Το πότε λοιπόν θα εμφανιστεί η κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα ερώτημα, που δικαίως απασχολεί πολλές από εσάς. Η απάντηση όμως, που μπορεί να δοθεί δεν μπορεί να είναι απολύτως ξεκάθαρη, καθότι αρκετοί είναι οι παράγοντες, που καθορίζουν τη χρονική στιγμή της εμφάνισης αυτής. Εντούτοις, καλόν είναι να έχουμε υπόψη μας, πως το αν η κοιλίτσα θα φουσκώσει νωρίτερα ή αργότερα δεν είναι ενδεικτικό από μόνο του για το καλώς έχειν της κατάστασης του εμβρύου.
Δείτε το σχετικό video, που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας