Ας δούμε τι είναι το ταχίνι…

Το ταχίνι είναι μία λιπαρή πάστα (πολτός) από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σησάμι (σουσάμι). Λέγεται και σησαμοπολτός και χρησιμοποιείται στην παρασκευή χαλβά, χούμους και ενός είδους σούπας (ταχινόσουπα). Πρόκειται για ένα διαδεδομένο συστατικό της κουζίνας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα μάλιστα θεωρείται και το παραδοσιακό γλύκισμα κατά τις περιόδους νηστείας, ειδικά, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με μέλι.

Η κατανάλωση σησαμιού είναι ασφαλής στην κύηση;

Έχει καταγραφεί η άποψη, πως η κατανάλωση σησαμιού κατά τη διάρκεια της κύησης είναι επικίνδυνη.

Η άποψη αυτή φαίνεται, ότι προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Ινδία. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής διατείνονται, πως το σησάμι είναι μία τροφή, που «παράγει» θερμότητα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας μετά από τη βρώση σησαμιού, αυξάνει – λένε – τις πιθανότητες για αποβολή ή ακόμα και για πρόωρο τοκετό.

Οι φόβοι αυτοί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Επομένως, και η έγκυος μπορεί να φάει σησάμι.

Η κατανάλωση σησαμιού έχει ευεργετική επίδραση στην εγκυμοσύνη;

Η κατανάλωση σπόρων σησαμιού έχει ευεργετική επίδραση στην εγκυμοσύνη, καθότι περιέχουν:

•    Πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου

•    Φυτικές ίνες, η κατανάλωση των οποίων βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, που είναι συχνό πρόβλημα των εγκύων

•    Σίδηρο, δια της λήψης του οποίου αντιμετωπίζεται η αναιμία της εγκύου

•    Ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συσπάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

•    Βιταμίνη C, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

•    Φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες, που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μωρού.

Επομένως, αφού το σησάμι είναι καλό για την έγκυο, το ίδιο ισχύει και για το ταχίνι! Σωστά;

Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (National Health Service – NHS) συμπεριλαμβάνει το ταχίνι στα υγιεινά μικρογεύματα (snacks) για την έγκυο, ενώ το κατατάσσει στις καλές πηγές ασβεστίου, ειδικά για τις εγκύους, που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα.

Όμως η Αρχή Τροφίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας (New South Wales Food Authority) συνιστά προσοχή, αν επιλέξετε να καταναλώσετε χούμους (που περιέχει ταχίνι) κατά την κύηση.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, αν είστε έγκυος, συνιστά να μην καταναλώνετε ταχίνι ή σκευάσματα, που περιέχουν ταχίνι, όπως το χούμους.

Μα είναι επικίνδυνο να καταναλώνει μία έγκυος ταχίνι;

Οι οργανισμοί, που συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση ταχινιού ή παντελή αποχή από αυτήν, επικεντρώνονται στην πιθανότητα πρόκλησης Λιστερίωσης στη έγκυο. Πρόκειται για ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης, που προκαλείται από το βακτήριο Λιστέρια Μονοκυτταρογόνος (Listeria Monocytogenes).

Συνήθως, η λοίμωξη από το βακτήριο αυτό είναι ασυμπτωματική για τα υγιή ενήλικα άτομα. Όμως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έγκυες γυναίκες, νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρά, αν καταναλώσουν μολυσμένα από το βακτήριο αυτό τρόφιμα.

Φαίνεται, πως οι έγκυες είναι πιο «ευαίσθητες» στο βακτήριο αυτό, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα (δηλαδή το σύστημα άμυνας απέναντι στα βακτήρια και στις μολύνσεις γενικότερα) δεν αντιδρά το ίδιο «σθεναρά», με αυτό των μη εγκύων. Η παροδική «άμβλυνση» αυτή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την κύηση θεωρείται, πως συνδέεται με την προστασία του αναπτυσσόμενου εμβρύου ακριβώς από τις αντιδράσεις αυτές.

Η Λιστερίωση είναι επικίνδυνη για το μωρό;

Αν μία έγκυος έρθει σε επαφή με το βακτήριο της Λιστερίωσης ενδέχεται να εμφανίσει μόνον αβληχρά (ελαφρά) συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης.

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων από την έγκυο συνδέεται όμως με αύξηση των πιθανοτήτων για:

•    Αποβολή
•    Πρόωρο τοκετό
•    Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου
•    Εμφάνιση σοβαρής λοίμωξης στο νεογνό μετά τον τοκετό

Δηλαδή να μην φάω ταχίνι;

Όσον αφορά το χούμους – βασικό συστατικό του οποίου είναι το ταχίνι – η Αρχή Τροφίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας συνιστά αυτό να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός το πολύ δύο ημερών από την παρασκευή του ή το άνοιγμα της συσκευασίας.

Το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες…

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ενέργεια και η αλόγιστη κατανάλωσή του, ειδικά αν συνδυάζεται με μέλι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη βάρους! Επομένως, απαιτείται να κρατάτε πάντα το μέτρο!

Αν τέλος, πάσχετε από διαβήτη, συνιστάται είναι να αποφύγετε την κατανάλωση ταχινιού.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας