Ολίγη από ιστορία…

Το test Παπανικολάου (ή test Pap) εφευρέθηκε από το «δικό μας» Γεώργιο Παπανικολάου (βλ. εικόνα), ο οποίος ξεκίνησε τις σχετικές μελέτες του το 1923 στις Η.Π.Α..

Συχνά αναφέρεται και το όνομα του Ρουμάνου επιστήμονα  Aurel Babeș, ο οποίος κατέληξε μετά από ανεξάρτητη από την αντίστοιχη του Παπανικολάου έρευνα σε παρόμοια συμπεράσματα το 1927. Εντούτοις, η μεθοδολογία, που ακολούθησε ο σημαντικός αυτός επιστήμονας διέφερε ριζικά από την αντίστοιχη, που ακολούθησε ο Έλλην συνάδελφός του, του οποίου και η μεθοδολογία ενσωματώθηκε τελικά στην πάγια κλινική πρακτική από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα.

 

Τι είναι αυτό, που εφηύρε ο Παπανικολάου;

Ο Παπανικολάου έφερε την επανάσταση στην επιστήμη της κυτταρολογίας (στην επιστήμη της παρατήρησης των κυττάρων), διότι βρήκε τον τρόπο να χρωματίζει κύτταρα, που λαμβάνονται από την περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Χάρη στη χρώση (δηλαδή το χρωματισμό) κατά Παπανικολάου καθίστανται ευδιάκριτες αλλοιώσεις στη μορφολογία των κυττάρων αυτών μετά από μελέτη τους κάτω από το μικροσκόπιο.

Ο εντοπισμός συγκεκριμένων μορφολογικών αλλοιώσεων στα συγκεκριμένα κύτταρα συνδέεται σε κάποιες περιπτώσεις με την ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι αλλοιώσεις, οι οποίες – ανάλογα και με τη «βαρύτητά τους» – ενδέχεται να εξελιχθούν σε πραγματικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πού έγκειται η σημασία του test Παπανικολάου;

Το test Παπανικολάου είναι ένας φθηνός, μη επεμβατικός, ανώδυνος και αρκετά ακριβής τρόπος έγκαιρου εντοπισμού προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες της γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν εκ του ιστορικού τους προκύπτουν λόγοι ανησυχίας σε ό,τι αφορά την εμφάνιση στον τράχηλό τους τέτοιου είδους αλλοιώσεων.

Χάρη στη μέθοδο αυτή είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε σχετικά νωρίς τις συγκεκριμένες αλλοιώσεις, πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οπότε και η αντιμετώπισή τους είναι πολύ απλούστερη και δεν θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Για να αποκτήσουμε μία εικόνα της σημασίας του test Παπανικολάου, αρκεί να λάβουμε υπόψη μας τη στατιστική.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Η.Π.Α. (National Institute of Health) μέχρι τη δεκαετία του 1940 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε μία εξαιρετικά συνήθη αιτία θανάτου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Εντούτοις, από την ενσωμάτωση του test Παπανικολάου στην πάγια κλινική πρακτική από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα η επίπτωση (δηλαδή η συχνότητα) της παθολογία αυτής στο γενικό πληθυσμό παρουσίασε θεαματική κάμψη. Συγκεκριμένα μεταξύ του 1955 και του 1992 η επίπτωση και τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο το τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 60%!

Έτσι, ενώ στο παρελθόν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν ένα από τα συχνότερα είδη καρκίνου αφορώντα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σήμερα κατατάσσεται μόλις 14ο σε συχνότητα μεταξύ των καρκίνων αυτών στις Η.Π.Α..

Δηλαδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει «εξαφανισθεί» τελείως;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να «εξαφανίσουμε» τελείως οποιοδήποτε είδος καρκίνου.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2018 διαγιγνώσκονται 696 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ετήσια βάση.  Το συγκεκριμένο είδος καρκίνου κατατάσσεται 12ο σε συχνότητα μεταξύ των ειδών καρκίνου, που εμφανίζονται στο γενικό γυναικείο πληθυσμό και 4ο μεταξύ των ειδών καρκίνου, που εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 15 με 44 ετών.

Η επίπτωση (συχνότητα) του καρκίνου της μήτρας ανέρχεται στις 12,3 ανά 100.000 γυναίκες. Η επίπτωση αυτή είναι μεν χαμηλότερη από αυτή, που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο (15,1/100.000), αλλά σαφώς υψηλότερη από την αντίστοιχη της Νότιας Ευρώπης (11,7/100.000).

Επομένως, μπορούμε και καλύτερα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας, πως σε μελέτη του 2009 το ποσοστό των γυναικών ηλικίας από 21 έως 69 ετών, που ανέφεραν ότι υπεβλήθησαν σε test Παπανικολάου εντός των τριών προηγουμένων της μελέτης αυτής ετών ανήρχετο μόλις στο 59,4%!

Συμπέρασμα…

Την επόμενη φορά, που θα αποφασίσετε να αναβάλλετε την επίσκεψη στο γυναικολόγο καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τις στατιστικές, που μόλις αναφέραμε.

Και μην ξεχνάτε πως το test Παπανικολάου είναι ίσως η μοναδική μέθοδος, που με σχετική ακρίβεια εντοπίζει, ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πριν αυτή καθαυτή την εκδήλωση της νεοπλασίας.

Οι υπόλοιπες μέθοδοι είτε δεν διαθέτουν την ακρίβεια του test Παπανικολάου, είτε διαγιγνώσκουν τον καρκίνο αφού αυτός εκδηλωθεί και η σημασία τους έγκειται στο γεγονός, πως τον διαγιγνώσκουν σε αρχόμενο στάδιο, οπότε και η θεραπεία είναι πιο ανώδυνη και αποτελεσματική. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία προληπτικών εξετάσεων εμπίπτει και η μαστογραφία.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Πότε μία νέα γυναίκα συνιστάται να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου και κάθε πότε να το επαναλαμβάνει;

– Μήπως έφθασε η ώρα να σταματήσω να υποβάλλομαι σε test Παπανικολάου;

– Ποια είναι η διαδικασία λήψης του test Παπανικολάου;

– Πώς διαβάζουμε το test Παπανικολάου;

– Το test Παπ «βλέπει» μόνον τον καρκίνο του τραχήλου ή και άλλα είδη γυναικολογικού καρκίνου;

– 8 συχνές ερωτήσεις για το test Παπανικολάου ζητούν απάντηση…

– HPV – DNA test ή test Παπανικολάου; Ομοιότητες και διαφορές

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας