ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

HPV & ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

Ολίγη από ιστορία…

Το test Παπανικολάου (ή test Pap) εφευρέθηκε από το «δικό μας» Γεώργιο Παπανικολάου (βλ. εικόνα), ο οποίος ξεκίνησε τις σχετικές μελέτες του το 1923 στις Η.Π.Α..

Συχνά αναφέρεται και το όνομα του Ρουμάνου επιστήμονα  Aurel Babeș, ο οποίος κατέληξε μετά από ανεξάρτητη από την αντίστοιχη του Παπανικολάου έρευνα σε παρόμοια συμπεράσματα το 1927. Εντούτοις, η μεθοδολογία, που ακολούθησε ο σημαντικός αυτός επιστήμονας διέφερε ριζικά από την αντίστοιχη, που ακολούθησε ο Έλλην συνάδελφός του, του οποίου και η μεθοδολογία ενσωματώθηκε τελικά στην πάγια κλινική πρακτική από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα.

 

Σε ποια φάση του κύκλου συνιστάται ιδανικά να υποβάλλεται μία γυναίκα σε test Παπανικολάου;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αυστραλιανού κρατικού οργανισμού Ίδρυμα για τον Καρκίνο της Νέας Νότιας Ουαλίας (Cancer Institute – New South Whales/ Cancer Institute NSW) η ιδανικότερη φάση του κύκλου, για να υποβληθεί μία γυναίκα σε test Παπανικολάου είναι το μέσον του κύκλου και συγκεκριμένα μεταξύ της 9ης και της 20ης ημέρας του κύκλου. Σαν 1η ημέρα λαμβάνεται η πρώτη ημέρα, που θα δείτε αίμα.

Πώς ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα του test Παπανικολάου;

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του test Παπανικολάου γίνεται με βάση ένα σύστημα, που ονομάζεται BETHESDA 2014 (αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό, μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ).

Περιληπτικά η Ταξινόμηση κατά BETHESDA 2014 περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες απαντήσεων του test Παπανικολάου:

1)    Test Παπανικολάου και καλλιέργεια κολπικού υγρού: Σε τι διαφέρουν;

Η διαδικασία λήψης του test Παπανικολάου μοιάζει πολύ με τη διαδικασία λήψης της καλλιέργειας κολπικού υγρού:

•    η γυναίκα κάθεται στη γνωστή γυναικολογική θέση (θέση λιθοτομής)

•    ο ιατρός εισάγει εντός του κόλπου έναν κολποδιαστολέα, προκειμένου να μπορέσει να δει τον τράχηλο της μήτρας

Εδώ αρχίζουν όμως οι διαφορές, αφού ο ιατρός εντός του κόλπου και της εισόδου του τραχήλου, δεν εισάγει την ψήκτρα (βουρτσάκι) και τη σπάτουλα, που χρησιμοποιεί στη λήψη επιχρίσματος για το test Παπανικολάου, το οποίο στη συνέχεια είτε απλώνεται σε αντικειμενοφόρες πλάκες μονιμοποιείται, είτε διαλύεται μέσα στο φιαλίδιο, που περιέχει ειδικό υγρό.

Σε ποια ηλικία συνιστάται μία γυναίκα να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;

Η γενικότερη σύσταση είναι η νεαρή γυναίκα να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών κι έπειτα.

Δεν υφίσταται ουσιαστική αντένδειξη μία νέα γυναίκα να υποβληθεί στην εξέταση αυτή ακόμα και σε νεαρότερη ηλικία, αν είναι σεξουαλικώς ενεργή. Εντούτοις, η πρακτική αυτή έχει τεθεί κατά καιρούς υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους:

Σε ποια ηλικία σταματάει μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;

Υπάρχει συζήτηση, κατά πόσον ωφελείται μία γυναίκα από την υποβολή της στο test Παπανικολάου μετά την ηλικία των 65 ετών, αφού η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι μάλλον χαμηλή από το ορόσημο αυτό κι έπειτα.

Ας δούμε τι συμβαίνει με τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ένα συνηθισμένο είδος γυναικολογικού καρκίνου είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου. Το είδος αυτό νεοπλασίας εμφανίζεται – όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του – στο ενδομήτριο, δηλαδή στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας.

Με το test Παπανικολάου δεν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε την ύπαρξη καρκίνου του ενδομητρίου. Εντούτοις, ευρήματα του test Παπανικολάου ενίοτε υποδηλώνουν παθολογία του ενδομητρίου.

Τι σημαίνει «βαθμός» της προκαρκινικής αλλοίωσης;

Ο όρος, που χρησιμοποιούμε στην ιατρική, για να περιγράψουμε τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (τις ονομάζουμε και δυσπλασίες) στον τράχηλο της μήτρας είναι «τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία». Ο διεθνής όρος είναι Cervical Intraepithelial Neoplasia και έχει επικρατήσει – για λόγους ευκολίας – η χρήση του ακρωνυμίου CIN.

Τι είναι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις;

Ο τράχηλος της μήτρας είναι ο λεπτός σωλήνας με μυϊκά τοιχώματα, που συνδέει την κοιλότητα της μήτρας με τον κόλπο. Δια του σωλήνα αυτού εισέρχεται το σπέρμα, ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα και δια αυτού εξέρχεται το νεογνό στο φυσιολογικό τοκετό.

Η οικογένεια του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) συνδέθηκε με την εμφάνιση κονδυλωμάτων του δέρματος στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1935 ο ερευνητής Francis Peyton Rous διεπίστωσε πως οι ιοί, που ανήκουν σε αυτήν την οικογένεια, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος σε κουνέλια.