Η συνεχής παραγωγή σπερματοζωαρίων καθιστούν τον άνδρα ικανό να είναι «γόνιμος» θεωρητικά συνεχώς. Αντίθετα, η γυναίκα είναι γόνιμη μόνο συγκεκριμένες μέρες του μήνα, κατά τις λεγόμενες «γόνιμες ημέρες».

Ένας λόγος αυτής της διαφοράς όσον αφορά τη γονιμότητα ίσως είναι η ικανότητα του άνδρα να παράγει συνεχώς σπερματοζωάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του από την εφηβεία και μετά.

Η γυναίκα όμως γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ανώριμων ωαρίων στις ωοθήκες της. Από τα ωάρια αυτά κάποια θα ωριμάσουν και κάποια θα υποστρέψουν.

Έτσι, αν και η γυναίκα ήταν συνεχώς «γόνιμη», τα ωάρια αυτά θα εξαντλούνταν σχετικά γρήγορα και η πιθανότητες γονιμοποίησης κάποιου από αυτά θα μειώνονταν σημαντικά.

Φαίνεται πάλι πως η γυναίκα έχει συγκεκριμένες γόνιμες ημέρες και γιατί σε ότι αφορά την αναπαραγωγή δεν παρέχει μόνο το αρχικό αναπαραγωγικό κύτταρο, δηλαδή το ωάριο, αλλά και όλο το σύστημα μέσα στο οποίο το ωάριο θα γονιμοποιηθεί και το έμβρυο, που θα προκύψει, θα αναπτυχθεί, ώστε να φθάσουμε στον τοκετό του νεογνού. Η συντήρηση αυτού του συστήματος σε συνεχή «επιφυλακή» θα απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Τουναντίον, η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι μια σχετικά «απλή» διαδικασία, η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενέργεια και η μόνη συνδρομή του άνδρα στη γονιμότητα είναι το σπερματοζωάριο, δηλαδή το αναπαραγωγικό κύτταρο.

Κεντρικό γεγονός στον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας, που καθορίζει και τη γονιμότητά της, είναι η ωοθυλακιορρηξία. Σε γυναίκες με σταθερό κύκλο η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα συνήθως στο μέσο του κύκλου περίπου. Έτσι αν μια γυναίκα έχει διάρκεια κύκλου 28 ημέρες, τότε η ωοθυλακιορρηξία συνήθως λαμβάνει χώρα τη 14η ημέρα.

Για να γονιμοποιηθεί το ωάριο, είναι απαραίτητο να συναντήσει ζωντανά σπερματοζωάρια μέσα στη σάλπιγγα.

Το ελεύθερο ωάριο επιβιώνει μέσα στη σάλπιγγα μετά την ωοθυλακιορρηξία για 12 με 24 ώρες. Αντίθετα το σπέρμα επιβιώνει από 3 έως και 7 ημέρες.

Επομένως μπορούμε να πούμε πως οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι +3 ημέρες και -3 ημέρες από το μέσο του κύκλου της.

Άρα μία γυναίκα με διάκρεια κύκλου 28 ημέρες είναι γόνιμη από τη 12η μέχρι τη 17η ημέρα του κύκλου της.

Φυσικά σε γυναίκες με ασταθή κύκλο ο υπολογισμός της ωοθυλακιορρηξίας είναι πιο δύσκολος.

Χρήσιμα στην παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας είναι τα ειδικά test ωοθυλακιορρηξίας, που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα test αυτά λειτουργούν ανιχνεύοντας στα ούρα την ορμόνη LH (Luteinizing hormone – Ωχρινοτρόπος Ορμόνη), της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται απότομα περίπου 24 – 36 ώρες πριν την ωορρηξία. Έτσι ο έλεγχος των πρωινών ούρων για διαδοχικές ημέρες με το test αυτό, μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει η ωοθυλακιορρηξία. Μόλις το test γίνει θετικό τότε το ζευγάρι ξεκινάει να έχει επαφές.

Όμως ο πιο αξιόπιστος τρόπος επιβεβαίωσης της ωοθυλακιορρηξίας είναι η υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας.

Η γυναίκα λοιπόν, έχει συγκεκριμένες γόνιμες ημέρες και η ανίχνευσή τους είναι σημαντική προκειμένου να επιτευχθεί κύηση.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν, πως είστε στις γόνιμες ημέρες σας;

– Πόνοι ωορρηξίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Μέχρι ποια ηλικία μία γυναίκα είναι γόνιμη;

– Έρευνα: Μπορούμε να παρατείνουμε τη γονιμότητα της γυναίκας;

– Το «περιβάλλον» της μήτρας και η εμφύτευση του εμβρύου

– Μπορώ να βρω τις γόνιμες ημέρες μετρώντας τη θερμοκρασία μου;

– Μπορώ να δω τις γόνιμες ημέρες μου με ειδικό test από το φαρμακείο;

– Πώς μπορώ να βρω τις γόνιμες ημέρες μου;

 

Υπολογίστε ΕΔΩ τις γόνιμες ημέρες σας!

 

Δείτε το video, που δημιουργήσαμε για τις γόνιμες ημέρες!

 

 

Δείτε τα videos, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο mytwins.gr