Πώς επηρεάζεται η διάθεση για σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωής γεμάτη προσμονή και ελπίδα, αλλά οι ραγδαίες σωματικές αλλαγές, οι ορμόνες της κύησης και φυσικά οι διάφορες ανησυχίες για την πρόοδο της κύησης και για τη διαδικασία του τοκετού επηρεάζουν την επιθυμία της γυναίκας για σεξουαλική επαφή.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης επιτρέπεται;

Η σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη, αν δεν υφίστανται παράγοντες, που προδιαθέτουν για πρόωρο τοκετό ή επιπωματικός πλακούντας, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά – θα τολμούσε να πει κανείς – συστήνεται, αν φυσικά υπάρχει και η διάθεση. Η σεξουαλική επαφή καλλιεργεί το αίσθημα συντροφικότητας μέσα στο ζευγάρι, ενώ η απόλαυση, που προσφέρει μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της ένταση, που είναι φυσικό να υφίσταται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη να προκαλέσει αποβολή;

Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να καταδεικνύουν, πως η σεξουαλική επαφή αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής. Εντούτοις, αν εκ του ιστορικού σας προκύπτει αποβολή σε προηγούμενη κύηση, τότε δεν αποκλείεται ο ιατρός σας να σας συστήσει αποχή, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων κύησης.

Γιατί αιμορραγεί μια έγκυος μετά από τη σεξουαλική επαφή;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η παροχή αίματος στην περιοχή του κόλπου και του τραχήλου αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Έτσι στην περιοχή αυτή υπάρχει πλήθος μικρών αγγείων, τα οποία έχουν την τάση να διαρρηγνύονται, όταν τους ασκηθεί πίεση κατά τη σεξουαλική επαφή. Συνεπώς, δεν είναι σπάνιο μετά από την επαφή να παρατηρηθεί κολπική αιμόρροια, της οποίας η ποσότητα μπορεί να είναι μικρή ή μεγαλύτερη. Οι πιθανότητες εμφάνισης της κολπικής αιμόρροιας είναι δε αυξημένες, αν η επαφή ήταν «εντονότερη» του συνηθισμένου.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω, αν διαπιστώσω κολπική αιμόρροια μετά από επαφή;

Γενικά αν η κολπική αιμόρροια συνδυάζεται με κοιλιακό άλγος ή η ποσότητα του αίματος είναι σχετικά μεγάλη και το χρώμα του έχει «ζωηρό» κόκκινο χρώμα, όπως το αίμα, που ρέει από ένα κόψιμο, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Αν αντίθετα δεν υφίσταται κοιλιακό άλγος, η ποσότητα του αίματος δεν ξεπερνά τις λίγες σταγόνες και το χρώμα του είναι ροζ ή καφέ, τότε μάλλον μπορείτε να αισθάνεστε πιο ήρεμη.

Πώς μπορώ να περιορίσω τις πιθανότητες να εμφανιστεί κολπική αιμόρροια μετά από σεξουαλική επαφή;

Η πιο «ευθεία» απάντηση, που θα μπορούσε να δοθεί στο ερώτημα αυτό, είναι να συγκρατείτε λίγο το πάθος σας και να αποφεύγετε την «υπερβολική» ένταση κατά την επαφή – όσο αυτό είναι εφικτό.

Επίσης – εξυπακούεται – πως η χρήση «βοηθημάτων» καλόν είναι να αποφεύγεται.

Τέλος θα μπορούσατε να δοκιμάσετε στάσεις, οι οποίες τρόπον τινά «περιορίζουν» τη διείσδυση.

Φυσικά κανένας από τους τρόπους αυτούς δεν σας εξασφαλίζουν, πως δεν θα εντοπίσετε κολπική αιμόρροια μετά από τον τοκετό, απλά μειώνουν τις πιθανότητες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Πότε να καλέσω τον ιατρό μου, αν μετά από την επαφή εντοπίσω κολπική αιμόρροια;

Η απάντηση είναι σαφής: ΠΑΝΤΑ.

Ο θεράπων ιατρός πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και εν τη απουσία κοιλιακού άλγους ή ακόμα και αν η ποσότητα του αίματος είναι εξαιρετικά μικρή ή το χρώμα του δεν υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας