Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος) και μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (γενικευμένη λοίμωξη πολλών οργάνων).

Eίναι καταστάσεις πολύ σοβαρές, με ραγδαία εξέλιξη και συχνά κακή έκβαση. Ακόμη και σε περίπτωση καλής έκβασης, το άτομο μπορει να έχει μόνιμες αναπηρίες (κινητικές δυσκολίες, σπασμούς, κώφωση, μαθησιακές δυσκολίες). Η πιο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα είναι τα βρέφη, γι αυτό και είναι μεγάλης σημασίας να τα προστατέψουμε από νωρίς. Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Υπάρχουν διάφοροι ορότυποι μηνιγγιτιδόκοκκου. Στην Ευρώπη, οι πιο συχνοί είναι ο Β και ο C.

Στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, όλα τα παιδάκια εμβολιάζονται από τη βρεφικη ηλικία με το εμβόλιο που προστατεύει έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου C. Χάρη σε αυτόν το μαζικό εμβολιασμό, τα παιδιά δεν νοσούν πια από μηνιγγίτιδα/μηγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου C και έτσι προστατεύονται από τις σοβαρότατες επιπλοκές της.

Ωστόσο, υπάρχει ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β, που είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε εμβόλιο.

Πρόσφατα, μετά από προσπάθειες ετών, κατέστη εφικτό να παρασκευασθεί το νέο εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β (Βexsero της Novartis), που μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 2 μηνών. Απο τις μελέτες έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει είναι ο πυρετός, που ίσως να είναι υψηλός.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο κυκλοφορεί αλλά ακόμη δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, οπότε οι γονείς επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά του.

Είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να σώσει ζωές και ελπίζουμε σύντομα να εφαρμοστεί μαζικά.

 

Περισσότερα άρθρα της κας ΚΟΤΣΙΦΑ μπορείτε να βρείτε στον προσωπικό της ιστότοπο!

ΚΟΤΣΙΦΑ ΕΛΕΝΗ  (επικοινωνία)
Παιδίατρος
Μετεκπαιδευθείσα στο Childrens’ Hospital, Ph, USA
Επιμελήτρια Νοσοκομείου “Metropolitan”
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»