Σε ποια ηλικία συνιστάται μία γυναίκα να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;
Η γενικότερη σύσταση είναι η νεαρή γυναίκα να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών κι έπειτα.
Δεν υφίσταται ουσιαστική αντένδειξη μία νέα γυναίκα να υποβληθεί στην εξέταση αυτή ακόμα και σε νεαρότερη ηλικία, αν είναι σεξουαλικώς ενεργή. Εντούτοις, η πρακτική αυτή έχει τεθεί κατά καιρούς υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους:
• Στις νεαρότερες ηλικίες είναι συχνά τα «μη φυσιολογικά» ευρήματα, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους ιώνται («ιατρεύονται») αυτόματα, χωρίς να απαιτηθεί ιατρική παρέμβαση. Επομένως, υφίσταται το ενδεχόμενο τέτοια ευρήματα να οδηγήσουν σε ενός είδους «υπερδιαγνωση» και «υπερθεραπεία», οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ιατρική παρέμβαση, που όμως δεν ωφελεί ουσιωδώς την ενδιαφερομένη, ενώ της προκαλεί άγχος και ψυχολογική πίεση.
• Οι πραγματικές πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες μικρότερες των 21 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Σε κάθε περίπτωση, αν προκριθεί η επιλογή της υποβολής μίας νεαρής κοπέλας στην εξέταση αυτή σε ηλικία μικρότερη των 21, είναι απαραίτητο οι δύο αυτοί λόγοι να ληφθούν υπόψη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Επομένως, δεν συνιστάται να «σπεύσουμε» να αντιμετωπίσουμε ειδικά χαμηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις σε μικρές ηλικίες, αλλά να τηρήσουμε στάση αναμονής, μέχρι το επόμενο test Παπανικολάου. Η επιλογή του μήκους του μεσοδιαστήματος έως το επόμενο test Παπανικολάου εξαρτάται από το ιστορικό της νεαρής γυναίκας και το αποφασίζει ο θεράπων ιατρός.
Εξαίρεση στο όριο των 21 ετών αποτελούν οι γυναίκες και τα κορίτσια, που είναι σεξουαλικώς ενεργές και έχουν «αποδυναμωμένο» ανοσοποιητικό σύστημα (έτσι ονομάζεται το σύστημα άμυνας του οργανισμού, που μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και καρκίνο). Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν φορείς του HIV ή άτομα, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (φάρμακα, που περιορίζουν τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος).
Κάθε πότε συνιστάται μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;
Είναι αλήθεια, πως πλέον έχει διατυπωθεί η άποψη, πως δεν υφίσταται λόγος μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου σε ετήσια βάση.
Μάλιστα ειδικά, αν συγχρόνως με το test Παπανικολάου η γυναίκα υποβληθεί και σε HPV – DNA test, τότε, αν αμφότερες οι εξετάσεις είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, το μεσοδιάστημα μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 3 χρόνια.
Εντούτοις, ο αντίλογος στην άποψη αυτή διατυπώνει τα εξής επιχειρήματα:
• Χάρη στην ετήσια εφαρμογή του test Παπανικολάου ήδη από τη δεκαετία του 1950, η επίπτωση (συχνότητα) του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά πάνω από 60% και αυτό είναι δεδομένο. Γιατί να αλλάξει μία αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος;
• Το κόστος του test Παπανικολάου είναι εξαιρετικά χαμηλό και κατ’ ουσία αποτελεί μια μη επεμβατική εξέταση.
• Κατά τη λήψη του test Παπανικολάου, ο ιατρός υποβάλλει τη γυναίκα σε πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, κατά τον οποίο ελέγχονται και διάφορες άλλες παράμετροι της υγείας της γυναίκας. Έτσι εντοπίζονται εγκαίρως παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνον την υγεία της, αλλά και τη γονιμότητά της.
• Η επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ διαδοχικών tests Παπανικολάου ενδέχεται να μειώσει τη συμμόρφωση των γυναικών και να αυξήσει τις πιθανότητες αυτές να παραλείψουν να υποβληθούν στη σημαντική αυτή εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση το διάστημα, που θα μεσολαβήσει έως το επόμενο test Παπανικολάου ενδέχεται – στην περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων του test, ή της κολποσκόπησης ή του ιστορικού της γυναίκας – να είναι βραχύτερο ακόμα και του έτους.
Δείτε και τα σχετικά videos, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας