Ας δούμε πώς καθορίζεται το φύλο του μωρού με βάση το γενετικό του υλικό…

Το φύλο του εμβρύου καθορίζεται σε επίπεδο γενετικού υλικού, δηλαδή σε επίπεδο DNA.

Το γενετικό υλικό του ανθρώπου είναι οργανωμένο σε μικρά «πακέτα», που ονομάζονται χρωμοσώματα. Μέσα στα χρωμοσώματα περιέχονται κωδικοποιημένες όλες εκείνες οι πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για την ορθή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μία «φωτογραφία» του γενετικού υλικού του ανθρώπου, η οποία ονομάζεται καρυότυπος.

Ας κάνουμε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις στον καρυότυπο:

•    Ο άνθρωπος έχει σε κάθε του κύτταρο 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων (σύνολο 46 χρωμοσώματα).
•    Από τα 23 ζεύγη στα 22 τα χρωμοσώματα είναι πάντα όμοια μεταξύ τους και ονομάζονται Αυτοσωμικά Χρωμοσώματα.
•    Σε καθένα από τα ζεύγη των Αυτοσωμικών Χρωμοσωμάτων αποδίδεται ένας αύξων αριθμός από το 1 μέχρι το 22.
•    Το 23ο ζεύγος είναι τα Φυλετικά Χρωμοσώματα, τα οποία και καθορίζουν το φύλο του μωρού.
•    Τα Φυλετικά Χρωμοσώματα είναι δύο ειδών: το Χ (το μεγάλο σε μέγεθος χρωμόσωμα) και το Υ (το μικρό σε μέγεθος χρωμόσωμα).
•    Αν το άτομο έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ (είναι όπως λέμε ΧΥ) – όπως στην εικόνα – τότε πρόκειται για άρρεν.
•    Αν το άτομο έχει δύο χρωμοσώματα Χ (είναι όπως λέμε ΧΧ), τότε πρόκειται για θήλυ.

Σε καθένα εκ των ζευγών χρωμοσωμάτων το ένα μέλος προέρχεται από τον πατέρα και το άλλο από τη μητέρα.

Όλοι οι γυναικείοι γαμέτες (ωάρια) περιέχουν μόνον Χ χρωμοσώματα, αντίθετα από τους ανδρικούς γαμέτες (σπερματοζωάρια) οι μισοί περιέχουν Χ χρωμοσώματα και οι μισοί Υ χρωμοσώματα.

Επομένως, αν ένα ωάριο, το οποίο εξ’ ορισμού περιέχει Χ χρωμόσωμα, γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, το οποίο περιέχει Υ χρωμόσωμα, τότε το έμβρυο, που θα προκύψει, θα είναι αγόρι.

Αν αντίθετα ένα ωάριο, το οποίο, όπως είπαμε, περιέχει πάντα Χ χρωμόσωμα, γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, που περιέχει Χ χρωμόσωμα, τότε το έμβρυο, που θα προκύψει, θα είναι κορίτσι.

Σε γενικές γραμμές, με βάση τις διεθνείς στατιστικές, γεννιούνται περισσότερα αγόρια.

Γεννιούνται περισσότερα αγόρια, διότι και στη σύλληψη είναι αυτά περισσότερα;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό θέλησαν να δώσουν οι συντάκτες μελέτης του 2015 (Orzack και συνεργάτες, 2015). Αυτοί συνέλεξαν στοιχεία από αποβολές, διακοπές κύησης, λήψεις τροφοβλάστης, και αμνιοπαρακεντήσεις. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, πως μεταξύ των εμβρύων, που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν και έμβρυα ηλικίας από 3 έως 6 ημέρες. Φαίνεται, πως στη σύλληψη η αναλογία αρρένων/ θηλέων εμβρύων είναι απολύτως ισορροπημένη.

Όμως κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη η θνησιμότητα των αρρένων εμβρύων είναι υψηλότερη. Έτσι στο τέλος της πρώτης εβδομάδες είναι ελαφρώς περισσότερα τα κορίτσια.

Τουναντίον, κατά το διάστημα των επομένων 10 έως 15 εβδομάδων υψηλότερη είναι η θνησιμότητα των θηλέων εμβρύων. Συνεπώς, μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, η αναλογία «γέρνει» εκ νέου σαφώς «υπέρ» των αρρένων εμβρύων.

Μετά περίπου τις 20 εβδομάδες τα στοιχεία θνησιμότητας φαίνεται, πως είναι «ισορροπημένα» μεταξύ αρρένων και θηλέων εμβρύων, οπότε και η σχετική αναλογία δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς.

Πάντως, η θνησιμότητα των αρρένων εμβρύων αυξάνεται ξανά για το διάστημα μεταξύ των 28 και 35 εβδομάδων. Εντούτοις, η συγκεκριμένη αύξηση στη θνησιμότητα των αρρένων εμβρύων δεν είναι αρκετά υψηλή και έτσι η συνολική θνησιμότητα των θηλέων εμβρύων κατά τη διάρκεια της κύησης τελικά υπερβαίνει αυτή των αρρένων.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Μα το φυλο του μωρού το καθορίζει η μαμά ή ο μπαμπάς;

– Πότε πρέπει να κάνω σεξ, για να αποκτήσω αγόρι και πότε για κορίτσι;

– Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, για να δούμε το φύλο του εμβρύου;

 

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Orzack SH, Stubblefield JW, Akmaev VR, Colls P, Munné S, Scholl T, Steinsaltz D, Zuckerman JE. The human sex ratio from conception to birth. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Apr 21;112(16):E2102-11. doi: 10.1073/pnas.1416546112. Epub 2015 Mar 30. PMID: 25825766; PMCID: PMC4413259.