Αυτό το άρθρο δεν άπτεται της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αλλά αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε τα αποτελέσματα μίας μελέτης Φινλανδών επιστημόνων, τα οποία είναι τροφή για σκέψη, όσον αφορά τον τρόπο, που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους συνανθρώπους μας.
Φινλανδοί επιστήμονες τον περασμένο Ιούνιο δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό Neurology τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία αφορούσε τη σχέση του κυνισμού με την εμφάνιση άνοιας.
Ο αγγλικός όρος, που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες αυτοί, για να περιγράψουν τη βιοθεωρία των ανθρώπων, που συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους ήταν «cynical distrust», ο οποίος μεταφράζεται στα Ελληνικά ως «κυνική καχυποψία». Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν, πως κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και πως είναι πιο ασφαλές να μην δείχνουν εμπιστοσύνη σε κανένα.
Οι Φινλανδοί επιστήμονες λοιπόν, αφού παρακολούθησαν 622 άτομα κατά μέσο όρο για 8,4 χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο κυνισμός συνδέεται με αύξηση κατά 3,13 φορές του κινδύνου εμφάνισης άνοιας!
Φυσικά εδώ υπάρχει «πεδίο ερεύνης λαμπρό»! Εντούτοις, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως ο αρνητισμός απέναντι στη ζωή είναι ένας παράγων κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας και ίσως αξίζει τον κόπο, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό, να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θετικό τρόπο σκέψης…
Πλήρης τίτλος άρθρου:«Late-life cynical distrust, risk of incident dementia, and mortality in a population-based cohort» Elisa Neuvonen, Minna Rusanen, MD, PhD, Alina Solomon, MD, PhD, Tiia Ngandu, MD, PhD, Tiina Laatikainen, MD, PhD, Hilkka Soininen, MD, PhD, Miia Kivipelto, MD, PhD and Anna-Maija Tolppanen, PhD, Published online before print May 28, 2014, Neurology June 17, 2014 vol. 82 no. 24 2205-2212
Μετάφραση-Επιμέλεια: Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας