1.    Μέχρι πόση ώρα μπορώ να αφήσω το ταμπόν στον κόλπο;

Συνήθως, ένα ταμπόν μπορεί να μείνει στον κόλπο κατά την περίοδό σας μέχρι 4 ώρες, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Βέβαια, όταν είστε στην παραλία και έχετε περίοδο, είναι ένα σωστό πρόσθετο μέτρο υγιεινής η αλλαγή του ταμπόν να είναι λίγο συχνότερη του «συνηθισμένου» για εσάς, καθότι τόσο η άμμος, όσο και το νερό της θάλασσας ή τις πισίνας περιέχουν διάφορους μικροοργανισμούς, που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστους ερεθισμούς.

Αυτό όμως, που πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμάστε – και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικό – είναι πως ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αφήνετε το ταμπόν μέσα στον κόλπο για περισσότερο από 8 ώρες! Αν κάνετε το λάθος αυτό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εμφάνισης του λεγόμενου Συνδρόμου Τοξικού Σοκ (Οξεία Τοξική Πυελίτις), πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή της πυέλου, που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία σας!

Επομένως, σε καμία μα καμία περίπτωση δεν φοράτε ταμπόν, όταν πάτε να κοιμηθείτε. Τότε προτιμάτε τη χρήση της κατάλληλης για τη ροή σας σερβιέτας!

2.    Πώς θα ξέρω, πως το ταμπόν γέμισε και χρειάζεται αλλαγή;

Γενικά, αν έχετε εμπειρία στη χρήση ταμπόν, γνωρίζετε κάθε πότε πρέπει να το αλλάζετε ανάλογα με τη μέρα της περιόδου, στην οποία βρίσκεστε.

Αν όμως η εμπειρία σας στη χρήση του είναι μάλλον περιορισμένη, ένα τέχνασμα, που σας βοηθάει να καταλάβετε, αν το ταμπόν γέμισε και χρειάζεται αλλαγή είναι να τραβήξετε απαλά το σχοινάκι του: αν βγαίνει εύκολα, τότε μάλλον έχει γεμίσει και χρειάζεται αλλαγή, αν νιώθετε πως δεν μετακινείται, τότε μπορείτε να το αφήσετε λίγο παραπάνω.

3.    Χρειάζεται να χρησιμοποιώ λιπαντικό για να βάλω το ταμπόν;

Κανονικά, αν έχετε επιλέξει το κατάλληλο για εσάς ταμπόν από άποψη απορροφητικότητας, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό.

Αν πάλι δεν αισθάνεστε καθόλου άνετα να βάλετε ταμπόν χωρίς λιπαντικό, τότε χρησιμοποιήστε πολύ μικρή ποσότητα μόνον από υδατοδιαλυτό λιπαντικό. Μεγαλύτερη ποσότητα λιπαντικού ενδέχεται να μειώσει την απορροφητικότητα του ταμπόν και να αυξήσει την πιθανότητα διαρροών.

4.    Μπορεί το ταμπόν να έχει διαρροές;

Η πιθανότητα αυτή υπάρχει. Όμως συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες και κορίτσια, που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει ταμπόν και έχουν επιλέξει κάποιο με μικρότερη από την κατάλληλη για τη ροή τους απορροφητικότητα. Αν σας συμβεί, τότε μάλλον θα πρέπει την επόμενη φορά, να προμηθευτείτε ταμπόν με μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

5.    Χρειάζεται να αλλάζω το ταμπόν κάθε μία ώρα! Είναι φυσιολογικό;

Αν η ροή σας είναι υπερβολική, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

6.    Όταν πάω να ουρήσω ή να αφοδεύσω, πρέπει να βγάλω το ταμπόν;

Δεν χρειάζεται να βγάλετε το ταμπόν, για να ουρήσετε ή να αφοδεύσετε. Τα ούρα και τα κόπρανα εξέρχονται από το σώμα από την ουρήθρα και τον πρωκτό και δεν έρχονται σε επαφή με το ταμπόν, που βρίσκεται εντός του κόλπου.

Πάντως, αν στο σκούπισμα δείτε αίμα στο χαρτί, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε το ταμπόν, μάλλον έχει γεμίσει.

7.    Υπάρχει περίπτωση το ταμπόν να μετακινηθεί από τον κόλπο και να χαθεί μέσα στη μήτρα ή στην κοιλιά μου;

Το ταμπόν βρίσκεται εντός του κόλπου.

Ο κόλπος, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, επικοινωνεί με την ενδομητρική κοιλότητα μέσω του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας είναι ένας σωλήνας, του οποίου τα τοιχώματα αποτελούνται από μυ και ο αυλός του (το εσωτερικό του σωλήνα δηλαδή) είναι πολύ στενό. Επομένως, δεν είναι δυνατόν το ταμπόν να μπει με κάποιον τρόπο μέσα στο σωλήνα αυτό και να εισέλθει στην ενδομητρική κοιλότητα.

8.    Είμαι παρθένα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ταμπόν;

Η παρθενία δεν αποτελεί αντένδειξη στη χρήση του ταμπόν.

Η εισαγωγή του ταμπόν στον κόλπο δεν ενέχει τον κίνδυνο διάρρηξης του παρθενικού υμένα.

9.    Μπορεί το ταμπόν να πέσει, όσο περπατάω, τρέχω ή αθλούμαι;

Το ταμπόν είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όταν απορροφά το αίμα της περιόδου να διαστέλλεται. Έτσι, όταν είναι σωστά τοποθετημένο, εφαρμόζει με τρόπο ασφαλή και δεν πέφτει, ό,τι και να κάνετε. Σε αυτό βοηθάνε και οι μύες του κόλπου, οι οποίοι το κρατάνε στη θέση του και χαλαρώνουν, όταν έρθει η ώρα να το βγάλετε.

10.    Μπορώ να φοράω το ταμπόν στη σεξουαλική επαφή;

Η σεξουαλική επαφή κατά την περίοδο δεν απαγορεύεται. Όμως, αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, συνιστάται να το βγάλετε πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Η σεξουαλική επαφή, όσο φοράτε ταμπόν ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια προβλήματα:

•    Ενδέχεται να προκληθεί πόνος σε εσάς κατά τη διείσδυση, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης.
•    Η διείσδυση ίσως γίνει δυσκολότερη, ενώ το πέος μπορεί να μην διεισδύσει πλήρως, οπότε και η επαφή θα γίνει δυσάρεστη και για το σύντροφό σας.
•    Παρεμποδίζεται η διέγερση του τραχήλου της μήτρας, αφού το ταμπόν δεν επιτρέπει στο πέος ή το δάκτυλο του συντρόφου σας να έρθει σε επαφή με τον τράχηλό σας.
•    Αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμών και λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου.
•    Υπάρχει περίπτωση το ταμπόν μαζί με το σχοινάκι να μετακινηθούν και να δυσκολευτείτε, όταν επιχειρήσετε να το βάλετε.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας