Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, ρυθμίζεται με βάση ορμονικά ερεθίσματα και καθορίζει τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας.
Ως έμμηνη ρύση, όπως είναι και το επίσημο όνομα της περιόδου, ορίζουμε την εκκροή αίματος, εκκρίσεων και κατεστραμένου βλεννογόνου του ενδομητρίου από τον κόλπο, η οποία επαναλαμβάνεται κυκλικά περίπου μία φορά το μήνα.

Ως αφετηρία του εμμηνορρυσιακού κύκλου εκλαμβάνεται η πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως.  Ως  μήκος ή διάρκεια του κύκλου ορίζουμε το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ημέρας ενός κύκλου και της πρώτης ημέρας του επόμενου κύκλου.
Η μέση διάρκεια ενός κύκλου είναι περίπου 28 ημέρες. Εντούτοις φυσιολογικοί θεωρούνται και κύκλοι με διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών. Η μέση απώλεια αίματος σε μία περίοδο είναι περίπου 60 κυβικά εκατοστά και η ροή διαρκεί συνήθως μεταξύ 2 και 6 ημέρες.
Έχει διαπιστωθεί μέσα από μελέτες, πως μόνο τα δύο τρίτα των γυναικών έχουν διάρκεια κύκλου μεταξύ 21 και 35 ημέρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αστάθειας του κύκλου παρατηρείται μετά την εμμηναρχή και κατά την κλιμακτήριο.
Κατά τη διάκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου τα έσω γεννητικά όργανα υπόκεινται σε μία σειρά λειτουργικών αλλαγών, κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών.
Το ενδομήτριο, δηλαδή ο ειδικός ιστός, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα, αποτελείται από δύο στρώματα, ή στοιβάδες, όπως λέγονται. Προσκολλημένη στο τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας βρίσκεται η βασική στοιβάδα. Πάνω στη βασική στοιβάδα βρίσκεται προσκολλημένη η λειτουργική στοιβάδα, της οποίας και το πάχος μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου λίγο πριν αρχίσει η περίοδος έχει μεγάλο πάχος και είναι πλούσια σε αγγεία και θρεπτικά στοιχεία.
Σε μία γυναίκα με διάρκεια κύκλου 28 ημερών κατά τις πρώτες 5 ημέρες η πτώση των επιπέδων των ορμονών στο τέλος του προηγούμενου κύκλου έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκόλληση της λειτουργικής στοιβάδας. Λέμε πως η λειτουργική στοιβάδα αποπίπτει.
Έτσι κατά τις πέντε πρώτες ημέρες υπολλείματα της λειτουργικής στοιβάδας μαζί με αίμα εκκρέουν προς τον κόλπο μέσω του ενδοτραχηλικού σωλήνα και από εκεί εξέρχονται δια του έξωτερικού στομίου του κόλπου.
Την έκτη ημέρα η ενδομητρική κοιλότητα καλύπτεται μόνον από τη βασική στοιβάδα του ενδομητρίου.
Η απόπτωση της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση συγκεκριμένων ορμονών, που εκκρίνονται από την περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος.
Οι ορμόνες αυτές επιδρούν πάνω στις ωοθήκες. Τότε οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν με τη σειρά τους άλλες ορμόνες, που δρουν πάνω στο ενδομήτριο και προκαλούν την εκ νέου ανάπτυξη της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου, η οποία εμπλουτίζεται ξανά σε θρεπτικά στοιχεία και αγγεία.
Επίσης, στις ωοθήκες, υπό την επίδραση των ορμονών του υποθαλάμου, αρχίζουν και να ωριμάζουν κάποια ωάρια. Συνήθως μόνον ένα από αυτά τα ωάρια φθάνει στην πλήρη ωρίμανση. Κατά κανόνα, σε έναν κύκλο μόνον η μία ωοθήκη παράγει ωάριο, ενώ η άλλη παράγει μόνο ορμόνες. Φυσικά, όπως όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους, έτσι και μερικές φορές μπορεί σε έναν κύκλο να παραχθούν περισσότερα του ενός ωάρια προερχόμενα από τι μία ή και από αμφότερες τις ωοθήκες.
Σταδιακά και αρχής γενομένης από την 7η περίπου ημέρα του κύκλου, γύρω από το ωάριο, που τελικά φθάνει στην ωρίμανση σχηματίζεται μία σφάιρα, το ωοθυλάκιο. Έτσι το ωάριο βρίσκεται έγκλειστο σε μία κοίλη σφαίρα.
Το ωοθυλάκιο αυξάνεται σε μέγεθος μέχρι και την 14η ημέρα, οπότε και σπάει και έχουμε την ωοθυλακιορρηξία. Τότε το ωάριο απελευθερώνεται και εισέρχεται στις σάλπιγγες και αρχίζει να κινείται προς την ενδομητρική κοιλότητα.
Επίσης την 14η ημέρα η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και αγγεία και είναι έτοιμη να δεχθεί του ωάριο, αν αυτό γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο.
Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί μέσα στις επόμενες 12 με 24 ώρες, τότε καταστρέφεται. Η καταστροφή του ωαρίου έχει ως αποτέλεσμα την πρώση των επιπέδων των ορμονών, που ρυθμίζουν την περίοδο και έτσι περίπου 29 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου αρχίζει η επόμενη περίοδος, με την απόπτωση και πάλι της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου και την εκκροή αίματος και υπολειμμάτων του ενδομητρίου από τον κόλπο.

 

Διαβάστε ακόμη:

– Πώς ρυθμίζεται ο εμμηνορρυσιακός κύκλος (η περίοδος δηλαδή);

– Πώς οι ορμόνες “ρυθμίζουν” τον εμμηνορρυσιακό κύκλο (την περίοδο δηλαδή);

– Το ωχρό σωμάτιο και η σημασία του στην εγκυμοσύνη

– Πώς αλλάζει η ερωτική διάθεση της γυναίκας κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου;

 

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!

Μάθετε τα πάντα για την περίοδο ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας