Η 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 35 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 38η εβδομάδα της κύησης!

Βρίσκεστε πλέον σε φάση έντονης αναμονής και αδημονίας! Πολλές από εσάς ίσως να έχετε ήδη αρχίσει να «σβήνετε» σιγά – σιγά από το ημερολόγιο τις ημέρες μέχρι το μεγάλο ραντεβού.

Φυσικά το πότε θα έρθει το μωράκι σας δεν το γνωρίζουμε ακριβώς, εκτός αν υπάρχει, για ιατρικούς λόγους προκαθορισμένη ημερομηνία τοκετού. Η λεγόμενη «Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού», η οποία έχει υπολογιστεί με βάση την Τελευταία Έμμηνο Ρύση, δεν είναι παρά αυτό, που φανερώνει το όνομά της: ΠΙΘΑΝΗ. Ο τοκετός ενδέχεται να επέλθει πιο πριν ή πιο μετά από το ορόσημο αυτό.

Συχνά αυτή η αβεβαιότητα της ημερομηνίας δοκιμάζει την ψυχολογία σας. Υπομονή! Θα έρθει το μωράκι σας και θα το πάρετε στην αγκαλιά σας! Ίσως, αν ασχοληθείτε με το δωμάτιο του μωρού και με τα ρούχα του, να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτήν την σκέψη. Πάντα θα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, που μπορείτε να βελτιώσετε!

Το σώμα σας προετοιμάζεται και αυτό για την ημέρα του τοκετού. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές ενδέχεται να τις παρατηρήσετε και μόνη σας. Έτσι η κάθοδος του νεογνού στην λεκάνη, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε κάποιο βαθμό οι καούρες, αλλά και να διευκολυνθεί η αναπνοή σας.

Κάποιες όμως άλλες αλλαγές δεν είναι απόλυτα αισθητές, έτσι είναι πιθανό οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις – γνωστές και ως συσπάσεις Braxton – Hicks – να έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν» τον τράχηλο για τον τοκετό. Έτσι, ενδέχεται το μήκος του τραχήλου να έχει μειωθεί, αλλά και αυτός να έχει αρχίσει να «ανοίγει», να έχει δηλαδή αρχίσει η λεγόμενη διαστολή του.

Δεν είναι σπάνιο και οι μαστοί σας να έχουν αρχίσει να «προετοιμάζονται» για το θηλασμό. Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής, ίσως να παρατηρήσετε την εκροή ενός υποκίτρινου υγρού από τους μαστούς σας. Το υγρό αυτό δεν είναι παρά το πρωτόγαλα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα και πρωτεΐνες, και πτωχό σε λιπαρά, άρα και πιο εύπεπτο για το νεογνό. Αν δεν έχετε παρατηρήσει την εκροή πρωτογάλακτος, μην ανησυχείτε! Οι μαστοί σας ήδη παράγουν το πολύτιμο πρωτόγαλα και μετά τον τοκετό, θα μπορείτε να το δώσετε στο μωράκι σας με το θηλασμό….

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει τέλος να γίνει για τα οιδήματα, τα οποία είναι αρκετά εμφανή στο στάδιο αυτό της κύησης, αλλά και στο τρίτο τρίμηνο γενικότερα. Τα οιδήματα αυτά εντοπίζονται συνήθως στα άκρα – κατά κύριο λόγο στα κάτω άκρα – και ως ένα βαθμό η ύπαρξή τους δεν συνδέεται με κάποια παθολογία.

Εντούτοις, αν παρατηρήσετε, πως αυτά επιδεινώνονται απότομα ή πλέον εντοπίζονται και στο πρόσωπό σας, αν συνδυάζονται με διαταραχές στην όραση και κεφαλαλγία, τότε συνιστάται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό, διότι ενδέχεται να βρίσκεστε ενώπιον μιας σοβαρής επιπλοκής της κύησης: την προεκλαμψία.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας