Πώς παράγονται τα κολπικά υγρά;

Βασικό συστατικό των κολπικών υγρών είναι η τραχηλική βλέννη, δηλαδή η βλέννη, η οποία παράγεται από τους αδένες, που εντοπίζονται στον ενδοτραχηλικό βλεννογόνο. Ενδοτραχηλικός βλεννογόνος ονομάζεται ο ιστός, ο οποίος καλύπτει εσωτερικά τον αυλό (το «εσωτερικό») του τραχήλου της μήτρας.

Στην παραγωγή κολπικών υγρών «συμμετέχουν» σε μικρότερο βαθμό μικροί αδένες, που εντοπίζονται στην είσοδο του κόλπου (αδένες του Skene και του Bartholin) καθώς και υγρά, που διαχέονται από τα τοιχώματα του κόλπου (διίδρωμα).

Η παραγωγή των κολπικών υγρών επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των ορμονών, που «ρυθμίζουν» την περίοδο και αυξάνεται σε διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις, στις οποίες τα επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα της γυναίκας ανεβαίνουν.

Τα κολπικά υγρά είναι σημαντικά για τη λίπανση του κόλπου, αλλά και για την προστασία της υγείας, του ιστού, που τον καλύπτει εσωτερικά και ονομάζεται κολπικό επιθήλιο.

Ας δούμε κάποιες «μη φυσιολογικές καταστάσεις», στις οποίες η παραγωγή κολπικών υγρών ενδέχεται αν αυξηθεί.

Υπάρχουν και κάποιες «μη φυσιολογικές» καταστάσεις, στις οποίες καταγράφεται αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Η καταστάσεις αυτές είναι συχνά λόγος να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές:

1.    Φλεγμονές στον κόλπο

Μερικές φορές η αυξημένη παραγωγή κολπικών υγρών συνδέεται με μυκητιάσεις του κόλπου. Οι μυκητιάσεις είναι συχνότερες το καλοκαίρι με τα μπάνια ή μετά από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής, αμφότεροι αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να διαταράξουν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα και να καταστήσουν τον κόλπο πιο ευαίσθητο στην προσβολή από μύκητες.

Μετά από μυκητιασική λοίμωξη, τα κολπικά υγρά είναι συνήθως πιο «πηχτά», έχουν λευκό χρώμα («σαν γιαούρτι») και δυσώδη («μυρίζουν άσχημα»). Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα αναφέρει παράλληλα με τα αυξημένα κολπικά υγρά κνησμό και αίσθημα καύσου στην ευαίσθητη περιοχή. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν αποκλείεται τα υγρά, που εκρέουν του κόλπου, να προκαλέσουν και ερεθισμούς στο περίνεο, δηλαδή στην περιοχή, που εκτείνεται από τον πρωκτό έως την είσοδο του κόλπου.

Ανάλογα συμπτώματα μία γυναίκα ενδέχεται να αναφέρει και μετά από φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου ή του τραχήλου από μικροβιακούς παράγοντες, μόνον που τότε τα υγρά είναι συνήθως φαιά (γκρίζα) ή κιτρινωπά.

Αν τα κολπικά υγρά αποκτήσουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, ο οποίος ενδέχεται να συστήσει τη διενέργεια καλλιέργειας κολπικού υγρού, ώστε να εντοπισθεί ο παθογόνος παράγων και να αντιμετωπισθεί καταλλήλως.

2.    Ορμονικές διαταραχές

Με δεδομένο, πως η παραγωγή κολπικών υγρών επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των ορμονών των ωοθηκών, είναι πιθανόν αυτή να αυξηθεί, αν διαταραχθεί η παραγωγή των ορμονών αυτών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ορμονικής διαταραχής είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό είναι μία από τις αιτίες αστάθειας του κύκλου, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των συνηθεστέρων αιτίων γυναικείας υπογονιμότητας.  

Γυναίκες, που εμφανίζουν το σύνδρομο αυτό συχνά αναφέρουν, πως χρειάζεται να φοράνε σερβιετάκι και εκτός περιόδου, διότι έχουν υδαρείς κολπικές εκκρίσεις.

3.    Εκτρόπιο στον τράχηλο της μήτρας

Εκτρόπιο ονομάζεται μία διαταραχή στον ιστό, που καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας και ονομάζεται επιθήλιο. Στις περιπτώσεις, που παρουσιάζουν εκτρόπιο ο τράχηλος κατά την οπτική του εξέταση από το γυναικολόγο, όπως γίνεται κατά τη λήψη του test Παπανικολάου εμφανίζει έντονη ερυθρότητα. Πολλές από τις γυναίκες με εκτρόπιο στον τράχηλο της μήτρας αναφέρουν αυξημένη παραγωγή κολπικών υγρών.

4.    Χρήση αντισυλληπτικών δισκίων

Τα αντισυλληπτικά δισκία είναι μία εξαιρετικά αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Τα δισκία αυτά περιέχουν ορμόνες ανάλογες με αυτές, που παράγονται από τις ωοθήκες και η λήψη τους εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία και κατ’ επέκτασιν και τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Μία από τις «παρενέργειές» τους ενδέχεται να είναι και η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων.

5.    Αλλεργική αντίδραση

Η ευαίσθητη περιοχή αποκαλείται «ευαίσθητη» για κάποιο λόγο. Έτσι στην περιοχή ενίοτε καταγράφονται αλλεργικές αντιδράσεις σε σαπούνι, είδη υφάσματος, σε χαρτί υγείας (πιο «επικίνδυνα» είναι τα χαρτιά υγείας με χρώμα και άρωμα) ή ακόμα και σε κάποια προφυλακτικά (πιο «επικίνδυνα» είναι αυτά με αρώματα ή με σπερματοκτόνα).

Οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν υπό τη μορφή αυξημένων κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες συχνά συνδυάζονται με κνησμό και ερυθρότητα στα έξω γεννητικά όργανα (μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου) και της περιοχής του περινέου.

6.    Μήπως ξέχασα το ταμπόν;

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ειδικά το καλοκαίρι, προκειμένου να συνεχίσουν τα μπάνια τους και τις «δύσκολες» ημέρες.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να αλλάζετε το ταμπόν τακτικά (περίπου ανά 4 ώρες ή και πιο συχνά, ανάλογα και με τη ροή) και σε καμία περίπτωση να μην το αφήνετε στον κόλπο σας για περισσότερες από 8 ώρες. Η υπερβολικά παρατεταμένη παραμονή του ταμπόν εντός του κόλπου συνδέεται με την εκδήλωση μίας ιδιαίτερα σοβαρής παρενέργειας από τη χρήση του, που ονομάζεται Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Ένα από τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της κατάστασης αυτής είναι οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται και με την καταγραφή πυρετικής κίνησης. Η παρενέργεια αυτή απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας