Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον οργασμό…

Σε μελέτη του 2005 ο οργασμός ορίσθηκε ως «μία κατάσταση, η οποία κινείται προς τη βίωση της σεξουαλικής απόλαυσης».

Ως οργασμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.

Είναι αυτός ο ορισμός του οργασμού πλήρης;

Σε καμία περίπτωση!

Ορισμός για τον οργασμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί και το βασικό πρόβλημα είναι, πως αλλιώς τον ορίζουν οι ασχολούμενοι με τις «βιολογικές» επιστήμες, όπως είναι εν μέρει και η ιατρική και αλλιώς οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγονται και ιατροί…

Ο οργασμός, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα της εξέλιξης των ειδών, τι χρησιμότητα έχει;

Ο οργασμός στον άνδρα είναι συνδεδεμένος με την εκσπερμάτωση, η οποία είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του είδους. Επομένως, υπό μίαν έννοια, ο ανδρικός οργασμός, όντας αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας της αναπαραγωγής, έχει και προφανή «βιολογική χρησιμότητα».

Η «βιολογική χρησιμότητα» του οργασμού στη γυναίκα είναι όμως πιο «νεφελώδης», αφού ο γυναικείος οργασμός δεν φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα στην αναπαραγωγική διαδικασία. Παλαιότερες απόψεις, οι οποίες συνέδεαν το γυναικείο οργασμό με αύξηση των πιθανοτήτων για σύλληψη, έχουν εν πολλοίς καταρριφθεί από νεώτερα στοιχεία, όπως αυτά, που προέκυψαν, από μελέτη του 2011. Εξάλλου, συντάκτες μελέτης του 2014 διετύπωσαν την άποψη, πως η επαφή κοντά στις ημέρες εμφύτευσης, ίσως μάλιστα να μειώνουν τις πιθανότητες εξέλιξης της κύησης

Σχετικά με τη «βιολογική χρησιμότητα» του γυναικείου οργασμού μόνον θεωρίες έχουν διατυπωθεί, η ορθότητα των οποίων είναι φυσικά μάλλον δύσκολο να αποδειχθεί…

Ας δούμε μερικές από αυτές.

Ο γυναικείος οργασμός ως «εξελικτικό κατάλοιπο»…

Ο όρος «εξελικτικό κατάλοιποι» είναι μάλλον αδόκιμος. Δια αυτού αναφερόμαστε σε στοιχεία της βιολογίας μας, τα οποία είχαν κάποια «χρησιμότητα» σε κάποιος προγόνους μας, αλλά αυτή έχει πλέον εκλείψει, ενώ τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχουν παραμείνει.

Η θεωρία της παραμονής του γυναικείου οργασμού ως εξελικτικό κατάλοιπο αναπτύσσεται σε μελέτη του 2016.

Η ωορρηξία στη γυναίκα είναι ανεξάρτητη του οργασμού. Κάθε μήνα ένα (συνήθως), ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες. Υπάρχουν όμως είδη, στα οποία ο οργασμός του θήλεος είναι απαραίτητος για την επίτευξη ωορρηξίας και επομένως, όσον τουλάχιστον αφορά τα συγκεκριμένα είδη, αυτός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Επιπροσθέτως, φαίνεται από μελέτες επί της συγκριτικής ανατομίας του γενετικού συστήματος των διαφόρων ειδών, ότι στα είδη, στα οποία η ωορρηξία επιτυγχάνεται κατά τον οργασμό, η κλειτορίδα βρίσκεται πιο κοντά στο «γενετικό σωλήνα», δηλαδή στον ανατομικό σχηματισμό, που αντιστοιχεί στον κόλπο της γυναίκας.

Οι επιστήμονες, που συνέταξαν την παραπάνω αναφερθείσα μελέτη του 2016, παρατήρησαν, πως οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες εκδηλώνονται στο σώμα της γυναίκας κατά τον οργασμό είναι παρόμοιες με τις ορμονικές αλλαγές, που καταγράφονται κατά τον οργασμό σε είδη, στα οποία αυτός είναι απαραίτητος προκειμένου να προκληθεί ωορρηξία.

Έτσι υπέθεσαν, πως υπήρχε κάποιος κοινός πρόγονος, για τον οποίο ο οργασμός ήταν απαραίτητος, προκειμένου να προκληθεί ωορρηξία. Μέσα από την εξέλιξη όμως η χρησιμότητα αυτή του οργασμού απωλέσθη, αλλά ο οργασμός παρέμεινε και απέκτησε δευτερεύουσες λειτουργίες.

Ο οργασμός ως «κατάλοιπο» της εμβρυϊκής ανάπτυξης

Ο οργασμός στον άνδρα είναι – όπως είδαμε – απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτελεσθεί η αναπαραγωγική διαδικασία. Προκειμένου να επιτευχθεί ανδρικός οργασμός, απαραίτητος είναι ο ερεθισμός του πέους. Η κλειτορίδα κατά την εμβρυϊκή ζωή αναπτύσσεται κατά τρόπο συγκρίσιμο με το πέος. Έτσι όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2020 έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως ο οργασμός δεν είναι παρά ένα «παραπροϊόν» της ως ένα βαθμό παρόμοιας εμβρυϊκής ανάπτυξης της κλειτορίδας και του πέους.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Δείτε ΕΔΩ πώς η Ιατρική Κλινική Υπνοθεραπεία (Ύπνωση) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και στη δική σας περίπτωση!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Ο οργασμός ως μέρος της «αναπαραγωγικής συμπεριφοράς» της γυναίκας

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Bancroft J. The endocrinology of sexual arousal. J Endocrinol. 2005 Sep;186(3):411-27. doi: 10.1677/joe.1.06233. PMID: 16135662.

Levin RJ. Can the controversy about the putative role of the human female orgasm in sperm transport be settled with our current physiological knowledge of coitus? J Sex Med. 2011 Jun;8(6):1566-78. doi: 10.1111/j.1743-6109.2010.02162.x. Epub 2011 Jan 6. PMID: 21210957.

Steiner AZ, Pritchard DA, Young SL, Herring AH. Peri-implantation intercourse lowers fecundability. Fertil Steril. 2014;102(1):178-182. doi:10.1016/j.fertnstert.2014.03.017

Pavličev M, Wagner G. The Evolutionary Origin of Female Orgasm. J Exp Zool B Mol Dev Evol. 2016 Sep;326(6):326-337. doi: 10.1002/jez.b.22690. Epub 2016 Jul 31. PMID: 27478160.

Thierry Lodé (2020) A brief natural history of the orgasm, All Life, 13:1, 34-44, DOI: 10.1080/21553769.2019.1664642