Πώς βγάζω το ταμπόν, αν είναι «στεγνό» (δεν έχει γεμίσει τελείως);
Αν το ταμπόν είναι στεγνό, τότε προκαλείται τριβή μεταξύ αυτού και των τοιχωμάτων του κόλπου. Στην περίπτωση αυτή η όλη διαδικασία ενδέχεται να γίνει δυσάρεστη και ελαφρώς οδυνηρή, αλλά είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει πραγματικό τραυματισμό των τοιχωμάτων του κόλπου.
Γενικά πάντως, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το σωστό για τη ροή σας ταμπόν και όταν η ροή σας είναι τουλάχιστον μέτρια. Έτσι το ταμπόν «μουσκεύει» και βγαίνει εύκολα. Όταν η ροή είναι μικρή, όπως συμβαίνει προς το τέλος της περιόδου, τότε καλύτερα να χρησιμοποιείτε σερβιέτα ή σερβιετάκι.
Αν πάντως βάλατε ταμπόν και πρέπει να το βγάλετε «στεγνό», γιατί για παράδειγμα θέλετε να κοιμηθείτε και δεν υπολογίσατε σωστά το χρόνο ή γιατί «προέκυψε» ερωτική συνεύρεση, τότε προκειμένου να χαλαρώσει ο κόλπος σας, ουρήστε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία.
Μπορείτε εξάλλου να χρησιμοποιήστε και κάποιο υδατοδιαλυτό λιπαντικό. Μία άλλη επιλογή είναι να βρέξετε λίγο το ταμπόν με χλιαρό νερό, ώστε να απορροφήσει υγρασία, οπότε και θα βγαίνει πιο εύκολα. Αποφύγετε να εισάγετε στον κόλπο σας σαπούνι, διότι μερικά από τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στον κόλπο σας.
Δεν βρίσκω το σχοινάκι! Και τώρα πώς θα το βγάλω;
Καταρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Δεν είσαστε ούτε η πρώτη γυναίκα, που χρησιμοποιεί ταμπόν και βρίσκεται σε αυτήν τη θέση και σίγουρα δεν είστε ούτε και η τελευταία.
Ακολουθείστε μερικά απλά βήματα:
1. Πλύνετε τα χέρια σας.
2. Βεβαιωθείτε πως δεν έχετε μακριά νύχια, που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τον κόλπο σας (μπορεί να χρειαστεί και να τα κόψετε ή τουλάχιστον να τα λιμάρετε).
3. Πάρτε τη θέση, που σας βολεύει, όταν βάζετε το ταμπόν.
4. Ηρεμήστε και πάρτε βαθιές ανάσες, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες του κόλπου (ίσως να σας βοηθήσει και να ουρήσετε).
5. Εισάγετε το δείκτη σας εντός του κόλπου και δια της αφής εντοπίστε το ταμπόν.
6. Ίσως να χρειαστεί με το δείκτη σας να κάνετε κινήσεις μέσα έξω και κυκλικά. Κάποιες φορές το ταμπόν «σφηνώνει» στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου (προς την κοιλιά σας).
7. Όταν εντοπίσετε το ταμπόν βγάλτε το δείκτη σας από τον κόλπο.
8. Εισάγετε ξανά στον κόλπο το δείκτη σας και το μεσαίο δάκτυλο.
9. Εντοπίστε ξανά το ταμπόν, «παγιδεύστε το» μεταξύ των δύο δακτύλων.
10. Τραβήξτε το απαλά.
Αν ακόμα και μετά από τα βήματα αυτά δυσκολεύεστε να το βάλετε, τότε μπορείτε να σταθείτε όρθια με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και σφιχτείτε σαν να θέλετε να ενεργηθείτε. Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό το ταμπόν – ακόμα και αν δεν βγει τελείως – να μετακινηθεί προς την είσοδο του κόλπου, οπότε και θα είναι ευκολότερο να το βγάλετε.
Στην περίπτωση, που δεν καταφέρετε να βγάλετε το ταμπόν, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, διότι δεν πρέπει να μείνει στον κόλπο σας για περισσότερο από 8 ώρες.
Το ταμπόν κόλλησε στον κόλπο και δεν λέει να βγει!
Και σε αυτήν την περίπτωση ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Είναι κάτι, που μερικές φορές συμβαίνει. Ακολουθείστε τα ίδια βήματα, που θα ακολουθούσατε, αν δεν βρίσκετε το σχοινάκι. Θα δείτε, πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταφέρετε να το βγάλετε.
Στην περίπτωση, που κολλήσει μπορεί απλά να φταίει, πως είναι σχετικά «στεγνό», οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να βρέξετε τον κόλπο σας με λίγο χλιαρό νερό, ώστε αυτό να απορροφήσει υγρασία και να γλιστρήσει ευκολότερα. Υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει και η χρήση κάποιου υδατοδιαλυτού λιπαντικού κατάλληλο για τον κόλπο. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι για να «γλιστρήσει» το ταμπόν, διότι μερικά από τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς στον κόλπο.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορείτε να το βρείτε ή να το βάλετε, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, διότι δεν πρέπει να μείνει περισσότερο από 8 ώρες στον κόλπο.
Ένας τρόπος, που θα μειώσει τις πιθανότητες να βρεθείτε στη θέση αυτή, είναι να επιλέγετε το κατάλληλο για τη ροή σας ταμπόν.
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας