Ποια είναι η είδηση;

Ποιος θυμάται πού βρισκόταν το 1992; Με ποιες τηλεοπτικές σειρές γελάγαμε τότε; Ποια έργα παίζονταν στους κινηματογράφους; Ποιος θυμάται τη ζωή χωρίς κινητά και διαδίκτυο;

Την άνοιξη του 1992, όπως αναφέρει το CNN σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 στις Η.Π.Α., ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι απεφάσισε να καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να τεκνοποιήσει. Ο σύζυγος διένυε τα πρώτα χρόνια της έκτης δεκαετίας της ζωής του, ενώ στη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν ωάρια από δωρεά και δότρια ήταν μία 34χρονη.

Τα προκύψαντα έμβρυα καταψύχθηκαν στις 22 Απριλίου 1992 και παρέμειναν σε κρυοσυντήρηση έως και το 2007, οπότε και το ζευγάρι αποφάσισε να δωρίσει τα έμβρυα, με την ελπίδα, πως κάποια οικογένεια θα κατάφερνε να μεγαλώσει χάρη σε αυτά…

Όπερ και εγένετο! Στις 31 Οκτωβρίου του 2022 ήλθα στον κόσμο η Lydia και ο Timothy Ridgeway! Πρόκειται μάλλον για τα μωρά, που γεννήθηκαν μετά από την πιο μακροχρόνια κατάψυξη εμβρύων: 30 χρόνια. Την προηγούμενη σχετική «επίδοση» κρατούσε η Molly Gibson, η οποία γεννήθηκε το 2020 από έμβρυο, που είχε καταψυχθεί 27 χρόνια πριν. Η Molly είχε με τη σειρά της «πάρει» την θέση της αδελφής της Emma, η οποία κατείχε την αμέσως προηγούμενη «επίδοση», αφού είχε γεννηθεί από έμβρυο, που είχε καταψυχθεί 22 χρόνια πριν.

Λίγα λόγια για την κατάψυξη εμβρύων…

Η κατάψυξη εμβρύων είναι μία μάλλον παλιά και «δοκιμασμένη» τεχνολογία, αφού ο πρώτος τοκετός μετά από εγκυμοσύνη, που προέκυψε από εμβρυομεταφορά καταψυγμένου εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας, ανακοινώθηκε το 1984.

Μετά από την ορμονική διέγερση των ωοθηκών στα πλαίσια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης προκύπτει αριθμός ωαρίων, τα οποία συλλέγονται μέσω της ωοληψίας. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούντα στο εργαστήριο και τα προκύψαντα έμβρυα καλλιεργούνται.

Με δεδομένο, πως συνήθως επιλέγεται η μεταφορά στη μήτρα έως και δύο εμβρύων, τα εναπομείναντα έμβρυα καταψύχονται και ενδεχομένως χρησιμοποιούνται σε επόμενη προσπάθεια του ζευγαριού.

Για πόσο καιρό είναι δυνατόν να συντηρηθούν τα καταψυγμένα έμβρυα;

Με βάση το νόμο 3305/2005 (ΦΕΚ Α΄17 27.1.2005) για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα μπορούν να αποθηκευθούν για 5 έτη με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 5 ετών.

Επομένως, σύμφωνα τουλάχιστον με την κείμενη νομοθεσία, στην Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατόν να γεννηθούν μωρά από έμβρυα, που καταψύχθηκαν περισσότερα από 10 έτη πριν.

Τι γίνεται με τα έμβρυα, που καταψύχονται και δεν χρησιμοποιούνται τελικά;

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του νόμου 3305/2005: «Μετά την πάροδο των παραπάνω προθεσμιών το γεννητικό υλικό, οι ζυγώτες και τα γονιμοποιημένα ωάρια, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, είτε διατίθενται για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς είτε καταστρέφονται με απόφαση της Αρχής, κατόπιν αιτήσεως της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.»

Η συγκεκριμένη παράγραφος «συμπληρώθηκε» από το άρθρο 14 του νόμου 4272/2014 (ΦΕΚ 145/Α/11-7-2014), προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις απώλειας επικοινωνίας της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης με τα δικαιούμενα των εμβρύων πρόσωπα.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Zeilmaker GH, Alberda AT, van Gent I, Rijkmans CM, Drogendijk AC. Two pregnancies following transfer of intact frozen-thawed embryos. Fertil Steril. 1984 Aug;42(2):293-6. doi: 10.1016/s0015-0282(16)48029-5. PMID: 6745463.