Αν και αυτή καθαυτή η κύηση δεν αποτελεί λόγο ριζικής αλλαγής των διατροφικών σας συνηθειών, αλλά καλόν είναι μερικές τροφές να λείπουν από το διαιτολόγιό σας όσο είστε έγκυος.

Είναι εξάλλου ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεται η δέουσα προσοχή στην παρασκευή του φαγητού.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Η κατανάλωση αυγών κατά τη διάρκεια της κύησης θεωρείται ασφαλής, αρκεί αυτά να προέρχονται από επαγγελματίες παραγωγούς, να ανευρίσκονται δηλαδή συσκευασμένα και η συσκευασία να φέρει το λογότυπο του παραγωγού και επ’ αυτής να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Επίσης είναι απαραίτητο τα αυγά, που θα καταναλώσετε να είναι καλά βρασμένα, ψημένα ή μαγειρεμένα (τόσο το λευκό, όσο και ο κρόκος, πρέπει να έχουν «στερεοποιηθεί»). Σε καμία περίπτωση αυτά δεν πρέπει να είναι ωμά ή «μισομαγειρεμένα», διότι τότε υφίσταται αυξημένη πιθανότητα να προσβληθείτε από Σαλμονέλα.

Έχετε υπόψη σας, πως ωμά αυγά ανευρίσκονται σε:

•    Σπιτικό παγωτό (συνήθως τα αυγά, που χρησιμοποιούνται στην παρακσευή βιομηχανικού παγωτού, είναι παστεριωμένα και πιο ασφαλή – πάντα διαβάζετε την ετικέτα!)
•    Σπιτική μαγιονέζα (όπως και τα βιομηχανικά παγωτά, έτσι και στις συσκευασμένες μαγιονέζες, τα αυγά, που χρησιμοποιούνται, είναι συνήθως παστεριωμένα – πάντα διαβάζετε την ετικέτα!)
•    Γλυκά (π.χ. tiramisu, μαρέγκες)
•    Σάλτσες για σαλάτα (dressings, π.χ. Caesar’s)

Γάλα  και χυμοί, που δεν έχουν παστεριωθεί.

Τόσο το γάλα, όσο και οι χυμοί θεωρούνται – και ως ένα βαθμό πράγματι είναι – αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης «υγιεινής» διατροφής.

Όμως βασική προϋπόθεση είναι να έχουν πριν την κατανάλωσή τους υποβληθεί στη διαδικασία της παστερίωσης, δια της οποίας εξουδετερώνονται τα παθογόνα βακτήρια, όπως E. Coli, Listeria, Salmonella.

Μπορεί το γάλα από την κατσικούλα, που μόλις αρμέχθηκε να φαίνεται σαν το πιο υγιεινό ποτό, αλλά μην το καταναλώσετε, τουλάχιστον όχι όσο είστε έγκυος, διότι ενδεχόμενη λοίμωξη από τα προαναφερθέντα μικρόβια, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας.

Κατά κανόνα το λεγόμενο γάλα μακράς διαρκείας και οι τυποποιημένοι χυμοί είναι παστεριωμένοι (διαβάστε την ετικέτα).

Γαλακτοκομικά

Κατά κανόνα τα τυποποιημένα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, παγωτό κ.λπ.) παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα και θεωρούνται ασφαλή κατά την κύηση.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο πάντα και για τα σπιτικά γαλακτοκομικά.

Επίσης, καλόν είναι να αποφεύγεται κατά την κύηση η κατανάλωση του λεγόμενου παγωτού μηχανής, καθότι σε αυτό υφίστανται υψηλότερες πιθανότητες να εντοπισθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Τυριά

Μα θα κόψω και το τυρί, επειδή είμαι έγκυος;

Σε καμία περίπτωση, αρκεί αυτό να παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα.

Φυσικά τυριά, που περιέχουν κάποιου είδους μύκητα (Brie, Camembert, Roquefort, Chevre, Danish blue, Gorgonzola) δεν συνιστάται να καταναλώνονται στην κύηση.

Προτιμάτε γενικά, όσο είστε έγκυος, σκληρά τυριά, διότι αυτά περιέχουν μικρότερο ποσοστό νερού, οπότε και οι πιθανότητες να αναπτυχθούν σε αυτά αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών είναι χαμηλές (αρκεί να έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένοι κανόνες συντήρησής τους).

Συκώτι

Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, περιέχει όμως και υψηλές ποσότητες Βιταμίνης Α, η οποία ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο.

Γι’ αυτό συνιστάται στην εγκυμοσύνη να αποφύγετε τόσο «ειδικά» εδέσματα για «ειδικούς» ουρανίσκους, όπως το πατέ, όσο και εδέσματα πιο «χωριάτικα», αλλά εξίσου απολαυστικά, όπως το κοκορέτσι…

Σαλάτες και λαχανικά

Η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι ανθρώπου, που προσέχει τη διατροφή του.

Όμως στην κύηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας τα λαχανικά να έχουν πρώτα πλυθεί επιμελώς ή να τα έχετε προηγουμένως ψήσει ή βράσει. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος του Τοξοπλάσματος. Το παράσιτο αυτό σε πολλές πιθανότητες βλάπτει το μωρό, αν η μέλλουσα μαμά έρθει σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συνεπώς, όταν βγείτε με φίλους για φαγητό, αποφύγετε να παραγγείλετε σαλάτα. Αυτό δε αποτελεί σε καμία περίπτωση μομφή για τη συμπαθή και σκληρά εργαζόμενη τάξη των ασχολουμένων με την εστίαση, αλλά – όπως και να το κάνουμε – πάνω στην ένταση της δουλειάς, δεν αποκλείεται το λάχανο, η ντομάτα ή το μαρούλι να μην πλυθούν επαρκώς.

Κρέας

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε κρέας, τώρα που είστε έγκυος. Η τροφή αυτή άλλωστε (ειδικά το κόκκινο κρέας) αποτελεί πηγή σιδήρου, αλλά και πρωτεϊνών (φυσικά η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο). Όμως, το κρέας συστήνεται να είναι καλά ψημένο ή μαγειρεμένο (το φιλέτο με το «αιματάκι του», μπορεί να περιμένει για μετά τον τοκετό).

Σιγουρευθείτε πριν καταναλώσετε το κρέας, πως δεν έχει καθόλου αίμα. Αν πρόκειται για κοτόπουλο ή άλλο πουλερικό, το κρέας πρέπει να διαχωρίζεται πολύ εύκολα από το κόκαλο.

Φυσικά, καλά ψημένα ή μαγειρεμένα συνιστάται να είναι και παρασκευάσματα, που περιέχουν κιμά.

Το κρέας, που δεν έχει επαρκώς μαγειρευτεί ενδέχεται να περιέχει Τοξόπλασμα ή Σαλμονέλλα.

Ψάρι

Ο Αμερικανικός οργανισμός που, ελέγχει τα τρόφιμα και τα φάρμακα, γνωστός ως FDA, θεωρεί την εβδομαδιαία κατανάλωση μέχρι και 340 γραμμαρίων ψαριών και θαλασσινών ασφαλή και επωφελή για την εξέλιξη της κύησης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο γεύματα.

Όμως, κάποια ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Η κατανάλωση του μετάλλου αυτού ενδέχεται να βλάψει το νευρικό σύστημα, του αναπτυσσόμενου μωρού.

Τέτοια ψάρια είναι:

•    Ο ξιφίας
•    Ο άγριος Σολωμός
•    Το σκουμπρί

Σε ό,τι αφορά τον τόνο καλόν είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση φιλέτου, ενώ η εβδομαδιαία κατανάλωση κονσέρβας να μην υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια.

Τόσο τα ψάρια, όσο και τα θαλασσινά πρέπει κατά την κύηση να είναι καλά ψημένα ή μαγειρεμένα. Συνεπώς, ξεχάστε για τους μήνες αυτούς το αγαπημένο σας Sushi…

Καφές

Ο καφές περιέχει τη διεγερτική ουσία καφεΐνη, η οποία διέρχεται τον πλακούντα και φτάνει μέχρι το μωράκι σας.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει η ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης να μην υπερβαίνει κατά την κύηση τα 200 mg (όσο δηλαδή περιέχεται σε περίπου δύο φλυτζάνια καφέ).

Καφεΐνη όμως βρίσκεται εκτός του καφέ και στη σοκολάτα, αλλά και σε διάφορα άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, καθώς και στα αναψυκτικά. Συνεπώς, κατά την εγκυμοσύνη η κατανάλωση όλων αυτών των ποτών, συνιστάται να είναι μετριασμένη.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει καταστροφικές συνέπειες για το μωρό σας.

Αν και φαίνεται, πως το περιστασιακό ποτηράκι κρασί δεν βλάπτει το έμβρυο, η ασφαλής επιλογή είναι η αποχή από την κατανάλωση οινοπνευματωδών, όσο είστε έγκυος.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα της εγκυμοσύνης, σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας