Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον οργασμό…
Ως οργασμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.
Είναι αυτός ο ορισμός του οργασμού πλήρης;
Σε καμία περίπτωση!
Ορισμός για τον οργασμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί και το βασικό πρόβλημα είναι, πως αλλιώς τον ορίζουν οι ασχολούμενοι με τις «βιολογικές» επιστήμες, όπως είναι εν μέρει και η ιατρική και αλλιώς οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγονται και ιατροί…
Επικεντρωνόμενοι στα «βιολογικά χαρακτηριστικά» του γυναικείου οργασμού, σε γενικές γραμμές αναφερόμαστε στις ακούσιες και ρυθμικές συσπάσεις του κόλπου και ενίοτε του πρωκτού, οι οποίες κατά μέσον όρο έρχονται ανά λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Η δε συνολική διάρκεια του γυναικείου οργασμού κυμαίνεται συνήθως μεταξύ των 20 και των 35 δευτερολέπτων (Meston και συνεργάτες, 2004).
Όλες οι γυναίκες έχουν οργασμό;
Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε, πως δεν έχουν όλες οι γυναίκες οργασμό.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το σχετικό βιβλίο της Elisabeth Lloyd, το οποίο δεν είναι καθολικά αποδεκτό στα συμπεράσματά του, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στατιστικές, που έχουν συλλεγεί εκεί.
Συγκεκριμένα και για να μιλήσουμε με αριθμούς: το 50% των γυναικών περίπου έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Υπάρχει ένα 20% των γυναικών, έχουν οργασμό σπανίως ή και καθόλου, ενώ ένα 5% των γυναικών δεν είχαν ποτέ οργασμό.
Οι αριθμοί είναι πάντα χρήσιμοι και όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στις στατιστικές.
Υπάρχει σεξουαλική ικανοποίηση χωρίς οργασμό;
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας επικεντρώνουν την προσοχή τους, όπως είναι και το αναμενόμενο στην αλληλεπίδραση μεταξύ του οργασμού και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.
Έτσι θα αναφερθούν στο αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης, το οποίο ακολουθεί τον οργασμό καθώς και στη σύνδεσή του με την έκφραση σεξουαλικής ικανοποίησης. Ο οργασμός είναι εξάλλου στο κοινό υποσυνείδητο συνυφασμένος σε σημαντικό βαθμό με τη σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας κατά κύριο λόγο.
Στο παρελθόν διατυπώθηκε η άποψη, πως γυναίκες είναι δυνατόν να νιώσουν σεξουαλική ικανοποίηση και ελλείψει οργασμού (Blackledge, 2004). Πάντως η άποψη αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι καθολικά αποδεκτή.
Όπως αναφέρεται και σε φιλανδική μελέτη, η οποία εκτυλίχθηκε σε 5 φάσεις μεταξύ των ετών 1971 και 2015, ενώ ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από το ιστορικό χιλιάδων γυναικών, αν μία γυναίκα δεν έφθασε σε οργασμό στην τελευταία ερωτική της επαφή, οι πιθανότητες να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη εμπειρία ως μη ευχάριστη ανέρχονταν στο 38%. Αν αντίθετα η γυναίκα είχε οργασμό στην τελευταία της ερωτική επαφή, οι πιθανότητες να τη χαρακτηρίσει μη ευχάριστη ήταν ελάχιστες (Kontula & Miettinen, 2016).
Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία HIFEM;
Ο όρος «HIFEM» είναι ένα αρκτικόλεξο (ακρωνύμιο), το οποίο δημιουργείται από τις λέξεις High – Intensity Focused ElectroMagnentic Technology, ή σε ελληνική απόδοση: Τεχνολογία Εστιασμένης Υψηλής Έντασης Ηλεκτρομαγνητικής Ενέργειας. Δια της τεχνολογίας αυτής επιτυγχάνεται ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρικών ομάδων και κατ’ επέκτασιν των μυών, τις οποίες οι συγκεκριμένες νευρικές ομάδες νευρώνουν, προκειμένου να επιτευχθεί ενδυνάμωσή τους.
Ισχυροί ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί εκπέμπονται από τις κεφαλές της συσκευής HIFEM. Οι κεφαλές της συσκευής HIFEM εφάπτονται επί της περιοχής του σώματος, που μας ενδιαφέρει (βλ. εικόνα) και δια των μαγνητικών πεδίων, που αυτές παράγουν «εξάπτονται» τα υποκείμενα νεύρα. Τα συγκεκριμένα νεύρα παράγουν με τη σειρά τους ηλεκτρικές ώσεις, δια των οποίων ενεργοποιούνται οι μύες, που τα νεύρα αυτά νευρώνουν. Έτσι προκαλούνται ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, ήτοι συσπάσεις ανεξάρτητες από την εγκεφαλική λειτουργία.
Οι συσπάσεις, που επιτυγχάνονται δια της ενεργοποίησης των μυών μέσω της τεχνολογίας HIFEM υπερβαίνουν σε ισχύ τη Μέγιστη Εκούσια Σύσπαση. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για «υπερμέγιστη» μυϊκή ενεργοποίηση (supramaximal muscular stimulation). Αυτού του είδους η ενεργοποίηση των μυών οδηγεί σε μυϊκή υπερτροφία (Duncan, 2021; Qige και συνεργάτες, 2022; DiBernardo και συνεργάτες, 2023; Sant’Ana και συνεργάτες, 2023), η οποία έχει επιβεβαιωθεί και μέσω της μαγνητικής τομογραφίας (Palm, 2021).
Με τον όρο μυϊκή υπερτροφία αναφερόμαστε στην αύξηση της συνολικής μάζας, αλλά και της διαμέτρου ενός μυός. Κατά κανόνα η μυϊκή υπερτροφία σχετίζεται με αύξηση της μυϊκής δύναμης (Reggiani & Schiaffino, 2020).
Η εφαρμογή της θεραπείας HIFEM επί του πυελικού εδάφους, έχει αποδειχθεί, πως οδηγεί σε σαφή μείωση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων (Samuels και συνεργάτες, 2019; Ptaszkowski και συνεργάτες, 2020; Lukanović και συνεργάτες 2021; Tosun και συνεργάτες, 2024; Long και συνεργάτες, 2024; Elgayar, 2024). Μάλιστα, η θεραπεία HIFEM είναι πιο αποτελεσματική από την απλή ηλεκτρική διέγερση των μυών του πυελικού εδάφους (Silantyeva και συνεργάτες, 2020). Εξάλλου, η θεραπεία αυτή φαίνεται, πως είναι αποτελεσματική και όσον αφορά την ακράτεια ούρων, που εκδηλώνεται μετά την εγκυμοσύνη (Silantyeva και συνεργάτες, 2020).
Πώς η ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία HIFEM μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να βελτιώσει τη σεξουαλική της ζωή και να φθάσει σε οργασμό;
Καταρχάς, αυτή καθαυτή η ακράτεια ούρων είναι ένας εκ των παραγόντων, που αποτελεί ανάχωμα στην επίτευξη σεξουαλικής ικανοποίησης και οργασμού. Με δεδομένη την παρατήρηση αυτή, διάφοροι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν, αν η εφαρμογή της τεχνολογίας HIFEM πλέον της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων, οδηγεί και σε βελτίωση αφενός της σεξουαλικής ζωής, αφετέρου της ικανότητας επίτευξης οργασμού, ειδικά όσον αφορά γυναίκες, που αναφέρουν ακράτεια ούρων.
Σε σχετική μελέτη συμμετείχαν 75 γυναίκες με ακράτεια ούρων και μέση ηλικία τα 55 έτη περίπου, οι οποίες υπεβλήθησαν σε 6 θεραπείες HIFEM στο περίνεο. Το 81% των συμμετεχουσών ανέφεραν σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων ακράτειας και πολύ καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας της ούρησης. Ένα «παράπλευρο» όφελος της θεραπείας HIFEM ήταν και η ξεκάθαρη βελτίωση της ερωτικής διάθεσης, αλλά και της ικανότητας των γυναικών να φθάσουν σε οργασμό (Samuels και συνεργάτες, 2019).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ζευγάρια με τη γυναίκα να αναφέρει ακράτεια ούρων. Η κάθε γυναίκα υπεβλήθη σε ηλεκτρομαγνητική θεραπεία στο περίνεο. Οι συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας παρατήρησαν, πως εκτός από την άμβλυνση των συμπτωμάτων ακράτειας, οι γυναίκες περιέγραφαν και βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σεξουαλικής λειτουργίας, όσον αφορά τη γυναίκα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα. Αναμενόμενο όμως δεν ήταν το ότι και οι σύντροφοι των γυναικών ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή (Lim και συνεργάτες, 2018)!
Φαίνεται, ότι η βελτίωση της ερωτικής διάθεσης της γυναίκας, που έχει ακράτεια, μετά από τη θεραπεία HIFEM, αλλά και η μεγαλύτερη ευχέρειά της να φθάσει σε οργασμό οφείλεται εν μέρει και στην καλύτερη λίπανση του κόλπου ένεκα ακριβώς της συγκεκριμένης θεραπείας (Evans και συνεργάτες, 2023). Η ελλιπής λίπανση του κόλπου – αυτό που κοινώς ονομάζουμε «κολπική ξηρότητα» – είναι μεν ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και μετά τον τοκετό ή σε καπνίστριες, αλλά κάθε γυναίκα ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρος λόγος. Η κολπική ξηρότητα είναι ανασταλτικός παράγων της σεξουαλικής ζωής αφού εξαιτίας αυτής η διείσδυση στον κόλπο καθίσταται ιδιαίτερα επώδυνη (το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δυσπαρευνία).
Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής ανέφεραν και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες υπεβλήθησαν σε θεραπεία με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια HIFEM όχι λόγω ακράτειας, αλλά λόγω ακριβώς σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μετά το πέρας της εν λόγω θεραπείας οι γυναίκες αυτές ανέφεραν βελτίωση της ερωτικής διάθεσης, μείωση του όποιου πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και βελτίωση της λίπανσης του κόλπου. Οι επιστήμονες, που συνέταξαν τη σχετική μελέτη διατύπωσαν την άποψη, ότι η ενδυνάμωση των μυών του περινέου, χάρη στην ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, συνδέεται και με βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον κόλπο, ενώ η καλύτερη ροή του αίματος στην περιοχή είναι και ο παράγων, που ενισχύει τη λίπανσή του (Elgayar και συνεργάτες, 2024).
Η ευεργετική επίδραση της θεραπείας HIFEM στο περίνεο δεν έχει καταγραφεί όμως μόνον μεταξύ των γυναικών με ακράτεια, ή αυτών, που ήδη έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, αλλά και μεταξύ νεότερων γυναικών, οι οποίες χάρη στη συγκεκριμένη θεραπεία είδαν και αυτές να βελτιώνεται η ερωτική τους διάθεση, η λίπανση του κόλπου και η ικανότητά τους να φθάσουν σε οργασμό (Hlavinka και συνεργάτες, 2018).
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που σας απασχολεί!
Δείτε στο παρακάτω video, πώς να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τη σεξουαλική σας ζωή συνδυάζοντας τη θεραπεία HIFEM με τους υπερήχους HIFU και την υπνοθεραπεία!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Blackledge C. The story of V: A natural history of female sexuality. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press; 2004.
DiBernardo B, Chilukuri S, McCoy JD, Katz B, Goldberg DJ. High-Intensity Focused Electromagnetic Field With Synchronized Radiofrequency Achieves Superior Gluteal Muscle Contouring Than High-Intensity Focused Electromagnetic Field Procedure Alone. Aesthet Surg J Open Forum. 2023 Jan 10;5:ojac087. doi: 10.1093/asjof/ojac087. PMID: 36654971; PMCID: PMC9837370.
Duncan DI. Combination treatment for buttock and abdominal remodeling and skin improvement using HIFEM procedure and simultaneous delivery of radiofrequency and targeted pressure energy. J Cosmet Dermatol. 2021 Dec;20(12):3893-3898. doi: 10.1111/jocd.14554. Epub 2021 Oct 22. PMID: 34679227; PMCID: PMC9298235.
Elgayar SL. Combined effects of high-intensity focused electromagnetic therapy and pelvic floor exercises on pelvic floor muscles and sexual function in postmenopausal women. Obstet Gynecol Sci. 2024 Nov;67(6):574-585. doi: 10.5468/ogs.24103. Epub 2024 Nov 5. PMID: 39500313; PMCID: PMC11581814.
Elgayar SL. Combined effects of high-intensity focused electromagnetic therapy and pelvic floor exercises on pelvic floor muscles and sexual function in postmenopausal women. Obstet Gynecol Sci. 2024 Nov;67(6):574-585. doi: 10.5468/ogs.24103. Epub 2024 Nov 5. PMID: 39500313; PMCID: PMC11581814.
Evans KL, Berenholz J, Samuels JB, Pezzella A, DeLucia CA (2023) Prospective Multi-Center Study on Long-term Effectiveness Procedure for Treatment for Urinary Incontinence and Female Sexual Dysfunction of HIFEM for procedure for Treatment for Urinary Incontinence and Female Sexual Dysfunction. J Women’s Health Care. 12(2):625
Hlavinka TC, Turcan P, Bader A (2019) The Use of HIFEM Technology in the Treatment of Pelvic Floor Muscles as a Cause of Female Sexual Dysfunction: A Multi-Center Pilot Study. J Women’s Health Care 8: 455. doi:10.4172/2167-0420.1000455
Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016 Oct 25;6:31624. doi: 10.3402/snp.v6.31624. PMID: 27799078; PMCID: PMC5087699.
Lim R, Liong ML, Lau YK, Leong WS, Khan NAK, Yuen KH. Effect of Pulsed Magnetic Stimulation on Sexual Function in Couples With Female Stress Urinary Incontinence Partners. J Sex Marital Ther. 2018 Apr 3;44(3):260-268. doi: 10.1080/0092623X.2017.1348417. Epub 2017 Aug 4. PMID: 28661785.
Lloyd, E. A. (2005). The case of the female orgasm: Bias in the science of evolution. Harvard University Press.
Long CY, Lin KL, Yeh JL, Feng CW, Loo ZX. Effect of High-Intensity Focused Electromagnetic Technology in the Treatment of Female Stress Urinary Incontinence. Biomedicines. 2024 Dec 18;12(12):2883. doi: 10.3390/biomedicines12122883. PMID: 39767789; PMCID: PMC11673164.
Lukanović D, Kunič T, Batkoska M, Matjašič M, Barbič M. Effectiveness of Magnetic Stimulation in the Treatment of Urinary Incontinence: A Systematic Review and Results of Our Study. J Clin Med. 2021 Nov 8;10(21):5210. doi: 10.3390/jcm10215210. PMID: 34768730; PMCID: PMC8584787.
Meston CM, Levin RJ, Sipski ML, Hull EM, Heiman JR. Women’s orgasm. Annu Rev Sex Res. 2004;15:173-257. PMID: 16913280.
Palm M. Magnetic Resonance Imaging Evaluation of Changes in Gluteal Muscles After Treatments With the High-Intensity Focused Electromagnetic Procedure. Dermatol Surg. 2021 Mar 1;47(3):386-391. doi: 10.1097/DSS.0000000000002764. PMID: 32947301.
Ptaszkowski K, Malkiewicz B, Zdrojowy R, Ptaszkowska L, Paprocka-Borowicz M. Assessment of the Short-Term Effects after High-Inductive Electromagnetic Stimulation of Pelvic Floor Muscles: A Randomized, Sham-Controlled Study. J Clin Med. 2020 Mar 23;9(3):874. doi: 10.3390/jcm9030874. PMID: 32210031; PMCID: PMC7141507.
Qige Guo, Qing Pei, Jiying Dong, Advances in the research and application of high-intensity focused electromagnetic technology for fat apoptosis and body shaping, Chinese Journal of Plastic and Reconstructive Surgery, Volume 4, Issue 3, 2022, Pages 123-125, ISSN 2096-6911,
Reggiani C, Schiaffino S. Muscle hypertrophy and muscle strength: dependent or independent variables? A provocative review. Eur J Transl Myol. 2020 Sep 9;30(3):9311. doi: 10.4081/ejtm.2020.9311. PMID: 33117512; PMCID: PMC7582410.
Samuels JB, Pezzella A, Berenholz J, Alinsod R. Safety and Efficacy of a Non-Invasive High-Intensity Focused Electromagnetic Field (HIFEM) Device for Treatment of Urinary Incontinence and Enhancement of Quality of Life. Lasers Surg Med. 2019 Nov;51(9):760-766. doi: 10.1002/lsm.23106. Epub 2019 Jun 7. PMID: 31172580; PMCID: PMC6851770.
Samuels JB, Pezzella A, Berenholz J, Alinsod R. Safety and Efficacy of a Non-Invasive High-Intensity Focused Electromagnetic Field (HIFEM) Device for Treatment of Urinary Incontinence and Enhancement of Quality of Life. Lasers Surg Med. 2019 Nov;51(9):760-766. doi: 10.1002/lsm.23106. Epub 2019 Jun 7. PMID: 31172580; PMCID: PMC6851770.
Sant’Ana E, Meleck M, Ferrari P, Padovan R, Camargo C, Godoi S, de Assis L. Electromagnetic field for supramaximal muscle stimulation: A retrospective study of safety, efficacy, and patient satisfaction in Brazil. J Cosmet Dermatol. 2023 Apr;22(4):1266-1272. doi: 10.1111/jocd.15606. Epub 2023 Jan 31. PMID: 36718803.
Silantyeva E, Zarkovic D, Astafeva E, Soldatskaia R, Orazov M, Belkovskaya M, Kurtser M; Academician of the Russian Academy of Sciences. A Comparative Study on the Effects of High-Intensity Focused Electromagnetic Technology and Electrostimulation for the Treatment of Pelvic Floor Muscles and Urinary Incontinence in Parous Women: Analysis of Posttreatment Data. Female Pelvic Med Reconstr Surg. 2021 Apr 1;27(4):269-273. doi: 10.1097/SPV.0000000000000807. PMID: 31860567; PMCID: PMC8016513.
Tosun H, Akınsal EC, Sönmez G, Baydilli N, Demirci D. Is the High-Intensity Focused Electromagnetic Energy an Effective Treatment for Urinary Incontinence in Women? Ther Clin Risk Manag. 2024 Nov 30;20:811-816. doi: 10.2147/TCRM.S478919. PMID: 39640007; PMCID: PMC11619107.