Ο χρόνος, που περνάμε στη παραλία είναι σημαντικότατος τόσο για την ψυχική ευεξία, που μας προσφέρει, όσο και για τη χαλάρωση της συναισθηματικής πίεσης, την οποία όλοι έχουμε ανάγκη. Οι κανόνες υγιεινής είναι ευτυχώς απλοί και σε καμία περίπτωση η τήρησή τους δεν επηρεάζει αρνητικά τον ξέγνοιαστο χαρακτήρα των διακοπών.

Η βασική έγνοια, που συνδέεται με την θάλασσα είναι η υγρασία, που αναπτύσσεται στον κόλπο από το βρεγμένο μαγιό. Η υγρασία αυτή, όσο είστε μέσα στο νερό δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι εκεί το περιβάλλον είναι δροσερό. Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν βγείτε από τη θάλασσα και μείνετε με το βρεγμένο μαγιό. Τότε η υγρασία από το ύφασμα σε συνδυασμό με τη ζέστη του περιβάλλοντος αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο. Επομένως βασικότατος κανόνας υγιεινής στην παραλία είναι: δεν μένουμε ποτέ με το βρεγμένο μαγιό έξω από τη θάλασσα, αλλά έχουμε πάντα μαζί μας μια αλλαξιά.

Πριν αλλάξετε μετά το μπάνιο καλόν είναι να έχετε και ένα μπουκάλι νερό για να ξεπλύνετε την ευαίσθητη περιοχή ή ακόμα καλύτερα ειδικά μαντηλάκια για την περιοχή, τα οποία πλέον πωλούνται ευρέως στα φαρμακεία.

Ένας άλλος «κίνδυνος», που καραδοκεί στην παραλία, για να μας χαλάσει την απόλαυση της θάλασσας, είναι η άμμος. Φυσικά η άμμος από μόνη της δεν αποτελεί απειλή, όμως πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν τα μικρόβια, που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή και μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδες. Συνεπώς καλύτερα να αποφύγετε να ξαπλώσετε στην απευθείας άμμο. Καλύτερα να απολαύσετε το χρόνο σας στην παραλία ξαπλωμένη σε μία ξαπλώστρα ή σε μία πετσέτα.

Χρήσιμο θα ήταν εκτός από την πετσέτα, πάνω στην οποία θα ξαπλώσετε να υπάρχει και μία δεύτερη πετσέτα, που να παραμένει μέσα στην τσάντα του μπάνιου. Το στέγνωμα της ευαίσθητης κυρίως περιοχής καλόν είναι να γίνεται με αυτήν τη δεύτερη καθαρή πετσέτα.

Υπάρχουν και αυτοί, που συστήνουν την προληπτική χρήση ενδοκολπικών κρεμών, οι οποίες περιέχουν γαλακτικό οξύ ή κολπικών υποθέτων με γαλακτοβάκιλλο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Τα σκευάσματα αυτά ενισχύουν την φυσική χλωρίδα του κόλπου, οι οποία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της περιοχής απέναντι σε διάφορα μικρόβια ή μύκητες.

Αν έχετε περίοδο και φοράτε ταμπόν, τότε φροντίστε να το αλλάζεται συχνά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία όσον αφορά την ιδανική συχνότητα αλλαγής του, αλλά μία αλλαγή κάθε 3 με 4 ώρες ή ακόμα και κάθε 8 ώρες, αν δεν είστε σε μέρα με αυξημένη ροή, φαίνεται πως είναι αρκετή. Φυσικά της αλλαγής καλόν είναι να προηγείται καθαρισμός της περιοχής, με λίγο νερό ή με τα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή μαντηλάκια και η αλλαγή πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια.

Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε το καλοκαίρι και τις χαρές της παραλίας, που το ακολουθούν, αρκεί να ακολουθήσετε λίγους, απλούς κανόνες υγιεινής.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr στην ομάδα ειδικών, του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας