Τι είναι το ωχρό σωμάτιο;

Το ωχρό σωμάτιο είναι ένα προσωρινό όργανο, που σχηματίζεται επί της ωοθήκης στα μέσα του κύκλου, το οποίο παράγει ορμόνες και συγκεκριμένα κατά κύριο λόγο προγεστερόνη.

Πώς δημιουργούνται οι κύστεις ωχρού σωματίου;

Αν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου δεν γονιμοποιηθεί το μετά την ωοθυλακιορρηξία απελευθερωθέν ωάριο και δεν ξεκινήσει κύηση, τότε το ωχρό σωμάτιο υποστρέφει («ατροφεί») και εντός 14 ημερών από τη δημιουργία του εξαφανίζεται.

Αν αντίθετα επέλθει γονιμοποίηση του απελευθερωθέντος ωαρίου, τότε το ωχρό σωμάτιο παραμένει εκκρίνοντας προγεστερόνη, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τα κρίσιμα πρώτα στάδιά της κύησης. Η παραγωγή προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο συνεχίζεται για 5 έως 9 εβδομάδες, ενώ αυτό τελικά υποστρέφει μετά από 14 εβδομάδες.

Ενίοτε όμως – για αγνώστους λόγους – η υποστροφή του ωχρού σωματίου δεν λαμβάνει χώρα είτε έχει επιτευχθεί κύηση, είτε όχι, οπότε αυτό «μετασχηματίζεται» σε κύστη. Λέμε, πως το ωχρό σωμάτιο μετασχηματίστηκε σε κύστη, όταν η διάμετρος αυτού υπερβαίνει τα 3 εκατοστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα, που υποδηλώνουν σχηματισμό κύστης ωχρού σωματίου;

Σε μερικές περιπτώσεις η γυναίκα, που φέρει κύστη ωχρού σωματίου στη μία εκ των ωοθηκών της, αναφέρει ήπιο κοιλιακό άλγος στη σύστοιχη πλευρά (δηλαδή στην πλευρά, όπου εντοπίζεται η κύστη αυτή).

Εντούτοις, κατά κανόνα ο σχηματισμός κύστεως ωχρού σωματίου είναι ασυμπτωματική.

Οι κύστεις ωχρού σωματίου είναι επικίνδυνες;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κύστεις αυτές υποστρέφουν (= «εξαφανίζονται») αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί κάποια ιατρική παρέμβαση, εντός δύο με τριών μηνών.

Με δεδομένο μάλιστα, πως οι κύστεις αυτές είναι συνήθως ασυμπτωματικές ή τα συμπτώματα, που συνδέονται με την παρουσία τους είναι συνήθως αβληχρά (= ελαφρά) και περιορίζονται σε ένα ήπιο κοιλιακό άλγος, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην εντοπισθούν καθόλου, παρά μόνον σε ένα τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο από το γυναικολόγο.

Η βασική επιπλοκή των κύστεων ωχρού σωματίου είναι η ρήξη τους.

Η ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου είναι επικίνδυνη;

Η ρήξη μίας τέτοιας κύστης συνδέεται με αιμορραγία της φέρουσας την κύστη ωοθήκης.

Η αιμορραγία αυτή συνήθως δεν είναι αρκετή, ώστε να τεθεί εν κινδύνω η υγεία της γυναίκας. Εντούτοις, το ενδεχόμενο βαρύτερης αιμορραγίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλεισθεί.

Πώς καταλαβαίνουμε, πως ερράγη (= «έσπασε») μία κύστη ωχρού σωματίου;

Το βασικό σύμπτωμα της ρήξης κύστεως ωχρού σωματίου είναι η αιφνίδια εμφάνιση εντόνου κοιλιακού άλγους, το οποίο εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην πλευρά της φέρουσας την κύστη ωοθήκης. Το άλγος αυτό είναι μάλλον πιθανότερο να εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά, απ’ ό,τι στην αριστερή πλευρά.

Πώς ο ιατρός θα κάνει τη διάγνωση της ρήξης κύστης ωχρού σωματίου;

Η γυναίκα με ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου παρουσιάζεται στον ιατρό με τα συμπτώματα, που συχνά προσομοιάζουν αυτά της «οξείας κοιλίας».

Με τον όρο «οξεία ή χειρουργική κοιλία» περιγράφουμε μία κλινική οντότητα, που χαρακτηρίζεται – προφανώς – από το έντονο κοιλιακό άλγος. Η οξεία κοιλία είναι ένα σύμπτωμα, που ενδεχομένως να χρειαστεί και παραπομπή στο χειρουργείο, ενώ συνδέεται με διάφορες παθολογίες με συνηθέστερη τη σκωληκοειδίτιδα.

Το βασικό πρώτο βήμα της διάγνωσης της κλινικής αυτής οντότητας – αλλά και κάθε άλλης παθολογίας – είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού.

Η ρήξη ωχρού σωματίου συμβαίνει συχνότερα:

•    Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μάλιστα το ενδεχόμενο ρήξης κύστεως ωχρού σωματίου καταγράφεται συνηθέστερα σε έφηβες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 30 ετών.

•    Όταν έχει προηγηθεί έντονη άσκηση ή (ακόμα πιο συχνά) σεξουαλική επαφή.

•    Σε αρχόμενα στάδια της κύησης (ενδομήτριας ή εξωμήτριας)

•    Κατά τη διάρκεια της εκκριτικής φάσης του κύκλου (μετά τη 14η ημέρα). Οι περισσότερες ρήξης κύστεως ωχρού σωματίου καταγράφονται μεταξύ της 20ης και της 26ης ημέρας του κύκλου.

Ακολουθεί η κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει κατά βάσιν ψηλάφηση της κοιλιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν βρισκόμαστε ενώπιον μίας οξείας κοιλίας.

Ταυτόχρονα λαμβάνεται δείγμα αίματος, προκειμένου να αξιολογηθούν οι δείκτες φλεγμονής, ο αιματοκρίτης, αλλά και τα επίπεδα β – χοριακής γονιδοτροπίνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται το ενδεχόμενο κύησης.

Η όλη κλινική εκτίμηση της κατάστασης της γυναίκας συμπληρώνεται από τον απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος βασίζεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο της κοιλιακής χώρας, ενώ κατά περίπτωσιν κρίνεται η σκοπιμότητα υποβολής της γυναίκας και σε αξονική τομογραφία. Συχνά, στην περίπτωση ρήξης κύστεως ωχρού σωματίου, εντός της κοιλιακής χώρας εντοπίζεται ποσότητα ελεύθερου αίματος.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου: Αντιμετώπιση

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London