Τι είναι η απόξεση του ενδομητρίου;
Απόξεση ονομάζεται μία γυναικολογική επέμβαση, δια της οποίας ο ιατρός αφαιρεί από την ενδομητρική κοιλότητα (έτσι ονομάζεται η κοιλότητα της μήτρας, όπου μεγαλώνει το παιδί) ιστό.
Σύσταση για απόξεση γίνεται σε περίπτωση αιμορραγίας από την ενδομητρική κοιλότητα, οπότε και η επέμβαση αυτή είναι και «θεραπευτική», καθότι δια αυτής αντιμετωπίζεται η αιμορραγία, αλλά και «διαγνωστική», καθότι ο αφαιρεθείς ιστός εξετάζεται από τους παθολογοανατόμους και έτσι καθορίζεται και το αίτιο της αιμορραγίας.
Απόξεση ενδέχεται να εκτελεστεί και προκειμένου η ενδομητρική κοιλότητα να κενωθεί από ιστούς, οι οποίοι έχουν μείνει εντός αυτής μετά από μία αποβολή.
Ποια είναι η διαδικασία της απόξεσης του ενδομητρίου;
Καταρχάς, η γυναίκα τίθεται στη θέση λιθοτομής, δηλαδή στη γνωστή θέση, στην οποία λαμβάνεται και το test Παπανικολάου. (βλ. εικόνα).
Τότε ο αναισθησιολόγος τοποθετεί έναν φλεβοκαθετήρα (ένα πολύ λεπτό σωλήνα) σε κάποια φλέβα του άνω άκρου, δια του οποίου χορηγείται η αναισθησία.
Μόλις η γυναίκα απωλέσει τις αισθήσεις της ξεκινά η επέμβαση.
Πριν περιγράψουμε τα στάδια αυτής καθαυτής της επέμβασης ας δούμε κάποια βασικά εργαλεία, που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος (βλ. εικόνα)
Στην εικόνα αυτή διακρίνουμε:
• το ξέστρο
• τη μονοδοντωτή λαβίδα (χρησιμοποιούνται 2)
• τη βάλβα (χρησιμοποιούνται 2)
Ας δούμε τα βήματα της επέμβασης
1. Καθαρίζεται ο κόλπος με αντισηπτικό.
2. Εισάγονται εντός του κόλπου δύο βάλβες προκειμένου ο ιατρός να εντοπίσει τον τράχηλο της μήτρας.
3. Ο τράχηλος «ακινητοποιείται» δια δύο μονοδοντωτών λαβίδων, οι οποίες τοποθετούνται επ’ αυτού όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα
4. Στο σημείο αυτό ξεκινάει η λεγόμενη «διαστολή» του τραχήλου, δηλαδή ο ιατρός «ανοίγει» τον τράχηλο, προκειμένου να μπορέσει δια αυτού, να εισάγει εντός της ενδομητρικής κοιλότητας το ξέστρο. Η διαστολή επιτυγχάνεται δια της εισαγωγής εντός του αυλού του τραχήλου μέσω του έξω τραχηλικού στομίου των λεγομένων κηρίων. Πρόκειται για μεταλλικούς κυλίνδρους με διαφορετική διάμετρο, όπως αυτοί που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
Ο ιατρός εισάγει αρχικά εντός του αυλού του τραχήλου το κηρίο με τη μικρότερη διάμετρο. Ακολουθεί η εισαγωγή κηρίων με προοδευτικά μεγαλύτερη διάμετρο, έως ότου ο ιατρός κρίνει, πως η διαστολή του τραχήλου είναι επαρκής.
5. Τώρα αρχίζει αυτή καθαυτή η απόξεση του ενδομητρίου. Ο ιατρός εισάγει στην ενδομητρική κοιλότητα το ξέστρο (βλ. εικόνα), δια του οποίου ξέει (ξύνει) τον ιστό, που εντοπίζεται εκεί.
Ο ιστός εξέρχεται δια του τραχήλου σε τεμάχια (κομμάτια), συλλέγεται σε ειδικό δοχείο και αποστέλλεται για παθολογοανατομική εξέταση.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, πως ενίοτε ο ιατρός αντί για ξέστρο εισάγει στην ενδομητρική κοιλότητα έναν μεταλλικό σωλήνα, δια του οποίου αναρροφά τους ιστούς, οι οποίοι συλλέγονται σε ειδικό δοχείο.
Πώς προετοιμάζομαι για την απόξεση;
Η απόξεση του ενδομητρίου διενεργείται υπό ελαφρά αναισθησία (την αποκαλούμενη «μέθη») και σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η αναισθησία χορηγείται ενδοφλεβίως.
Προκειμένου να λάβετε την αναισθησία το στομάχι σας πρέπει να είναι άδειο. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος αναγωγής (τροφή ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο και ενδέχεται δια του λάρυγγος και της τραχείας να εισέλθει στους πνεύμονες, παρεμποδίζοντας την αναπνοή). Έτσι, εν όψει της επέμβασης θα σας γίνουν συστάσεις από τον ιατρό σας για αποχή από την κατανάλωση τροφής ή υγρών (ακόμα και νερού).
Ενδέχεται, από την προηγουμένη ο ιατρός σας να σας χορηγήσει είτε από του στόματος, είτε ενδοκολπικά ένα δισκίο, που περιέχει την ουσία Μισοπροστόλη (Misoprostol). Η ουσία αυτή δρα στον τράχηλο και καθιστά τη διαστολή του ευκολότερη.
Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε σε ένα ειδικό δωμάτιο, το οποίο ονομάζεται ανάνηψη. Εκεί θα παραμείνετε για κάποιο διάστημα (συνήθως όχι περισσότερο από μίαν ώρα), έως ότου αμβλυνθούν τα όποια συμπτώματα της αναισθησίας (υπνηλία, ζάλη, ναυτία).
Στη συνέχεια, ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας.
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να μην οδηγήσετε για ένα εικοσιτετράωρο από την επέμβαση, αφού η επιρροή της αναισθησίας, έχει μεν περάσει, αλλά τα αντανακλαστικά σας παραμένουν επηρεασμένα.
Συνήθως, ήδη από την επομένη της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις ασχολίες σας και στην εργασία σας.
Η φαρμακευτική αγωγή, που θα σας χορηγηθεί μετά την επέμβαση, περιλαμβάνει συνήθως ένα ολιγοήμερο σχήμα αντιβίωσης, καθώς και κάποιο ήπιο παυσίπονο. Ενδεχομένως – αν η απόξεση έγινε στα πλαίσια της αντιμετώπισης κάποιας αποβολής – να σας χορηγηθούν και δισκία, που προκαλούν σύσπαση της μήτρας – έχουν όπως λέμε μητροσυσταλτική δράση – προκειμένου να περιοριστεί η όποια αιμορραγία. Ενίοτε χορηγούνται και αντισυλληπτικά δισκία.
Είναι φυσιολογικό για κάποιες ημέρες μετά την επέμβαση να έχετε ήπια κολπική αιμόρροια καθώς και ήπιο άλγος χαμηλά στην κοιλιά, όπως είναι οι πόνοι περιόδου. Αν τα συμπτώματα αυτά γίνουν έντονα ή αν παρουσιαστεί πυρετός, θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός.
Συνιστάται αποχή από τη σεξουαλική επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως φθάνει τις δέκα ημέρες από την επέμβαση.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η έμμηνος ρύση εμφανίζεται εντός διαστήματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ των τριών και των τεσσάρων εβδομάδων, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα. Σε μερικές περιπτώσεις η πρώτη αυτή έμμηνος ρύση «δεν μοιάζει» με τυπική έμμηνο ρύση, ως προς τη ροή του αίματος και τη διάρκεια.
Προσπάθειες για κύηση συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από δύο κύκλους από την επέμβαση, δηλαδή κατά προσέγγισιν μετά τη παρέλευση διμήνου από αυτήν.
Διαβάστε ακόμα:
– Απόξεση ενδομητρίου: Ποιες είναι οι ενδείξεις, που δεν σχετίζονται με την κύηση;
– Απόξεση ενδομητρίου: Ποιες είναι οι ενδείξεις, που σχετίζονται με την κύηση;
– Απόξεση ενδομητρίου: Αντενδείξεις
– Απόξεση ενδομητρίου: Επιπλοκές
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας