Πριν φτάσουμε να ρωτάμε ΠΟΣΗ σοκολάτα μπορεί μια γυναίκα να φάει στην εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να δούμε ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να φάει σοκολάτα στην εγκυμοσύνη…..

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωής σας, κατά την οποία δοκιμάζονται τόσο οι σωματικές, όσο και οι ψυχικές σας αντοχές. Από την άλλη η κατανάλωση σοκολάτας είναι μια απόλαυση, που ακόμα και όταν δεν είστε σε κύηση, συχνά συνδέεται με ενοχές. Αυτή καθαυτή η κύηση πάντως δεν αποτελεί αντένδειξη στην κατανάλωση σοκολάτας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, πως επιτρέπεται να χάνετε το μέτρο!

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση σοκολάτας;

Οι παράγοντες αυτοί είναι βασικά δύο:

•    Η περιεχόμενη στη σοκολάτα καφεΐνη
•    Η θερμιδική αξία της σοκολάτας

Μα καφεΐνη δεν περιέχει μόνον ο καφές;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία, η οποία εντοπίζεται όχι μόνον στον καφέ, αλλά και στο τσάι και στη σοκολάτα, καθώς και σε διάφορα αναψυκτικά. Φυσικά η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη είναι κατά κανόνα υψηλότερη από την αντίστοιχη περιεκτικότητα, που καταγράφεται στα άλλα σκευάσματα.

Εντούτοις, η ουσία αυτή περνά από τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο.

Γενικά η λήψη καφεΐνης μέσω των σκευασμάτων, στα οποία αυτή εντοπίζεται δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Όμως έχουν τεθεί κάποια όρια ασφαλείας.

Τόσο η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (National Health Service – NHS) της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) συστήνουν η ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης κατά την κύηση να μην υπερβαίνει τα 200 χιλιοστόγραμμα.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους τι σημαίνουν 200 mg καφεΐνης ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως:

•    Ένα φλυτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης
•    50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 50 mg καφεΐνης
•    50 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 25 mg καφεΐνης
•    Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη

Επομένως, εσείς, που είστε λάτρεις τόσο του καφέ, όσο και της σοκολάτας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε την ποσότητα καφεΐνης, που λαμβάνετε από το αγαπημένο σας ρόφημα και από το αγαπημένο σας γλύκισμα.

Η σοκολάτα παχαίνει;

Είναι γνωστό, πως τα γλυκίσματα σοκολάτας έχουν υψηλή θερμιδική αξία.

Προφανώς, η υπέρμετρη κατανάλωση τέτοιων γλυκισμάτων είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Η υπερβολική πρόσληψη βάρους ενδέχεται να μετατρέψει μια κατάσταση υγείας, όπως είναι η κύηση, σε μία κατάσταση παθολογίας, αφού συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών, όπως είναι ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και η προεκλαμψία, ενώ αυξάνει και την πιθανότητα προσφυγής στην καισαρική τομή.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας κατά την κύηση;

Μία μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η μετριασμένη κατανάλωση σοκολάτας στην εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει, πως πρέπει να τρέξετε όλες να βρείτε σοκολάτα, αφού οι ίδιοι οι συντάκτες της έρευνας παραδέχονται, πως τα συμπεράσματά τους χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η σύνδεση άλλωστε της κατανάλωσης σοκολάτας στην κύηση με την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης προεκλαμψίας δεν είναι καθολικά αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ευεργετική επίδραση, που η κατανάλωση σοκολάτας έχει στην ψυχολογία της γυναίκας, η οποία ούτως ή άλλως δοκιμάζεται κατά την κύηση.

Υπάρχουν γυναίκες, που δεν πρέπει να καταναλώσουν σοκολάτα κατά την κύηση;

Η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη περίσκεψη και μόνο μετά από ενδελεχή συζήτηση με το θεράποντα ιατρό αν:

•    Είστε παχύσαρκη
•    Έχετε εμφανίσει διαβήτη κύησης
•    Έχετε καούρες (η κατανάλωση σοκολάτας συχνά επιτείνει το σύμπτωμα αυτό)

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα της εγκυμοσύνης, σας απασχολεί!
 

Δείτε το video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιοι στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας