Μία μικρή (ίσως ρομαντική) εισαγωγή…

Παλαιότερα – ίσως όχι και τόσο παλιά – οι γονείς μαθαίναν το φύλο το μωρού μόνον μετά τον τοκετό. Γραφική έχει διασωθεί μέσα κυρίως από κινηματογραφικές ταινίες άλλου καιρού η «εικόνα» του πατέρα να καπνίζει αρειμανίως έξω από την αίθουσα τοκετών και να περιμένει τον ιατρό να του ανακοινώσει: Κορίτσι! ή Αγόρι!

Σήμερα η πλειοψηφία των ζευγαριών γνωρίζει το φύλο του μωρού πολύ πριν φθάσει η ώρα να το πάρει επιτέλους στην αγκαλιά του. Φυσικά υπάρχουν και – όχι λίγα – ζευγάρια, τα οποία ενσυνειδήτως επιλέγουν να μην ενημερωθούν σχετικά με το φύλο.

Πότε μαθαίνουμε το φύλο του μωρού;

Κατά κανόνα το φύλο του μωρού είναι ευδιάκριτο, όταν τη έγκυος υποβληθεί στο υπερηχογράφημα β-επιπέδου. Τότε ο εξειδικευμένος ιατρός αξιολογεί την ανατομική αρτιότητα του μωρού εξετάζοντας την απεικόνιση των οργάνων του.

Προκειμένου τότε να διακρίνουμε το φύλο του μωρού, θα χρειαστεί να «κοιτάξουμε» δια του υπερηχογράφου ανάμεσα στα πόδια του.

Στις παρακάτω εικόνες διακρίνουμε υπερηχογραφικές φωτογραφίες ενός κοριτσιού και ενός αγοριού.

Για να ερμηνεύσουμε τις εικόνες αυτές, αρκεί να φανταστούμε, ότι το μωρό κάθεται σε ένα διαφανές κάθισμα με τα ποδαράκια του λίγο «ανοικτά», οπότε εμείς – ξαπλωμένοι κάτω από το κάθισμα – μπορούμε να διακρίνουμε το αιδοίο, αν πρόκειται για κορίτσι, ή το πέος – το οποίο είναι αι πιο «ευδιάκριτο» – αν πρόκειται για αγόρι.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να διαμορφώσουμε μια «πρώτη άποψη» για το φύλο ακόμα και στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας. Τότε όμως το έμβρυο είναι αρκετά μικρό. Έτσι πρακτικά περί του φύλου του άποψη είναι δυνατόν να διατυπωθεί, μόνον αν εντοπίσουμε πέος ανάμεσα από τα πόδια του, οπότε και πιθανολογούμε, πως πρόκειται για αγόρι. Αν ανάμεσα από τα πόδια του δεν καταστεί δυνατόν να εντοπισθεί πέος, τότε δεν «αποφαινόμαστε», πως πρόκειται για κορίτσι, διότι – πολύ απλά – ενδέχεται το πέος να μην είναι ακόμα αρκετά ορατό…

Το φύλο του μωρού μπορούμε να το «δούμε» μόνο με το υπερηχογράφημα;

Προκειμένου να δοθεί απάντηση το ερώτημα αυτό, χρήσιμον είναι να θυμηθούμε, πώς καθορίζεται το φύλο σε επίπεδο DNA.

Το γενετικό υλικό του ανθρώπου είναι οργανωμένο σε μικρά «πακέτα», που ονομάζονται χρωμοσώματα. Μέσα στα χρωμοσώματα περιέχονται κωδικοποιημένες όλες εκείνες οι πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για την ορθή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μία «φωτογραφία» του γενετικού υλικού του ανθρώπου, η οποία ονομάζεται καρυότυπος.

Ας κάνουμε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις στον καρυότυπο:

•    Ο άνθρωπος έχει σε κάθε του κύτταρο 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων (σύνολο 46 χρωμοσώματα).

•    Από τα 23 ζεύγη στα 22 τα χρωμοσώματα είναι πάντα όμοια μεταξύ τους και ονομάζονται Αυτοσωμικά Χρωμοσώματα.

•    Σε καθένα από τα ζεύγη των Αυτοσωμικών Χρωμοσωμάτων αποδίδεται ένας αύξων αριθμός από το 1 μέχρι το 22.

•    Το 23ο ζεύγος είναι τα Φυλετικά Χρωμοσώματα, τα οποία και καθορίζουν το φύλο του μωρού.

•    Τα Φυλετικά Χρωμοσώματα είναι δύο ειδών: το Χ (το μεγάλο σε μέγεθος χρωμόσωμα) και το Υ (το μικρό σε μέγεθος χρωμόσωμα).

•    Αν το άτομο έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ (είναι όπως λέμε ΧΥ) – όπως στην εικόνα – τότε πρόκειται για άρρεν.

•    Αν το άτομο έχει δύο χρωμοσώματα Χ (είναι όπως λέμε ΧΧ), τότε πρόκειται για θήλυ.

Επομένως, το φύλο του μωρού μπορούμε να το «διαγνώσουμε», αν λάβουμε γενετικό υλικό από αυτό και εξετάσουμε τον καρυότυπο των κυττάρων του.

Τρείς είναι οι τρόποι λήψης γενετικού υλικού από το μωρό:

•    η λήψη τροφοβλάστης (μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κύησης)

•    η αμνιοπαρακέντηση (μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων κύησης)

•    η ανίχνευση γενετικού υλικού του μωρού στο αίμα της μητέρας (μετά τις 10 εβδομάδες κύησης)

Θα πρέπει να διευκρινισθεί στο σημείο αυτό, ότι τόσο η αμνιοπαρακέντηση, όσο και η λήψη τροφοβλάστης συνδέονται και με κίνδυνο αποβολής του κυήματος, ο οποίος κυμαίνεται ανάλογα με τις στατιστικές από το 0,5% μέχρι το 1%. Έτσι δεν συνιστάται οι επεμβατικές αυτές εξετάσεις να διενεργηθούν μόνον για την εξακρίβωση του φύλου του μωρού. Συνεπώς, τα ευρήματα σχετικά με το φύλο είναι κατά κανόνα «παρεμπίπτοντα» (δηλαδή «συμπληρωματικά»), ενόσω δια των μεθόδων αυτών εξετάζεται η πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από κάποιο γενετικό νόσημα, όπως Σύνδρομο Down.

Αντίθετα, η αιμοληψία, που γίνεται στα πλαίσια της ανίχνευσης γενετικού υλικού του μωρού στο αίμα της μητέρας, δεν ενέχει κινδύνους για το έμβρυο.

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, για να δούμε το φύλο του εμβρύου;

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας