Λίγα λόγια για τη γονιμοποίηση του ωαρίου…

Η έναρξη της κύησης προϋποθέτει τη «συνάντηση» ενός ωρίμου ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο.

Η απελευθέρωση ενός (συνήθως) ωρίμου ωαρίου από μία εκ των ωοθηκών λαμβάνει χώρα περίπου στα μέσα του κύκλου με τη λεγομένη ωοθυλακιορρηξία (ή απλά «ωορρηξία»). Αμέσως μετά το απελευθερωθέν ωάριο εισέρχεται στη σάλπιγγα. Αν εκεί δεν συναντήσει ζωντανά σπερματοζωάρια, τότε το ωάριο αποπίπτει («εξαφανίζεται») εντός 12 έως 24 ωρών. Επομένως, αν μία γυναίκα έχει έναν «τυπικό» κύκλο μήκους 28 ημερών, τότε η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα κοντά στη 14η ημέρα αυτού.

Αντίθετα, αν εντός της σάλπιγγας (συγκεκριμένα εντός του κώδωνος αυτής) το ελεύθερο και ώριμο ωάριο συναντήσει ζωντανά σπερματοζωάρια, διότι το ζευγάρι ήρθε σε σεξουαλική επαφή κατά τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, τότε είναι πιθανό αυτό να γονιμοποιηθεί και έτσι να σχηματισθεί ένα έμβρυο.

Το έμβρυο αυτό ξεκινάει το ταξίδι του μέσα στη σάλπιγγα, προκειμένου να φθάσει στην ενδομητρική κοιλότητα, όπου, αν και το περιβάλλον είναι κατάλληλο, θα εμφυτευθεί και θα αρχίσει να αναπτύσσεται…

Το ταξίδι του εμβρύου από τον κώδωνα της σάλπιγγας έως την ενδομητρική κοιλότητα υπολογίζεται, πως διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Επομένως, το έμβρυο θα φθάσει στον «τελικό του προορισμό» περίπου στην 24η με 25η ημέρα του κύκλου.

Τι είναι η αιμόρροια εμφύτευσης;

Όταν το έμβρυο φθάσει στην ενδομητρική κοιλότητα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του, που ονομάζουμε βλαστοκύστη. Στο στάδιο αυτό αποτελείται από 107 έως 256 κύτταρα.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε μία σχηματική απεικόνιση της βλαστοκύστης.

 

Διακρίνουμε μία μάζα κυττάρων (χρωματισμένα μωβ) τα οποία αποτελούν τη λεγομένη τροφοβλάστη. Τα κύτταρα της τροφοβλάστης δημιουργούν μία στοιβάδα, που περιβάλλει τη βλαστοκύστη και κατ’ ουσίαν αποτελεί τον πρόδρομο των εμβρυϊκών μεμβρανών και του πλακούντα. Η ομάδα των κυττάρων, που αποτελούν την τροφοβλάστη είναι και η πολυπληθέστερη.

Στο εσωτερικό της βλαστοκύστης διακρίνουμε αφενός μία ομάδα κυττάρων, που αποτελούν την εμβρυοβλάστη (χρωματισμένα πράσινα), αφετέρου μία κοιλότητα γεμάτη με υγρό. Από τα κύτταρα της εμβρυοβλάστης θα δημιουργηθεί αυτό καθαυτό το έμβρυο, αλλά και ο ομφάλιος λώρος, καθώς και το άμνιο.

Στο στάδιο της βλαστοκύστης αρχίζει και η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο (βλ. εικόνα), δηλαδή στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο προσανατολισμός της βλαστοκύστης είναι τέτοιος, ώστε ο εμβρυϊκός πόλος (το σημείο, όπου εντοπίζεται η εμβρυοβλάστη) να είναι και ο πρώτο, που θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο. 14 κατά προσέγγισιν ημέρες από τη γονιμοποίηση, δηλαδή περίπου όταν η γυναίκα θα περίμενε την επόμενη περίοδό της, το έμβρυο είναι πλέον σχεδόν εξ’ ολοκλήρου «θαμμένο» μέσα στο ενδομήτριο.

 

Η διαδικασία αυτή της εμφύτευσης του εμβρύου στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος της μήτρας είναι τρόπον τινά «τραυματική» για τον ενδομητρικό ιστό. Ως εκ τούτου συχνά προκαλείται επί του ιστού αυτού τοπική αιμορραγία. Το αίμα ενδέχεται να εκρεύσει εκ του τραχήλου στον κόλπο και η γυναίκα να αντιληφθεί τότε μία ήπια αιμόρροια περίπου την χρονική περίοδο, που θα ανέμενε την επόμενη έμμηνο ρύση. Η αιμόρροια αυτή ονομάζεται αιμόρροια εμφύτευσης και χαρακτηρίζεται από την εκροή ροζ ή καφέ υγρών από τον κόλπο, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σημείων εγκυμοσύνης.

Αυτή καθαυτή η αιμόρροια εμφύτευσης δεν αποτελεί σημείο εκδήλωσης προβλήματος, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μα αυτό, που βλέπω, είναι αιμόρροια εμφύτευσης ή είναι περίοδος;

Με δεδομένο, πως η αιμόρροια εμφύτευσης λαμβάνει χώρα κοντά στην αναμενόμενη επόμενη έμμηνο ρύση, είναι συχνό αρκετές γυναίκες να τη συγχέουν με περίοδο. Κάποιες πιστεύουν, πως τα κολπικά υγρά, που βλέπουν, είναι τα «προεόρτια» της επόμενης περιόδου.

Αν και το αίμα της περιόδου μοιάζει αρκετά με το αίμα της αιμόρροιας εμφύτευσης, υπάρχουν κάποιες διαφορές:

•    το χρώμα: Η ροή του αίματος της περιόδου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ροή στην περίοδό τους και άλλες μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση η κάθε γυναίκα είναι «εξοικειωμένη» με το χρώμα του αίματος της περιόδου της, το οποίο έχει συνήθως πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα ερυθρά απόχρωση. Το αίμα στην αιμόρροια εμφύτευσης είναι συνήθως ροζ ή καφέ

•    η υφή: Στην περίοδο αναμεμιγμένοι με το αίμα εντοπίζονται και σκουρόχρωμοι θρόμβοι («κομμάτια» αίματος), οι οποίοι είναι κατά κανόνα απόντες στην αιμόρροια εμφύτευσης.

•    η διακύμανση της ροής: Είτε έχετε «βαριά», είτε «ελαφριά» περίοδο, η ροή του αίματος τότε είναι αρχικά μικρή (σταγόνες), στη συνέχεια αυξάνεται, για να μειωθεί ξανά μέχρι να σταματήσει τελείως. Στην αιμόρροια εμφύτευσης η ροή του αίματος είναι περίπου σταθερή.

•    η διάρκεια: Η περίοδος κατά κανόνα διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες. Η αιμόρροια εμφύτευσης διαρκεί από λίγες ώρες έως 2 ημέρες.

Εν πάσει περιπτώσει, ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος για να σιγουρευτείτε, αν το αίμα, που είδατε είναι περίοδος ή αιμόρροια εμφύτευσης, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα test κύησης φαρμακείου ή να απευθυνθείτε σε κάποιο εργαστήριο για μία μέτρηση επιπέδων β- χοριακής στο αίμα σας.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας