Τα αντισυλληπτικά δισκία είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης, αρκεί η λήψη τους να γίνεται σύμφωνα με το ενδεδειγμένο πρόγραμμα.

Η μη συμμόρφωση με το πρόγραμμα λήψης των δισκίων είναι και ο βασικός λόγος «αποτυχίας» της μεθόδου αντισύλληψης αυτής, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται οι πιθανότητες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από λανθασμένη χρήση αντισυλληπτικών;

Οι πιθανότητες για έναρξη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξαρτώνται από τους εξής παράγοντες:

•    Σε ποια φάση του κύκλου ήσασταν, όταν ξεχάσατε να πάρετε το χάπι;
•    Πόσα χάπια ξεχάσατε να πάρετε;
•    Είχατε ερωτική επαφή χωρίς χρήση εναλλακτικής μεθόδου αντισύλληψης;

Μία μικρή διευκρίνιση….

Χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό, η συσκευασία του οποίου περιλαμβάνει 28 δισκία (21 «ορμονικά ενεργά» και 7 «μη ενεργά – placebo»); Για λόγους συντομίας, όταν στο παρόν κείμενο χρησιμοποιούμε τον όρο «χάπι», αναφερόμαστε στα «ορμονικά ενεργά» χάπια.

Τι συμβαίνει, αν ξέχασα να πάρω ένα χάπι;

Αν ξεχάσατε να πάρετε ένα χάπι και παρήλθαν 24 έως 48 ώρες:

•    Πάρτε το χάπι, που ξεχάσατε αμέσως, μόλις συνειδητοποιήσετε το λάθος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει, πως θα πάρετε δύο χάπια σε μία ημέρα.
•    Συνεχίστε να λαμβάνετε τα υπόλοιπα χάπια της συσκευασίας σύμφωνα με το πρόγραμμα.
•    Κατά πάσαν πιθανότητα παραμένετε προστατευμένη απέναντι στο ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
•    Κάνετε την επταήμερη διακοπή από τη λήψη χαπιών κανονικά (αν πρόκειται για συσκευασία 28 χαπιών, τότε λάβετε κανονικά τα placebos)

Τι γίνεται αν ξέχασα να πάρω δύο ή περισσότερα διαδοχικά χάπια;

Αν ξεχάσατε να πάρετε το χάπι για περισσότερες από 48 ώρες:

•    Πάρτε το τελευταίο χάπι, που ξεχάσατε, αμέσως μόλις συνειδητοποιήσετε το λάθος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει, πως θα πάρετε δύο χάπια σε μία ημέρα.
•    Πετάξτε τα χάπια, που προηγούνται του τελευταίου.
•    Συνεχίστε να λαμβάνετε τα υπόλοιπα χάπια της συσκευασίας κανονικά.
•    Χρησιμοποιείστε εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης για τις επόμενες 7 ημέρες.
•    Αν είχατε επαφή χωρίς προφύλαξη, ίσως να χρειαστεί να καταφύγετε σε μία από τις μεθόδους επείγουσας αντισύλληψης.
•    Αν είχατε επαφή χωρίς προφύλαξη, καλό θα ήταν να κάνετε ένα test κύησης μετά από 20 ημέρες.

Αν ξέχασα να πάρω δύο ή περισσότερα διαδοχικά χάπια, πότε ξεκινάω την επόμενη συσκευασία;

Αν «περισσεύουν» 7 ή περισσότερα χάπια («ενεργά» χάπια, αν πρόκειται για συσκευασία 28 δισκίων) τότε:

•    Τελειώστε κανονικά τη συσκευασία (μαζί με τα placebos, αν πρόκειται για συσκευασία 28 δισκίων)
•    Κάντε το διάλειμμα 7 ημερών χωρίς χάπια (αν πρόκειται για συσκευασία 21 δισκίων)

Αν «περισσεύουν» λιγότερα από 7 χάπια σε συσκευασία των 21 δισκίων, τότε πάρτε κανονικά τα χάπια αυτά και ξεκινήστε την επόμενη συσκευασία αμέσως (χωρίς το διάλειμμα των 7 ημερών).

Αν «περισσεύουν» λιγότερα από 7 «ενεργά» χάπια σε συσκευασία των 28 δισκίων, τότε πετάξτε τα placebos και ξεκινήστε αμέσως την επόμενη συσκευασία.

Τι πρέπει να κάνω, αν χρησιμοποιώ συσκευασία των 28 δισκίων και ξεχάσω να πάρω ένα ή περισσότερα placebos;

•    Πάρτε το επόμενο placebo τη συνήθη ώρα.
•    Πετάξτε τα placebos, που ξεχάσατε να πάρετε.
•    Είναι απίθανο να μειωθεί η αντισυλληπτική δράση των δισκίων

Τι πρέπει να κάνω, αν καθυστερήσω να ξεκινήσω την επόμενη συσκευασία;

Ας υποθέσουμε, πως η ημέρα, που θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσετε την επόμενη συσκευασία είναι η «πρώτη» ημέρα.

•    Αν ξεκινήσετε την επόμενη συσκευασία μέχρι και την πέμπτη ημέρα, τότε πιθανότατα είστε «προστατευμένη» απέναντι σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και η αντισυλληπτική δράση ξεκινά αμέσως μόλις ξεκινήσετε την επόμενη συσκευασία. Αν όμως ο κύκλος σας έχει διάρκεια 23 ημέρες ή λιγότερες (η περίοδος έρχεται κάθε 23 ή λιγότερες ημέρες), τότε η αντισυλληπτική δράση δεν ξεκινά αμέσως μόλις ξεκινήσετε την επόμενη συσκευασία. και θα πρέπει να λάβετε εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης για 7 ημέρες. Επίσης η καθυστέρηση στην έναρξη της επόμενης συσκευασίας, ίσως να σας άφησε «εκτεθειμένη» στο ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εκγυμοσύνης. Αν στο διάστημα, που ήσασταν «μη προστατευμένη», είχατε ερωτική επαφή, τότε ίσως να χρειαστεί να καταφύγετε σε μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης και καλό θα ήταν να κάνετε ένα test κύησης μετά από 20 ημέρες.

•    Αν ξεκινήσετε την επόμενη συσκευασία μετά από την πέμπτη ημέρα, τότε υφίσταται η πιθανότητα το χάπι να μην σας παρείχε προστασία απέναντι σε μια ανεπιθύμητη κύηση. Αν στο διάστημα, που ήσασταν «μη προστατευμένη», είχατε ερωτική επαφή, τότε ίσως να χρειαστεί να καταφύγετε σε μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης και καλό θα ήταν να κάνετε ένα test κύησης μετά από 20 ημέρες. Επίσης η αντισυλληπτική δράση της νέας συσκευασίας δεν ξεκινά αμέσως. Για το λόγο αυτό για τις επόμενες 7 ημέρες συνιστάται να λάβετε εναλλακτικά μέτρα αντισύλληψης.

Τι γίνεται αν κάνω διάρροια ή εμετό;

Τότε είναι πιθανό το αντισυλληπτικό δισκίο να μην είναι αποτελεσματικό. Ανάλογα με το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα αυτά και από τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκετε, ίσως να πρέπει να θεωρηθεί, πως «ξεχάσατε» να πάρετε κάποιο ή κάποια χάπια και να χρειαστεί να προχωρήστε αναλόγως.

…..αντί επιλόγου

Εδώ πρέπει να τονίσουμε, πως οι οδηγίες, που εξετέθησαν εδώ είναι γενικές και σε καμία περίπτωση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Για το λόγο αυτό, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν πήρατε σωστά την αγωγή σας, συνιστάται να επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας, και θα μπορέσει να σας συμβουλέψει σχετικώς.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας