Τι είναι τα αντισυλληπτικά δισκία;

Πρόκειται για δισκία, τα οποία περιέχουν συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές). Οι ορμόνες αυτές δεν είναι παρά συνθετικά ανάλογα των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες σας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και της εγκυμοσύνης.

Οι πρώτες δοκιμές αντισυλληπτικών δισκίων, που περιείχαν οιστρογόνο και προγεστερινοειδές έλαβαν χώρα το 1959, ενώ η ευρεία χρήση τους ως μέσου αντισύλληψης εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σήμερα υπολογίζεται, πως περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή αντισύλληψης παγκοσμίως.

Πώς δρουν τα αντισυλληπτικά;

Η έναρξη της εγκυμοσύνης προϋποθέτει τη γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο. Συνήθως από μία από της ωοθήκες μίας γυναίκας απελευθερώνεται με την ωοθυλακιορρηξία ένα ωάριο ανά κύκλο. Αν υπάρξει ερωτική επαφή και εντός του κόλπου εκσπερμάτωση κατά τις γόνιμες ημέρες, τότε τα σπερματοζωάρια εισέρχονται στην ενδομητρική κοιλότητα μέσω του τραχήλου της μήτρας και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τις σάλπιγγες, όπου και θα λάβει χώρα η «συνάντησή» τους με το ωάριο.

Τα αντισυλληπτικά με τη δράση τους εμποδίζουν τη γονιμοποίηση σε δύο επίπεδα:

•    Αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία, οπότε δεν υπάρχει ωάριο, για να γονιμοποιηθεί.
•    Καθιστούν τη βλέννη, που εντοπίζεται εντός του αυλού του τραχήλου, «εχθρική» προς τα σπερματοζωάρια εμποδίζοντας τη διέλευσή τους.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντισυλληπτικό;

Το αντισυλληπτικό αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του Pearl τη μέθοδο αυτή αντισύλληψης φαίνεται, πως κυμαίνεται μεταξύ του 0,1 και του 1.

Η αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού σε ό,τι αφορά την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βαθμό συμμόρφωσης. Είναι σημαντικό να θυμάστε να το λαμβάνετε κάθε ημέρα με σχεδόν «θρησκευτική ευλάβεια». Ένα καλό τέχνασμα είναι να το λαμβάνετε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, καλύτερα μόλις ξυπνήσετε ή πριν πάτε για ύπνο. Βέβαια σήμερα ζούμε στην εποχή των smartphones, οπότε θα μπορούσατε να προγραμματίσετε και μια σχετική υπενθύμιση στο κινητό σας.

Πόσα είδη αντισυλληπτικών υπάρχουν;

Διακρίνουμε 3 είδη αντισυλληπτικών δισκίων:

•    Μονοφασικά. Τα δισκία είναι και το πιο συνηθισμένο είδος αντισυλληπτικών. Το κάθε δισκίο στο κουτί περιέχει ακριβώς τον ίδιο συνδυασμό ορμονών. Το κάθε κουτί περιέχει 21 δισκία. Λαμβάνετε ένα δισκίο ημερησίως, ακολουθεί διακοπή για 7 ημέρες και ύστερα αρχίζετε το επόμενο κουτί. Κατά τις 7 ημέρες της διακοπής θα έρθει η έμμηνος ρύση.
•    Διφασικά. Το κάθε κουτί περιέχει δύο ομάδες από δισκία διαφορετικού χρώματος (21 δισκία στο σύνολο). Η κάθε ομάδα περιέχει διαφορετική ποσότητα ορμονών. Λαμβάνετε ένα δισκίο ημερησίως, τηρώντας τη σειρά τοποθέτησης τω δισκίων στο κουτί, ακολουθεί διακοπή για 7 ημέρες και ύστερα αρχίζετε το επόμενο κουτί. Κατά τις 7 ημέρες της διακοπής θα έρθει η έμμηνος ρύση.
•    Τριφασικά. Το κάθε κουτί περιέχει τρεις ομάδες από δισκία διαφορετικού χρώματος (21 δισκία στο σύνολο). Η κάθε ομάδα περιέχει διαφορετική ποσότητα ορμονών. Λαμβάνετε ένα δισκίο ημερησίως, τηρώντας τη σειρά τοποθέτησης τω δισκίων στο κουτί, ακολουθεί διακοπή για 7 ημέρες και ύστερα αρχίζετε το επόμενο κουτί. Κατά τις 7 ημέρες της διακοπής θα έρθει η έμμηνος ρύση.

Εδώ να σημειώσουμε, πως υπάρχουν και συσκευασίες αντισυλληπτικών δισκίων, που περιέχουν αντί για 21 δισκία, 28 δισκία. Στις συσκευασίες αυτές τα 21 δισκία περιέχουν δραστική ουσία, ενώ τα 7 δισκία δεν έχουν αντισυλληπτική δράση (placebo) και σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν μικρή ποσότητα σιδήρου. Η λήψη τους είναι καθημερινή, χωρίς τη διακοπή των 7 ημερών, που συνιστάται, όταν χορηγείται συσκευασία με 21 δισκία. Η έμμηνος ρύση έρχεται όσο λαμβάνετε τα δισκία placebo. Οι συσκευασίες των 28 ημερών επινοήθηκαν για τη διευκόλυνση της γυναίκας, που μπορεί να μη θυμάται πότε να αρχίσει την καινούργια συσκευασία.

Πότε ξεκινάμε να παίρνουμε τα αντισυλληπτικά;

Ιδανικά η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων αρχίζει την πρώτη ημέρα του κύκλου (ως πρώτη ημέρα λογίζεται η πρώτη ημέρα, που θα δείτε το αίμα). Στην περίπτωση αυτή, είστε «προστατευμένες» από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ήδη από την πρώτη ημέρα λήψης των δισκίων.

Εντούτοις, αν η έναρξη της λήψης των αντισυλληπτικών λάβει χώρα μέσα στις πρώτες 5 ημέρες του κύκλου, πάλι παρέχεται προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα της λήψης. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες, που έχουν πολύ βραχύ κύκλο (η περίοδος έρχεται κάθε 23 ημέρες). Αν ο κύκλος σας είναι βραχύς, η αντισυλληπτική δράση του δισκίου αρχίζει 7 ημέρες μετά από την έναρξη λήψης του. Για το διάστημα αυτό καλόν είναι να χρησιμοποιείτε εναλλακτικό μέσο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό).

Αν αρχίστε να λαμβάνετε το αντισυλληπτικό οποιαδήποτε άλλη ημέρα του κύκλου, τότε ουσιαστική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ξεκινάει να υφίσταται μόνο μετά από 7 συνεχείς ημέρες λήψης. Για τις ημέρες αυτές συνιστάται η χρήση άλλου μέσου αντισύλληψης.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Διαβάστε ακόμα:

– Αντισυλληπτικά: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και ποια τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειές τους;

– Τι γίνεται αν ξεχάσω να πάρω το αντισυλληπτικό;

– Προκαλούν τα αντισυλληπτικά καρκίνο του μαστού;

– Προκαλούν τα αντισυλληπτικά καρκίνο;

– H χρήση αντισυλληπτικού και ερωτική επιθυμία

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας