Λίγα λόγια εισαγωγικά…

Ο κόλπος είναι κατ’ ουσίαν ο σωλήνας, ο οποίος συνδέει το αιδοίο με την είσοδο της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή το έξω τραχηλικό στόμιο.

Στον κόλπο διεισδύει το εν στύσει πέος κατά τη σεξουαλική επαφή, εντός αυτού εκσπερματώνει ο άνδρας προκειμένου να επιτευχθεί γονιμοποίηση του ωαρίου και έναρξη κύησης και εξ’ αυτού εξέρχεται το μωρό κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού και ο πλακούντας στο τρίτο στάδιο του τοκετού.

Πώς αλλάζει ο κόλπος κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου;

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ορμόνες, που εκκρίνονται από κέντρα του εγκεφάλου, αλλά και από ορμόνες, που εκκρίνονται από τις ωοθήκες. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τη δομή του ιστού, που καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα και ονομάζεται ενδομήτριο, το πάχος του οποίου αυξάνεται κατά το πρώτο μισό του κύκλου ενώ τμήμα του ιστού αυτού αποπίπτει («ξεκολλάει» από το τοίχωμα της κοιλότητος και «πέφτει»), οπότε εξέρχεται εκ του τραχήλου στον κόλπο, υπό τη μορφή τεμαχίων ιστού αναμεμιγμένων με αίμα, όταν αρχίσει η έμμηνος ρύση.

Οι ορμόνες αυτές όμως και κατά κύριο λόγο τα οιστρογόνα δεν επηρεάζουν μόνο τη δομή του ενδομητρίου, αλλά και τη δομή του ιστού, που καλύπτει εσωτερικά τον κόλπο.

Στα μέσα του κύκλου, δηλαδή κοντά στη 14η ημέρα, αν πρόκειται για ένα «τυπικό» κύκλο 28 ημερών, τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας έχουν φθάσει στη μέγιστη τιμή τους. Τότε, όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2006, έχει παρατηρηθεί, πως ο ιστός, ο οποίος καλύπτει τον κόλπο και ονομάζεται βλεννογόνος, έχει μεγαλύτερο πάχος. Στη φάση αυτή του κύκλου άλλωστε, οι γυναίκες αναφέρουν συχνά, πως ο κόλπος τους είναι και πιο «υγρός».

Ως γνωστόν στα μέσα περίπου του κύκλου είναι και οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Με βάση τις καταγραφείσες αλλαγές στον κολπικό βλεννογόνο τότε, έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως στη συγκεκριμένη φάση του κύκλου ο κόλπος τρόπον τινά «προετοιμάζεται» για τη διείσδυση του πέους και την εντός αυτού εκσπερμάτωση, Θα μπορούσε κάποιος να πει, πως ο κόλπος κοντά στις γόνιμες ημέρες, οπότε και οι πιθανότητες για επίτευξη κύησης είναι μεγαλύτερες, είναι πιο «δεκτικός» για σεξουαλική επαφή.

Πώς ο κόλπος αλλάζει κατά τη σεξουαλική επαφή;

Κατά την ερωτική διέγερση αυξάνεται η ροή του αίματος προς τον κόλπο. Έτσι ο βλεννογόνος του κόλπου καθίσταται οιδηματώδης («πρησμένος»), ενώ αυξάνεται και η λίπανσή του. Οι αλλαγές αυτές έχουν διττό «σκοπό»:

•    Τη διευκόλυνση της διείσδυσης του πέους στον κόλπο δια της καλύτερης λίπανσης του κολπικού βλεννογόνου.

•    Την αύξηση της ερωτικής διέγερσης και του άνδρα, χάρη στην τριβή του πέους στα τοιχώματα του κόλπου, αφού αυτά είναι οιδηματώδη και «αγκαλιάζουν» καλύτερα το πέος. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες εκσπερμάτωσης.

Η εκπλήρωση αμφοτέρων αυτών των «σκοπών», οδηγεί πιο κοντά στον «απώτερο στόχο», που δεν είναι άλλος από την επίτευξη κύησης.

Τα υγρά, δια των οποίων αυξάνεται η κολπική λίπανση κατά την ερωτική διέγερση διαχέονται από τα ίδια τα τοιχώματα του κόλπου.

Τα ερεθίσματα, δια των οποίων επιτυγχάνονται οι αλλαγές στον κόλπο εν όψει ερωτικής επαφής, είναι τόσο ψυχολογικά, όσο και «μηχανικά», όπως η εισαγωγή στον κόλπο του πέους ή η εκτέλεση «προκαταρκτικών», πριν από αυτήν καθαυτήν την ερωτική επαφή.

Ο βαθμός της λίπανσης του κόλπου εν όψη συνουσίας επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες:

•    το επίπεδο των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας: Τα επίπεδα των ορμονών αυτών είναι χαμηλότερα στην αρχή και στο τέλος του κύκλου, οπότε τότε ενδεχομένως και η λίπανση του κόλπου να είναι λιγότερο έντονη. Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, που καταγράφονται στη μέση του κύκλου συμβάλλουν στην αυξημένη λίπανση του κόλπου, αν η γυναίκα έρθει τότε σε επαφή.

•    τα «προκαταρκτικά»: Η παράταση των προκαταρκτικών περιλαμβάνει τόσο «μηχανικά» ερεθίσματα του κόλπου και της κλειτορίδας, αλλά και «εντείνει» και τα ψυχολογικά ερεθίσματα, αφού και η προσμονή αυτής καθαυτής της διείσδυσης καθίσταται συχνά εντονότερη.

•    η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας: Ενίοτε, αν η γυναίκα δεν βρίσκεται στην καλύτερή της ψυχολογική κατάσταση, η λίπανση του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή είναι και αυτή λιγότερη.

•    η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ή άλλων ορμονικών σκευασμάτων ενδέχεται να μειώσει τη λίπανση του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι συσπάσεις του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή…

Κατά τη σεξουαλική επαφή και ιδιαίτερα, αν η γυναίκα φθάσει σε οργασμό, τα μυϊκά τοιχώματα του κόλπου συσπώνται έντονα.

Σε μία μελέτη του 1982, οι επιστήμονες κατέγραψαν την εμφάνιση συντονισμένων και ρυθμικών συσπάσεων τόσο του κόλπου, όσο και του πρωκτού, σε γυναίκες, που πλησίαζαν σε οργασμό. Κάποιες γυναίκες μάλιστα μετά τη σειρά των ρυθμικών κολπικών συσπάσεων συνέχιζαν να έχουν κολπικές συσπάσεις, οι οποίες όμως ήταν λιγότερο ρυθμικές. Κάποιες γυναίκες τέλος δεν εμφάνισαν κολπικές συσπάσεις κατά τον οργασμό.

Πώς η εκσπερμάτωση εντός του κόλπου μεταβάλλει το κολπικό περιβάλλον;

Ο κόλπος διαθέτει μία φυσιολογική άμυνα, χάρη στην οποία μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης σε αυτών φλεγμονών, που σχετίζονται με μικροβιακούς παράγοντες και ονομάζονται κολπίτιδες.

Βασικός παράγων των αμυντικών αυτών μηχανισμών είναι η φυσιολογική κολπική χλωρίδα, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από Γαλακτοβακίλλους. Τα μικρόβια αυτά παράγουν ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, αλλά και γαλακτικό οξύ, το οποίο καθιστά το περιβάλλον του κόλπου ιδιαίτερα όξινο και ως εκ τούτου «αφιλόξενο» για παθογόνους μικροοργανισμούς.

Όμως το όξινο περιβάλλον δεν είναι φιλόξενο ούτε για τα σπερματοζωάρια. Συνεπώς, ένα τέτοιου είδους περιβάλλον δεν ευνοεί τη διέλευση των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο, που είναι και το πρώτο απαραίτητο «βήμα» στην επίτευξη γονιμοποίησης του ωαρίου.

Σε μελέτη του 2006 δύο μηχανισμοί προτάθηκαν, οι οποίο αποσκοπούν στην «υπέρβαση» του όξινου περιβάλλοντος εκ μέρους των σπερματοζωαρίων, είναι οι εξής:

•    το σπέρμα περιέχει εκτός των σπερματοζωαρίων και ουσίες, οι οποίες για σύντομο χρονικό διάστημα, που όμως είναι αρκετό προκειμένου τα σπερματοζωάρια να «αφήσουν πίσω τους» τον κόλπο, καθιστούν το περιβάλλον του κόλπου λιγότερο όξινο και κατά συνέπεια λιγότερο «αφιλόξενο» για τα σπερματοζωάρια.

•    το σπέρμα περιέχει μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων, άρα ναι μεν θα «χαθούν» μερικά εξαιτίας του περιβάλλοντος του κόλπου, αλλά θα παραμείνουν αρκετά, που θα συνεχίσουν το «ταξίδι» τους προς το ωάριο…

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης με υαλουρονικό οξύ!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

•    Farage M, Maibach H. Lifetime changes in the vulva and vagina. Arch Gynecol Obstet. 2006;273(4):195-202.

•    Bohlen JG, Held JP, Sanderson MO, Ahlgren A. The female orgasm: pelvic contractions. Arch Sex Behav. 1982;11(5):367-386.

•    S.S. Suarez, A. A. Pacey, “Sperm transport in the female reproductive tract”, Human Reproduction Update, Volume 12, Issue 1, January/February 2006, Pages 23–37