Ο Διαβήτης είναι μια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου. Οι διαταραχές αυτές ως αποτέλεσμα έχουν την μέτρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα του πάσχοντος.
Πόσο συχνός είναι ο Διαβήτης;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό των ανθρώπων με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών, που πάσχουν από Διαβήτη, έχει ανέλθει από το 4,7% το 1980 στο 8,3% το 2014.
Γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του διαβητικού ανεβαίνουν;
Το πάγκρεας είναι ένα όργανο, το οποίο εντοπίζεται πίσω από το στομάχι. Το όργανο αυτό παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, που είναι και «υπεύθυνη» για τον τρόπο, που το σώμα μας χρησιμοποιεί τα σάκχαρα (αυτό ονομάζεται «μεταβολισμός των σακχάρων»), προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη για τις λειτουργίες του ενέργεια.
Αν η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας μειωθεί ή αν το σώμα μας – για κάποιο λόγο – πάψει να «αντιδρά» στην ινσουλίνη (οπότε και αυτή τρόπον τινά καθίσταται «ανενεργή»), τότε διαταράσσεται ο μεταβολισμός των σακχάρων και τα επίπεδά τους στο αίμα καταγράφονται υψηλά.
Διακρίνουμε 3 είδη Διαβήτη:
• Διαβήτης τύπου Ι: το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. Παλαιότερα ο τύπος αυτός του Διαβήτη ονομαζόταν και «ινσουλινο – εξαρτώμενος» ή «νεανικός Διαβήτης». Οι λόγοι της μειωμένης παραγωγής είναι κατά βάσιν άγνωστοι, αλλά έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως το ανοσοποιητικό σύστημα (το σύστημα «άμυνας» του οργανισμού), έχει «στραφεί εναντίων» των κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία και καταστρέφει.
• Διαβήτης τύπου ΙΙ: το σώμα μας δεν αντιδρά με φυσιολογικό τρόπο στην ινσουλίνη. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται και ως «αντίσταση στην ινσουλίνη». Παλαιότερα ο τύπος αυτός του Διαβήτη ονομαζόταν και «μη – ινσουλινο – εξαρτώμενος». Η παθολογία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή του ατόμου και συνδέεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
• Διαβήτης κύησης: αφορά γυναίκες, οι οποίες χωρίς να έχουν ιστορικό διαβήτη, εμφανίζουν για πρώτη φορά διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποιες είναι οι συνέπειες του Διαβήτη;
Ο Διαβήτης, αν οι τιμές του σακχάρου δεν ελεγχθούν επαρκώς, προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις σε διάφορα συστήματα:
• Στα αγγεία
• Στην καρδιά
• Στα νεφρά
• Στα νεύρα
• Στους οφθαλμούς
Οι επιπλοκές από της νόσου αυτής μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο. Το 2012 υπολογίστηκε, πως 1,5 εκατομμύρια άτομα πέθαναν εξαιτίας των επιπλοκών αυτών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το ποια όργανα έχουν επηρεαστεί και από την έκταση των σχετικών αλλοιώσεων. Όμως συνήθως τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία θέτουν την υποψία διαβήτη, είναι η πολυδιψία (το άτομο διψάει πολύ), η πολυφαγία (τρώει πολύ), η πολυουρία (ουρεί συνεχώς και τα ούρα του είναι «αραιά»).
Πώς η εκδήλωση διαβήτη επηρεάζει την υγεία του κόλπου;
Η εκδήλωση διαβήτη έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του κόλπου αφού:
• Αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης φλεγμονής στον κόλπο (κολπίτιδα)
• Αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κολπικής ξηρότητας
Κατά πόσον η εκδήλωση διαβήτη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κολπίτιδας;
Η κατάληξη – ίτις (ή – ίτιδα) υποδηλώνει φλεγμονή του ιστού, ο οποίος περιγράφεται στο πρώτο συνθετικό της λέξης. Έτσι κολπίτις (ή κολπίτιδα) είναι ο όρος, με τον οποίον αναφερόμαστε στη φλεγμονή του κόλπου.
Ενίοτε μάλιστα η κολπίτις συνδυάζεται με φλεγμονή και του αιδοίου, οπότε μιλάμε για αιδοιοκολπίτιδα ή με φλεγμονή του τραχήλου, δηλαδή τραχηλίτιδα, οπότε μιλάμε για κολποτραχηλίτιδα.
Συμπτώματα χαρακτηριστικά κολπίτιδας είναι:
• εκροή δύσοσμων κολπικών υγρών, τα οποία ενίοτε είναι παχύρευστα και έχουν λευκή, κίτρινη, πράσινη ή γκρι απόχρωση
• αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή καύσου (κάψιμο) στην περιοχή του κόλπου
• δυσπαρευνία (πόνο στη σεξουαλική επαφή)
• Δυσουρία (πόνο στην ούρηση)
• σταγονοειδή κολπική αιμόρροια
Οι φλεγμονές του κόλπου συνδέονται με την υπερβολική τοπική ανάπτυξη μυκήτων, παρασίτων ή παθογόνων βακτηρίων.
Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 1991, ο διαβήτης έχει συσχετισθεί με την εκδήλωση μυκητιάσεων του κόλπου. Η συσχέτιση αυτή έχει επιβεβαιωθεί και από νεώτερα στοιχεία, όπως περιγράφεται και σε μελέτη του 2007.
Οι μύκητες είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (δηλαδή αποτελούνται από μόνον ένα κύτταρο), οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες εντοπίζονται σε μικρούς πληθυσμούς στο έντερο, στο στόμα και φυσικά στον κόλπο του ανθρώπου. Συγκεκριμένα στον κόλπο συνυπάρχουν σε ισορροπία με τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα.
Η μυκητιασική κολπίτιδα εκδηλώνεται, αν η ισορροπία μεταξύ του πληθυσμού των μυκήτων και της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρόβια του γένους Γαλακτοβάκιλλος, διαταραχθεί.
Σύμφωνα πάντως και με τα συμπεράσματα μελέτης του 2002, αλλά και μελέτης του 2019, ο διαβήτης δεν σχετίζεται μόνον με την εκδήλωση μυκητιάσεων στον κόλπο, αλλά και κολπίτιδας μικροβιακής αιτιολογίας γενικότερα.
Στην προαναφερθείσα μελέτη του 2019 μάλιστα η συσχέτιση του διαβήτη και της κολπίτιδας αποδίδεται τόσο στην επιρροή αυτής καθαυτής της απορρύθμισης του μεταβολισμού του σακχάρου στους κολπικούς ιστούς, όσο και στη χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Κατά πόσον η εκδήλωση διαβήτη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κολπικής ξηρότητας;
Η κολπική ξηρότητα είναι συνηθισμένη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο επιστήμονες από τη Νορβηγία συνέταξαν μελέτη του 2022, στην οποία παρατήρησαν, ότι η κολπική ξηρότητα και η με αυτήν σχετιζόμενη δυσπαρευνία ήταν συνηθέστερη σε γυναίκας με διαβήτη τόσο σε μεγαλύτερες, όσο και σε μικρότερες ηλικίες.
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της θεραπείας με υπερήχους HIFU!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Maccato ML, Kaufman RH. Fungal vulvovaginitis. Curr Opin Obstet Gynecol. 1991 Dec;3(6):849-52. PMID: 1818723.
Malazy OT, Shariat M, Heshmat R, Majlesi F, Alimohammadian M, Tabari NK, Larijani B. Vulvovaginal candidiasis and its related factors in diabetic women. Taiwan J Obstet Gynecol. 2007 Dec;46(4):399-404. doi: 10.1016/s1028-4559(08)60010-8. PMID: 18182346.
Donders GG. Lower Genital Tract Infections in Diabetic Women. Curr Infect Dis Rep. 2002 Dec;4(6):536-539. doi: 10.1007/s11908-002-0042-y. PMID: 12433331.
La Vignera S, Condorelli RA, Cannarella R, Giacone F, Mongioi’ LM, Cimino L, Defeudis G, Mazzilli R, Calogero AE. Urogenital infections in patients with diabetes mellitus: Beyond the conventional aspects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2019 Jan-Dec;33:2058738419866582. doi: 10.1177/2058738419866582. PMID: 32031031; PMCID: PMC6728654.
Buskoven MEH, Kjørholt EKH, Strandberg RB, Søfteland E, Haugstvedt A. Sexual dysfunction in women with type 1 diabetes in Norway: A qualitative study of women’s experiences. Diabet Med. 2022 Jul;39(7):e14856. doi: 10.1111/dme.14856. Epub 2022 Apr 28. PMID: 35460298; PMCID: PMC9325460.