Η 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 10 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 10 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.
Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!
Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 8 εβδομάδες και 6 ημέρες!
Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 11η εβδομάδα της κύησης!
Συχνά στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης η ναυτία αρχίζει σιγά – σιγά να υποχωρεί και πλέον γεύσεις, που σας ήταν ενοχλητικές, μπορεί σταδιακά να φαίνονται πιο επιθυμητές. Όμως η ναυτία συνεχίζει να υφίσταται και για τη σαφή βελτίωση της κατάστασης αυτής οι περισσότερες γυναίκες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη 14η εβδομάδα.
Η υποχώρηση της ναυτίας συνδέεται με την αύξηση της ποσότητας φαγητού, που μπορείτε να καταναλώσετε αφενός, αλλά και με τη «διεύρυνση» της ποικιλίας του διαιτολογίου σας αφετέρου. Μη βιαστείτε όμως να επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες όμως! Είπαμε πως ακόμα το στομάχι σας παρουσιάζεται πιο ευαίσθητο και χρειάζεται ακόμα υπομονή πριν μπορέσετε να πείτε, πως δεν αισθάνεστε πλέον καθόλου ναυτία.
Η βελτίωση της όρεξής σας έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή ανάκτηση των δυνάμεών σας, οι οποίες πολλές από εσάς αισθανθήκατε τις τελευταίες εβδομάδες, πως σας είχαν εγκαταλείψει. Οι καθημερινές ασχολίες δεν φαντάζουν πια «βουνό».
Μπορεί η ναυτία να σας αφήνει, αλλά – δυστυχώς – αυτό δεν σημαίνει πως το στομάχι σας και τα έντερά σας λειτουργούν, όπως πρώτα. Ο εντερικός σωλήνας υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και προωθεί το περιεχόμενό του από το στόμα προς τον πρωκτό. Στο στάδιο αυτό της κύησης πλέον η κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα και κυρίως των εντέρων μειώνεται αισθητά.
Έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως η μείωση της κινητικότητας του εντέρου «αποσκοπεί» τρόπον τινά στην αύξηση του χρόνου παραμονής της τροφής στο στομάχι, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών προς όφελος του εμβρύου. Η θεωρία αυτή μπορεί να είναι σωστή, μπορεί και όχι. Το γεγονός όμως είναι, πως μαζί με την παράταση της παραμονής του γεύματος, παρατείνεται και η παραμονή των αερίων τόσο στο στομάχι, όσο και στο έντερο.
Έτσι είναι φυσικό να αισθάνεστε την κοιλιά σας «φουσκωμένη» και να παρατηρείται, αυτό που με ιατρικούς όρους περιγράφεται ως «τυμπανισμός». Συνεπώς, ακόμα και αν το βάρος σας δεν έχει αυξηθεί αισθητά (συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο μια γυναίκα παίρνει από 1 έως 3 κιλά), θα παρατηρήσετε πως το αγαπημένο σας παντελόνι κουμπώνει πλέον με κάποια δυσκολία.
Επίσης συχνά αυξάνεται και η «διαφυγή» αερίων από τις δύο άκρες του πεπτικού σωλήνα, δηλαδή από το στόμα και τον πρωκτό, η οποία μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
Η μείωση της κινητικότητας του εντέρου συνδέεται εξάλλου και με την δυσκοιλιότητα, η οποία ενδέχεται να επιταθεί μετά από τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν σίδηρο.
Ποιος όμως φταίει για τις αλλαγές αυτές στο πεπτικό σας σύστημα; Ο ένοχος φαίνεται να είναι η προγεστερόνη. Η ορμόνη αυτή, τα επίπεδα της οποία εμφανίζουν θεαματική άνοδο κατά την κύηση, είναι σημαντική για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, αλλά προκαλεί «αδράνεια» του πεπτικού σωλήνα, με τα αποτελέσματα, που μόλις περιγράψαμε.
Η λύση στην κατάσταση αυτή είναι αφενός να αποφεύγετε γεύματα, που αυξάνουν τον τυμπανισμό, όπως είναι τα φασόλια και τα αεριούχα ποτά, αφετέρου να καταναλώνετε ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών και να ενυδατώνεστε επαρκώς, ώστε βελτιωθεί κατά το δυνατόν η δυσκοιλιότητα.
Η κίνηση εξάλλου, όπως το περπάτημα, φαίνεται πως και αυτή δρα ευεργετικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας