Υπάρχουν καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν την έλευση της περιόδου δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό για κάποιες γυναίκες, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες των οποίων η περίοδος έρχεται κανονικά μία φορά το μήνα!
Ο κατάλογος των καταστάσεων αυτών περιλαμβάνει:
Με τον όρο εμμηναρχή αναφερόμαστε στην πρώτη περίοδο, που βλέπει στη ζωή της μία έφηβη.
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ορμόνες, που εκκρίνονται από εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου (ονομάζονται υποθάλαμος και υπόφυση), οι οποίες δρουν πάνω στις ωοθήκες. Οι ωοθήκες με τη σειρά τους, λόγω της δράσης των ορμονών αυτών, εκκρίνουν άλλες ορμόνες, οι οποίες με τη δική τους δράση συνεπικουρούν στη ρύθμιση του κύκλου.
Έτσι λέμε, πως ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ένα «σύστημα» οργάνων, που παράγουν ορμόνες (ο όρος, που χρησιμοποιούμε είναι «άξονας»), το οποίο περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Ο άξονας αυτός αρχίζει να λειτουργεί με την εμμηναρχή.
Όμως τότε δεν έχει ακόμα «ωριμάσει» λειτουργικά. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως ακόμα δεν έχει «ρυθμιστεί» πλήρως. Η λειτουργική ωρίμανση του άξονα αποπερατώνεται συνήθως εντός διαστήματος διαρκείας 1 με 3 ετών. Κατά το διάστημα αυτό η περίοδος παρουσιάζει «αστάθειες» και, αν και συνήθως «καθυστερεί» να έρθει, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο, που συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Λέμε, πως μία γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, αν δεν δει περίοδο για διάστημα 1 έτους.
Το διάστημα, που προηγείται αυτής καθαυτής της εμμηνόπαυσης, κατά το οποίο το σώμα «προετοιμάζεται» για την έλευσή της, συνηθίζουμε να το αποκαλούμε κλιμακτήριο.
Στην κλιμακτήριο, ο άξονας υποθάλαμου – υπόφυσης – ωοθηκών, που περιγράψαμε, αρχίζει σταδιακά να περιορίζει τη λειτουργία του. Τα μετρούμενα στο αίμα της γυναίκας επίπεδα των σχετικών ορμονών βαίνουν μειούμενα. Τότε εμφανίζονται συχνά «ανωμαλίες» στον κύκλο, οι οποίες ενδεχομένως και να περιλαμβάνουν την εμφάνιση περιόδου δύο φορές μέσα σε ένα μήνα.
Η κατάσταση αυτή κατά κανόνα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και αντιμετωπίζεται, ως μια φυσιολογική μετάβαση της γυναίκας στο επόμενο στάδιο της ζωής της. Βέβαια, τέτοιου είδους ανωμαλίες του κύκλου θα μπορούσαν να προκαλέσουν «περίσκεψη», αν αρχίσουν να εμφανίζονται συστηματικά σε σχετικά νεαρή ηλικία, καθότι ενδέχεται να συνδέονται με την έλευση πρόωρης εμμηνόπαυσης.
3. Τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
Τα αντισυλληπτικά δισκία περιέχουν ορμόνες όμοιες με αυτές, που παράγουν οι ωοθήκες. Η μακροχρόνια χρήση τους, εκτός του ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο αντισύλληψης, μπορεί και να βοηθήσει στη ρύθμιση ενός «ασταθούς» κύκλου, αλλά και της δυσμηνόρροιας.
Αν όμως η λήψη των δισκίων αυτών σταματήσει, ειδικά μετά από μακροχρόνιο διάστημα, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν παροδικές ανωμαλίες στην περίοδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η έλευση της έμμηνου ρύσης δύο φορές σε ένα μήνα. Συνήθως, ο κύκλος επανέρχεται μόνος του στην κανονική του κυκλικότητα.
4. Τη χρήση ενδομήτριου σπειράματος (σπιράλ)
Το ενδομητρικό σπείραμα είναι ένας ακόμη εξαιρετικά αξιόπιστο μέσο αντισύλληψης. Η εισαγωγή του όμως στην ενδομητρική κοιλότητα ενδέχεται να προκαλέσει την έλευση της περιόδου δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα ή και πιο «βαριάς» περιόδου με αυξημένη ροή.
Συνήθως, το φαινόμενο αυτό περιορίζεται αυτόματα εντός ενός ή δύο μηνών από την εισαγωγή του σπιράλ. Οι περιπτώσεις, που η «απορρύθμιση» αυτή του κύκλου, εξαιτίας του σπειράματος, παρατείνεται υπερβολικά και αναγκάζει τη γυναίκα να ζητήσει την αφαίρεσή του, είναι μάλλον σπάνιες.
5. Τη χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας
Το χάπι της επόμενης ημέρας, δεν συγκαταλέγεται στα «επίσημα» μέσα αντισύλληψης, αλλά μπορεί να μας βγάλει από μια δύσκολη θέση, αν είχαμε κάποιο «ατύχημα» στην επαφή.
Το χάπι αυτό όμως περιέχει κάποια ορμόνη, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τον κύκλο σας και να προκαλέσει την έλευσή του δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Το φαινόμενο αυτό είναι αναμενόμενο και συνήθως ο κύκλος επανέρχεται στην κανονική περιοδικότητά του χωρίς να εμφανιστούν περαιτέρω προβλήματα.
Όπως είδαμε, οι ορμόνες, που ρυθμίζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, εκκρίνονται από τον εγκέφαλο. Η λειτουργία του πολύπλοκου αυτού οργάνου επηρεάζεται κατά τρόπο συχνά μη προβλέψιμο και από την ψυχολογική πίεση. Για το λόγο αυτό ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η εμφάνιση έμμηνου ρύσης δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, έχουν αρκετές φορές καταγραφεί, όταν η γυναίκα περνάει μια περίοδο, κατά την οποία αισθάνεται έντονη ψυχολογική πίεση και στρες.
Συνήθως, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά μέσα στο έτος και όταν ανακτηθεί η ψυχολογική ισορροπία, η περίοδος επανέρχεται στην κανονική της κυκλικότητα.
7. Τις κύστεις ωοθηκών
Οι ωοθήκες σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν κυστικά μορφώματα, τα οποία – ίσως διότι επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών – συνδέονται με την εμφάνιση ανωμαλιών στον κύκλο, όπως είναι η εμφάνιση περιόδου δύο φορές μέσα σε ένα μήνα.
Τα μορφώματα αυτά εντοπίζονται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο των γεννητικών οργάνων και η αντιμετώπισή τους είναι κατά περίπτωση είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική.
Το αίμα, που βλέπω είναι όντως περίοδος;
Όταν μια γυναίκα αναφέρει στον ιατρό της μια οποιαδήποτε ανωμαλία στον κύκλο της, όπως είναι το να δει αίμα δυο φορές μέσα στον ίδιο μήνα, το πρώτο, που θα πρέπει να διερευνηθεί, είναι το αν αυτό είναι όντως αίμα περιόδου.
Δηλαδή, πρόκειται για ενδομήτριο, που αποπίπτει λόγω ορμονικών ή άλλων ερεθισμάτων ή μήπως πρόκειται για κάτι άλλο; Διαβάστε ΕΔΩ, για τα αίτια, που ενδέχεται να προκαλέσουν κολπική αιμόρροια, χωρίς να πρόκειται για “πραγματική” περίοδο!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!
Διαβάστε ακόμα:
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας